Nyt samarbejde: Padl for et renere vandmiljø
Greentel har indgået et samarbejde med den danske miljø-NGO GreenKayak. Mobilselskabet sponsorerer fire nye kajakker, der skal være med til at komme problemet med plastikforurening i havnemiljøerne til livs – takket være de frivillige, der padler en tur.
Forurening i danske havne, søer og åer er et stigende problem og store mængder af gammel emballage, plastik og andet affald ender i vandet. Miljøstyrelsen anslår, at der hvert år driver 1000 tons affald i land på danske strande eller ender i danske søer, havne og åer.
Det ønsker den danske miljø-NGO GreenKayak at gøre noget ved. Siden 2017 har de arbejdet for at reducere mængden af plastaffald i vandet i byerne og aktivere folk i kampen mod plastforurening. De udlejer deres grønne kajakker ganske gratis – det eneste krav er, at man som bruger opsamler affald, mens man padler og lægger billeder op fra turen på de sociale medier.
Initiativtager bag GreenKayak, Tobias Weber-Andersen fra København, stiftede NGO’en med Oke Carstensen, efter de selv oplevede den stigende mængde affald i byens kanaler. Konceptet startede med en stribe affaldsindsamlinger og blev siden bredt ud til at involvere udlejning af kajakker i en lang række byer.
Tobias Weber-Andersen forklarer:.
Det var ikke nok for mig, at vi bare samlede affald en gang imellem. Jeg ville, at det blev gjort hver dag, og at vi kunne inkludere så mange mennesker som muligt.
GreenKayak udlejer i dag mere end 33 kajakker til affaldsopsamling på tværs af Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Japan.
Et samarbejde med mening
Siden foråret 2022 har Greentel sponsoreret fire grønne kajakker i store danske byer, hvor tiltagende plastforurening er et stigende problem. Greentel er i forvejen engageret i kampen mod plastforurening ved den danske vestkyst via samarbejder med STRANDET og Race for Oceans Foundation – så samarbejdet med GreenKayak var en naturlig forlængelse af de projekter, forklarer Ida Marie Tarp fra Greentel. Ved at indgå samarbejde med GreenKayak er ambitionen for Greentel at være med til at gøre folk, der bor i byerne, opmærksomme på problemet med affald i havne, åer og søer – og ikke mindst aktivere dem til at gøre noget ved det.
Ida Marie Tarp fortæller:
Det er ikke kun ved vestkysten, at plastforurening er en stor udfordring. Derfor vil vi hos Greentel også gerne støtte op om GreenKayaks vigtige projekt inde i de større danske byer. Der er mange mennesker, der ikke kommer ud til vestkysten og ser udfordringerne derude – men de kan til gengæld nemmere se, hvor meget affald, der flyder i vandet og hjælpe til med at fjerne det.
Over 70.000 kg affald
Når en kajaktur er slut, skal man veje det affald, der er opsamlet på turen, ved at scanne den QR-kode, der står på affaldsspanden. De indtastet kilo bliver registreret hos GreenKayak, der løbende lægger op, hvor meget affald, der bliver fjernet. Siden GreenKayaks begyndelse for fem år siden har de aktiveret over 45.000 mennesker, der har opsamlet mere end 70.000 kg affald.
Tobias Weber-Andersen fra GreenKayak er stolt over, at så mange mennesker har været ude i en af de grønne kajakker. Han ser i høj grad kajakkerne som et forebyggende initiativ, der kan gøre folk mere opmærksomme på deres egne vaner og forbrug.
Han forklarer:
Jeg mærker, at det påvirker folk, når de samler affald fra havet. Det skaber en form for kædereaktion, der giver dem lyst til at have et mindre impact på Jorden.
Greentels kajakker ligger til ved henholdsvis Aalborg Cable Park, Surf Agency ved Aarhus Lystbådehavn, Copenhagen Cable Park samt Kayak Republic i København. Læs mere om projektet og book en kajak her: www.greenkayak.org
Saml havplast med mobilen
Gennem Greentels Ocean-mobilabonnement støtter man hver måned Greentels havplast-projekter. Det koster 30 kr. at opsamle 1 kg affald – gennem abonnementet giver kunden 15 kr. og Greentel giver de resterende 15 kr. Dermed bliver der opsamlet 1 kg havplast pr. Ocean-abonnement hver eneste måned. I 2021 indsamlede Greentels samarbejdspartnere mere end 4 tons havplast på vegne af Greentels kunder – og ambitionerne for 2022 er endnu større. Læs mere om Ocean-abonnementet her: https://www.greentel.dk/mobilabonnement/ocean/
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: plastik
Er plastik så farligt som dets rygte? Er der stadig måder at bruge plast bæredygtigt? Hvad kan nye, plantebaserede plastformer? Hvad ved vi, og hvad kan vi gøre med mikroplast? Hvordan kan plast indgå i cirkulære loops? CSR.dk prøver at få og formidle en slags overblik.