Geopolitik i køledisken: Fødevarer som strategisk ressource

Flere lande tilbageholder fødevarer fra det globale marked med henvisning til et stigende klimamæssigt pres på fødevareforsyningen og en tilspidset geopolitisk verdenssituation. Professor advarer om mulige prishop og en global social slagside.

Foto: 123rf.com.

18.03.2025

CSR.dk

Klimaforandringer, handelskrige og geopolitiske spændinger har forvandlet fødevarer til en strategisk ressource.

Flere lande vælger nu at beholde deres fødevarer frem for at eksportere dem på globale markeder. Indien, der producerer en fjerdedel af al ris i verden, valgte eksempelvis i 2023 at indføre eksportforbud på flere risvarianter for at sikre forsyningen til egne borgere og holde priserne nede.

Tendensen breder sig. USA har intensiveret sin handelskrig og lagt told på en lang række importvarer, hvilket påvirker prisen på flere basale fødevarer som majs og appelsiner.

Samtidig har Rusland-Ukraine-krigen medført rekordhøje fødevarepriser, mens globale temperaturstigninger har sat høstudbyttet i akut fare mange steder.

I et interview med Berlingske udtrykker Jørgen E. Olesen, professor i landbrug og klimaforandringer ved Aarhus Universitet, bekymring om udviklingen. 

”I den verden, vi kigger ind i, er der en risiko for, at lande lukker mere og mere om sig selv og siger stop for eksport af visse fødevarer. Men det er grundlæggende skadeligt,” siger han.

Kan blive værre endnu

Den geopolitiske og handelsmæssige situation er én ting, men på sigt bliver klimaforandringer afgørende for fødevareforsyningen.

Ifølge et studie fra Nature Food er særligt lande i troperne truet på deres fødevaresikkerhed. I Afrika syd for Sahara vil tre fjerdedele af fødevareproduktionen være i fare, hvis den globale middeltemperatur stiger med tre grader.

Her advarer Jørgen E. Olesen om en global social slagside, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet.

”Det kan få den konsekvens, at dem, der i forvejen er sultne og fattige, ikke bliver i stand til at betale for basisfødevarer,” forklarer Jørgen E. Olesen ifølge Berlingske.

Et velstående land som Danmark er nemlig blandt de mindst sårbare nationer, vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. Han fremhæver, at Danmark har en stærk fødevareproduktion og relativt hurtigt kan tilpasse sig markedssvingninger. 

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø