Greentel og STRANDET opsamler store mængder havplast
I 2021 har miljøvirksomheden STRANDET formået at indsamle knap 6 tons plastaffald langs den danske vestkyst. I 2022 fortsætter Greentel sit samarbejde med miljøildsjælene, der vil opsamle min. 2 tons havplast på vegne af Greentels kunder.
Gamle klipklapper, fiskekasser, sugerør, plastdunke og vandflasker, der ligger og flyder på stranden eller i vandkanten.
Plastaffald er desværre langt fra et sjældent syn, når man går en tur ved stranden i Danmark. Plastikforurening i havene og langs de danske kyster er nemlig et kæmpe problem, der for hvert år kun bliver større.
For et år siden valgte mobilselskabet Greentel derfor, som et led i deres mission om at gøre konkrete indsatser for miljøet, at gå ind i kampen mod havplast sammen med miljø-ildsjælene hos STRANDET.
Ida Marie Tarp fra Greentel fortæller:
Vi kan ikke lukke øjnene for, at havplast og forurening ved strandene er et kæmpe problem. Også i Danmark. Vi må alle gøre en indsats.
Drømmen om en plastikfri natur
I Nørre Vorupør i Thy holder miljøvirksomheden STRANDET til. Siden 2019 har de arbejdet ihærdigt med at indsamle havplast langs den danske vestkyst – plast, som de bl.a. smelter om og genanvender til at fremstille nye produkter.
STRANDETs projekt blev for alvor kendt blandt den danske befolkning, da de i foråret 2021 fik besøg af TV2-programmet ’Kurs mod danske kyster’. Her var familien Beha bl.a. med på en strandrensning og oplevede STRANDETs værksted, hvor noget af den indsamlede plast blev smeltet om til nøgleringe.
Hos STRANDET oplever de generelt, at der er kommet større opmærksomhed omkring problematikken vedrørende plastikforurening og i 2021 blev der introduceret flere initiativer, der skal fremme genbrug af plast. Bl.a. var 2021 også året, hvor vi for første gang i Danmark fik ensartet affaldssortering på tværs af
kommunerne. Et skridt der gerne skal sikre bedre sortering og derved også genanvendelse af vores ressourcer.
STRANDET understreger, at problemet med plastik dog langt fra er løst.
Jens Wilhelm Jørgensen, Kommunikationsansvarlig hos STRANDET, fortæller:
Til trods for de mange initiativer, som skal fremme genanvendelse af plast både i Danmark, i EU og globalt, ser vi desværre fortsat, at mængden af ny plast produceret på verdensplan stiger. Vi formår slet ikke at genanvende plast i stor nok skala. For selv om genanvendelse er et vigtigt skridt i at mindske vores ressourceforbrug, skal vi ikke lade os forblinde og tro, at det er løsningen.
Budskabet fra STRANDET er derfor klart: for at komme plastikforurening til livs, bliver vi nødt til at ændre vores vaner når det kommer til vores forbrug af unødig emballage og single-use produkter – samtidig med at vi må gå sammen og i fællesskab indsamle plastaffald ved kysterne.
En fælles indsats
STRANDET havde et travlt 2021, hvor de med hjælp fra mere end 1700 skolebørn og frivillige fik indsamlet 5,8 tons affald langs den danske vestkyst – 1 ton mere end i 2020.
Greentel og STRANDET fortsætter samarbejdet i 2022 med en ambition om at indsamle endnu mere havplast. Det skal bl.a. ske gennem en række strandrensninger i løbet af året på forskellige strækninger langs Vestkysten, hvor frivillige kræfter inviteres til at deltage. Til flere af disse strandrensninger vil medarbejdere fra Greentel også deltage.
Ida Marie Tarp fra Greentel fortæller:
Projektet med havplastopsamling fungerer godt, fordi det er så konkret og håndgribeligt. Når man først har gået en tur i naturen med en skraldepose og oplevet, hvor meget affald, man kan samle op, er det umuligt ikke at ville gøre noget ved problemet. Vi vil gerne give vores kunder en mulighed for hver måned at bidrage til at havplast bliver fjernet fra naturen og samtidig sætte fokus på det problematiske ved vores plastikforbrug.
Alle Greentels kunder støtter automatisk Greentels miljøprojekter, heriblandt opsamlingen at havplast. Greentel tilbyder også særskilte Ocean-abonnementer,
hvor hver abonnent er garant for, at STRANDET indsamler 1 kg havplast hver eneste måned.
Læs mere her: www.greentel.dk/mobilabonnement/ocean/