27.01.2023 | Klima, miljø og energi
Regeringsinitiativ om mere grøn energi er endnu ikke indfriet
For at øge tempoet på opførelsen af vedvarende energi afsatte et politisk flertal sidste år 28 millioner til et nyt grønt partnerskab. Men det endnu ikke blevet en realitet, og nu risikerer pengene at gå til spilde, lyder kritikken blandt andet.
Ifølge Klima- og Energiministeriet har valgkamp og regeringsforhandlinger sat arbejdet med initiativet på pause. Arkivfoto.
På trods af efterspørgsel og et stigende behov efter mere vedvarende energi som vindmøller og solceller er produktionen gået helt i stå – en analyse fra Energistyrelsen viser blandt andet, at der i år og næste år ikke kommer til at blive bygget en eneste vindmølle på land.
Det skriver Information på baggrund af en artikel fra Danmarks Radio.
I forbindelse med finansloven for 2022 blev regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet ellers enige om at afsætte syv millioner kroner årligt til udbygning af vedvarende energi mellem 2022 og 2025, hvilket løber sig op på 28 millioner kroner i alt.
Læs også: Analyse: Her skal de grønne ambitioner omsættes til handling
Det første spadestik er dog ikke taget endnu, og det møder kritik fra Kristine van het Erve Grunnet, afdelingschef i brancheorganisationen Green Power Denmark, og afdelingschef hos Danmarks Naturfredningsforening Jens Anton Tingstrøm Klinken.
Kristine van het Erve Grunnet fortæller blandt andet, at pengene risikerer at gå til spilde, hvis der ikke bliver handlet.
”Vi står i flere kriser, hvor vi har brug for at finde fælles løsninger for at få mere grøn strøm, uden at det sker på bekostning af naturen. Vi havde håbet, at det her partnerskab kunne tage hul på den store opgave. Fordi vi nu har spildt et år, har vi tabt syv millioner af de afsatte midler. Nu er der 21 millioner tilbage,” hun til Information.
Viden mangler
Et af de centrale punkter i regeringsaftalen er blandt andet, at ministerier, nonprofitorganisationer og erhvervslivet skal gå sammen om at udvikle ”ny viden og teknologi”, som kan bringe Danmark i en grønnere retning.
Derfor ærgrer det Jens Anton Tingstrøm Klinken, at projektet ikke er igangsat endnu, fordi der i øjeblikket mangler viden, hvordan udbygningen af vedvarende energi kan påvirke naturlivet.
Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn
Han fortæller til Information, at man med den indsigt vil undgå, at vindmølleprojekter bliver stoppet på grund af naturhensyn.
Klima- og Energiministeriet oplyser i en skriftlig kommentar til Information, at man i øjeblikket undersøger, hvordan de resterende penge til initiativet kan fremme eksistensen mellem projekter og naturen.
I kommentaren lyder det derudover, at undersøgelsen blev sat på standby grundet det seneste valg og de lange regeringsforhandlinger – men at den nye regering nu skal tage stilling til det videre arbejde.
- HCL
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.