05.05.2015 | Klima, miljø og energi
Grøn energi i hjertet af København
København får ny grøn kraftværksblok kun to km fra centrum. HOFOR har netop udvalgt arkitekterne, der skal designe den 46 meter høje biomasse-blok på det eksisterende Amagerværk.
Det nye BIO4 bliver ifølge Gottlieb Paludan Architects, der har designet kraftværksblokken, et vartegn for bæredygtig varmeproduktion. Illustration: Gottlieb Paludan Architects.
Danske Gottlieb Paludan Architects har vundet arkitektkonkurrencen vedrørende Hovedstadsområdets Forsyningsselskabs (HOFOR) nye biomassefyrede kraftværksblok BIO4 på Amagerværket. BIO4 opføres som et led i HOFORs og Københavns Kommunes fælles ambitioner om at skabe verdens første CO2-neutrale hovedstad inden 2025.
Læs også: Biomasse i kraftværker skal være bæredygtig
BIO4 indtager en central placering i det københavnske bybillede beliggende overfor Kastellet og skråt bag Operaen. Af samme grund har den arkitektoniske udformning af den 46 meter høje bygning spillet en afgørende rolle i afgørelsen af konkurrencen.
"Det gennemgående tema i vores løsningsforslag er skoven som sted og som kilde til CO2-neutralt bio-brændsel. Skovtemaet udfoldes i facadebearbejdningen ved at ophænge træstammer, som både på afstand og nært hold skaber overraskende æstetiske og rumlige oplevelser. Levetiden på stammerne er mere end 30 år, og hvis stammerne er udtjent som facade inden værkets udfasning, vil de gamle stammer blive kværnet til flis og fyret ind i værkets ovne", forklarer Jesper Gottlieb, kreativ direktør i Gottlieb Paludan Architects.
Udsigts- og informationsplatform i ét
Det nye BIO4 skal være et vartegn for bæredygtig varmeproduktion og et udflugtsmål for københavnere og turister. Besøgende inviteres således til at bevæge sig op gennem facadens skov af stammer via en trappe, hvorfra der undervejs er kig ind til den bæredygtige energiproduktion. Trappen ender i en beplantet udsigtsplatform, som også fungerer som en informationsplatform, hvor besøgende kan lære mere om energiforbrug og -produktion samt bæredygtighed.
Læs også: EU-enighed om reglerne for biobrændstoffer
"Vi skaber således en fortælling, man kan færdes i. En nærværende fortælling om skoven og om omstillingen til bæredygtig energi", siger Jesper Gottlieb.
- JKK
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.