27.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Regeringsinitiativ om mere grøn energi er endnu ikke indfriet

For at øge tempoet på opførelsen af vedvarende energi afsatte et politisk flertal sidste år 28 millioner til et nyt grønt partnerskab. Men det endnu ikke blevet en realitet, og nu risikerer pengene at gå til spilde, lyder kritikken blandt andet.

På trods af efterspørgsel og et stigende behov efter mere vedvarende energi som vindmøller og solceller er produktionen gået helt i stå – en analyse fra Energistyrelsen viser blandt andet, at der i år og næste år ikke kommer til at blive bygget en eneste vindmølle på land.

Det skriver Information på baggrund af en artikel fra Danmarks Radio.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I forbindelse med finansloven for 2022 blev regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet ellers enige om at afsætte syv millioner kroner årligt til udbygning af vedvarende energi mellem 2022 og 2025, hvilket løber sig op på 28 millioner kroner i alt.

Læs også: Analyse: Her skal de grønne ambitioner omsættes til handling

Det første spadestik er dog ikke taget endnu, og det møder kritik fra Kristine van het Erve Grunnet, afdelingschef i brancheorganisationen Green Power Denmark, og afdelingschef hos Danmarks Naturfredningsforening Jens Anton Tingstrøm Klinken.

Kristine van het Erve Grunnet fortæller blandt andet, at pengene risikerer at gå til spilde, hvis der ikke bliver handlet.

”Vi står i flere kriser, hvor vi har brug for at finde fælles løsninger for at få mere grøn strøm, uden at det sker på bekostning af naturen. Vi havde håbet, at det her partnerskab kunne tage hul på den store opgave. Fordi vi nu har spildt et år, har vi tabt syv millioner af de afsatte midler. Nu er der 21 millioner tilbage,” hun til Information.

Viden mangler
Et af de centrale punkter i regeringsaftalen er blandt andet, at ministerier, nonprofitorganisationer og erhvervslivet skal gå sammen om at udvikle ”ny viden og teknologi”, som kan bringe Danmark i en grønnere retning.

Derfor ærgrer det Jens Anton Tingstrøm Klinken, at projektet ikke er igangsat endnu, fordi der i øjeblikket mangler viden, hvordan udbygningen af vedvarende energi kan påvirke naturlivet.

Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Han fortæller til Information, at man med den indsigt vil undgå, at vindmølleprojekter bliver stoppet på grund af naturhensyn.

Klima- og Energiministeriet oplyser i en skriftlig kommentar til Information, at man i øjeblikket undersøger, hvordan de resterende penge til initiativet kan fremme eksistensen mellem projekter og naturen.

I kommentaren lyder det derudover, at undersøgelsen blev sat på standby grundet det seneste valg og de lange regeringsforhandlinger – men at den nye regering nu skal tage stilling til det videre arbejde.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere