Grønne virksomheder modarbejder vindkraft
En række virksomheder, der sætter grøn energi højt på dagsordenen, er medlemmer af Foreningen for Slutbrugere af Energi, der direkte modarbejder statsstøttet vindenergi. Virksomhederne mener dog ikke selv, der er tale om dobbeltmoral.
Virksomheder med en grøn agenda som Lego og Coop, der tidligere har investeret store millionbeløb i miljørigtig energi, er begge medlem af brancheforeningen Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE) som modarbejder vindenergi, grundet høje afgifter til erhvervslivet.
Det skriver dagbladet Politiken og konstaterer, at andre virksomheder, som Velux og Danfoss har taget konsekvensen og forladt FSE grundet dens direkte modstand mod vindenergi.
Læs også: Danmark får billigere strøm fra havvindmøller
Lego mener ikke selv, at det er problematisk, selvom virksomheden har investeret over 3 mia. kr. i opførelsen af en havvindmøllepark i Tyskland. For det er ikke, hvad legetøjsgiganten ønsker med FSE, oplyser kommunikationschef Charlotte Simonsen til Politiken:
Spørgsmål om vedvarende energi er ikke en del af vores engagement i foreningen, skriver hun i en kommentar.
Coop oplyser, at der er tale om en to-årig prøveperiode som medlem af FSE, og at dagligvarekæden i øvrigt ikke har deltaget i nogen møder med foreningen, der varetager store virksomheders el-interesser.
Højere afgifter
FSE mener, at det brede folketingsforlig, om opførsel af flere vindmøller, spænder ben for erhvervslivet. For strømmen pålægges et gebyr på 52 øre pr kWh til det svenske energiselskab, Vattenfall, der skal opføre den nye havmøllepark Horns Rev 3. Dermed havner prisen på tre gange markedsprisen, hvilket FSE mener vil ramme dansk erhvervsliv unødvendigt hårdt, selvom regningen ryger ud til alle danske el-brugere.
Læs også: Lego-havvindmøller leverer deres første strøm
Andre store medlemmer af FSE er virksomheder som cementvirksomheden Aalborg Portland, teknologikæmpen Haldor Topsøe, medicinalvirksomheden Lundbeck, samt slagterikoncernen Danish Crown.
-JPN