Geopolitik i køledisken: Fødevarer som strategisk ressource
Flere lande tilbageholder fødevarer fra det globale marked med henvisning til et stigende klimamæssigt pres på fødevareforsyningen og en tilspidset geopolitisk verdenssituation. Professor advarer om mulige prishop og en global social slagside.
Foto: 123rf.com.
Klimaforandringer, handelskrige og geopolitiske spændinger har forvandlet fødevarer til en strategisk ressource.
Flere lande vælger nu at beholde deres fødevarer frem for at eksportere dem på globale markeder. Indien, der producerer en fjerdedel af al ris i verden, valgte eksempelvis i 2023 at indføre eksportforbud på flere risvarianter for at sikre forsyningen til egne borgere og holde priserne nede.
Tendensen breder sig. USA har intensiveret sin handelskrig og lagt told på en lang række importvarer, hvilket påvirker prisen på flere basale fødevarer som majs og appelsiner.
Samtidig har Rusland-Ukraine-krigen medført rekordhøje fødevarepriser, mens globale temperaturstigninger har sat høstudbyttet i akut fare mange steder.
I et interview med Berlingske udtrykker Jørgen E. Olesen, professor i landbrug og klimaforandringer ved Aarhus Universitet, bekymring om udviklingen.
”I den verden, vi kigger ind i, er der en risiko for, at lande lukker mere og mere om sig selv og siger stop for eksport af visse fødevarer. Men det er grundlæggende skadeligt,” siger han.
Kan blive værre endnu
Den geopolitiske og handelsmæssige situation er én ting, men på sigt bliver klimaforandringer afgørende for fødevareforsyningen.
Ifølge et studie fra Nature Food er særligt lande i troperne truet på deres fødevaresikkerhed. I Afrika syd for Sahara vil tre fjerdedele af fødevareproduktionen være i fare, hvis den globale middeltemperatur stiger med tre grader.
Her advarer Jørgen E. Olesen om en global social slagside, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet.
”Det kan få den konsekvens, at dem, der i forvejen er sultne og fattige, ikke bliver i stand til at betale for basisfødevarer,” forklarer Jørgen E. Olesen ifølge Berlingske.
Et velstående land som Danmark er nemlig blandt de mindst sårbare nationer, vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. Han fremhæver, at Danmark har en stærk fødevareproduktion og relativt hurtigt kan tilpasse sig markedssvingninger.
- lhs