08.03.2021 | Klima, miljø og energi
Granuleret halm giver en mere bæredygtig grisetransport
Indhold fra partner Hvad er dette?
I årevis har man brugt savsmuld i bunden af grisetransporterne, men fra januar 2021 er det skiftet ud med granuleret halm. Udover at være mere priseffektivt, så er det også en langt mere bæredygtig løsning.
Alt tæller i kampen for at nå Danish Crowns ambitiøse bæredygtighedsmål. Derfor har man i Danish Crown også kigget på koncernens mange transporter, som hver dag binder landmændene og slagterierne sammen.
I grisetransporterne er der i mange år blevet brugt savsmuld til at lægge i bunden af vognene, men nu har man fundet en mere bæredygtig løsning, som også giver en årlig millionbesparelse.
"Fra januar 2021 har vi i samarbejde med Dansk Grisetransport fået udfaset brugen af savsmuld i bunden af grisetransporterne, så vi fra nu af kun bruger granuleret halm. Det har vi gjort, fordi vi kan spare 2,5 millioner kroner om året, men ikke mindst fordi den granulerede halm er langt mere bæredygtig", siger Kian Aaboe Vigsø, der er senior strategic procurement specialist i Group Procurement i Danish Crown.
Halmen går i ring
Modsat den nye løsning med granuleret halm, så var brugen af savsmuld ikke særlig bæredygtig, da man var afhængig af træfældning, mens det også var en dyr proces at komme af med det brugte savsmuld.
Med den granulerede halm går processen derimod i ring på den måde, at det er halm i form af hvedestilke fra danske landmænd, der bliver til den granulerede halmstrøelse. Når det har været brugt i en grisetransport, bliver det solgt til lokale biogasanlæg, hvorefter det afgassede materiale bliver spredt som gødning på landmændenes marker, hvor der bliver dyrket halm eller foder til dyr.
"Vi er glade for at være blevet uafhængige af træ, og at vi har fået en løsning, som indeholder en cirkulær og bæredygtig proces. Selvom halmen faktisk er dyrere i indkøb, så kan vi alligevel opnå den fine millionbesparelse i det samlede regnskab, fordi vi kan få en højere pris for den brugte halm", siger Kian Aaboe Vigsø.
Stærkt samarbejde på tværs
Udover bæredygtighed og økonomi har man også tænkt arbejdsmiljø ind i omstillingen. Derfor har EHS & Sustainability afdelingen i Danish Crown også været inde over arbejdet, og det betyder, at sækkene med den granulerede halm kommer i sække af 12 kg, hvor spandene med savsmuld førhen kunne veje langt over 20 kg. På den måde har man i samme omgang også fået forbedret arbejdsmiljøet for chaufførerne hos Dansk Grisetransport.
I det hele taget bærer tiltaget præg af, at man har arbejdet sammen på tværs af Danish Crown-koncernen og udnyttet hinandens spidskompetencer i jagten på det bedste resultat.
"Der er virkelig blevet investeret noget tid og ressourcer i projektet fra henholdsvis Dansk Grisetransport og Danish Crown Pork, og der har været en stor samarbejdsvillighed på tværs afdelingerne. Projektet er et godt eksempel på, hvordan vi kan bruge hinandens spidskompetencer til gode for Danish Crown, så alle involverede skal have en stor ros og tak for samarbejdet", siger Kian Aaboe Vigsø.
Klima, miljø og energi

Case: Vores kalve er med på klimavejen
Dansk Kalv er vores kvalitetsprogram for kalveproduktion, som har særlig fokus på dyrevelfærd.
Indhold fra partner
Samfund

100.000 måltider til Danmarks mest udsatte
På trods af smitterisikoen arbejder frivillige i de danske nødhjælpsorganisationer ufortrødent videre for at hjælpe de mest udsatte i Danmark. Det arbejde bakker Danish Crown nu op om ved at donere 100.000 måltider til fire hjælpeorganisationer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danish Crown tilslutter sig EU’s adfærdskodeks for bæredygtig fødevareproduktion
I dag offentliggør EU en ”Code of Conduct”, der skal sikre en bæredygtig fødevareproduktion frem mod 2050. Danish Crown har underskrevet kodekset, med et mål om at være klimaneutral i 2050.
Indhold fra partner
Samfund

Ny dyrevelfærdsrapport: Danish Crown rykkes op i det næsthøjeste niveau
Business Benchmark for Farm Animal Welfare (BBFAW), som er den førende globale målestok for politisk engagement, ydeevne og åbenhed om dyrevelfærd i fødevarevirksomheder, har lanceret sin ottende årsrapport i dag, og den indeholder gode nyheder for Danish Crown.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nyt hovedkontor matcher klimaambitioner
Når byggeriet af Danish Crowns nye hovedkontor går i gang, er der tænkt bæredygtigt både i byggemetoder og i arbejdsmiljø. Byggeriet bliver et af de første i Danmark, der certificeres efter DGNB-Hjerte, som har fokus på indeklimaet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klimapartner vil vise vej til bæredygtighed
Landbrugssektoren skal gå forrest i den globale kamp for bæredygtige fødevarer og vil bl.a. tjene penge på at eksportere viden og grøn teknologi
Indhold fra partner