20.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller

Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.

60 procent af de nye solceller og vindmøller, der blev stillet op sidste år, står i Aabenraa, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Skive og Faxe Kommune.

Hovedparten af kommunerne – nemlig 88 – stod sammenlagt for kun 20 procent af udbygningen med vind og sol. Derfor er flere kommuner nødt til at komme med, hvis vi skal nå vores klimamål, mener Green Power Denmark.

”Det er fortsat en beskeden del af landarealet, som vi bruger på solceller, men de er desværre ulige fordel hen over landet. Hvis vi skal nå det politiske mål om at tidoble kapaciteten af solceller frem mod 2030, vil det kræve, at flere kommuner kommer ind i kampen,” siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i Green Power Denmark.

Læs også: 15 anbefalinger: Sådan bliver erhvervslivet elektrificeret og grønnere

Ulig fordeling
I 2022 var der en rekordstor udbygning med solceller i Danmark. Samlet blev der opført 386 MW solceller målt i landvindsækvivalenter, hvoraf langt størstedelen er opført som markanlæg.

Aabenraa, Herning og Vejle lægger jord til flest solceller. Sammenlagt huser de tre kommuner over 25 procent af alle solceller i Danmark.

Når det gælder vindmøller på land, blev der i 2022 opført 165 MW. Kun i syv kommuner blev der stillet nye vindmøller op – med Skive på en klar førsteplads.

I forbindelse med den politiske aftale om ”Danmark kan mere ll” blev det besluttet at fordoble produktionen af strøm fra landvindmøller inden 2030.

Det mål kan vi opnå, hvis alle kommuner i landet opstiller én vindmølle om året, påpeger Jacob Klivager Vestergaard.

Læs også: Regeringsinitiativ om mere grøn energi er endnu ikke indfriet

”Flere kommuner skal tage lige så stort ansvar for den grønne omstilling som de bedste, og processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller skal være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt i forhold til at indfri vores klimamål og vriste os fri af afhængigheden af naturgas,” siger han.

Samlet er der vindmøller og solceller på land med en kapacitet på 5780 MW. Ringkøbing-Skjern, Lolland og Randers kommuner ligger i spidsen og leverer tilsammen 20 procent af al vedvarende energi.

Ti kommuner leverer sammenlagt 45 procent af al den vedvarende energi, som bliver produceret på land.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere