04.01.2022 | Klima, miljø og energi
Hensigtserklæring kickstarter energirevolution på Hanstholm Havn
Med en hensigtserklæring ønsker Hanstholm Havn nu at blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn. Det skal ske gennem et samarbejde, hvor firmaet, udover sol- og vindenergianlæg, blandt andet vil etablere et Power-to-X-anlæg til produktion af e-metanol og brint på havnen.
På Hanstholm Havn er der udsigt til rigelig aktivitet på det 130.000 kvadratmeter store baglandsareal, som en storstilet udvidelse over de senere år har tilført havnen.
Læs også: Studerende skal innovere skibsbranchen
Målet er at omdanne størstedelen af det store areal til et lokalt energifællesskab med navnet ”Hanstholm Energifællesskab A/S”. Det skal være rammen om en bred vifte af grøn energiproduktion på Hanstholm Havn.
Det mål ser nu ud til at komme tættere på, da firmaet over den senere tid har været i dialog med den danske udvikler af vedvarende energi, European Energy. Det har nemlig resulteret i en hensigtserklæring, som skal have sigte mod et partnerskab.
En grøn gamechanger
Målet med hensigtserklæringen er at bane vejen for, at Hanstholm Havn bliver Europas grønneste og første CO2-neutrale fiskerihavn. Projektet sætter fuldt fokus på Power-to-X via en havnesymbiose, hvor genanvendelse af restprodukter fra lokal industri bliver til vedvarende energi.
”Med udvidelsen af Hanstholm Havn har vi fået den rette kapacitet til at kickstarte et energieventyr, som kan understøtte grøn omstilling, tiltrække milliardinvesteringer fra grønne industrier og skabe ekstra arbejde til blandt andet de lokale servicevirksomheder på Hanstholm Havn og entreprenører Thisted Kommune. Dermed vil vi vise, hvordan en fiskerihavn også kan være en energihavn og skabe stærk synergi mellem fiskeriindustri og grøn energi”, siger havnedirektør Nils Skeby.
Læs også: Call to action for grønt samarbejde mellem verdensledere og den maritime industri
Havnens bestyrelsesformand, Kirsten Hede, understreger samtidig, at den rette viden er helt essentiel for at realisere Hanstholm Havns vision om at blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn. Her er European Energy, ifølge hende, et rigtigt godt match.
”Hos Hanstholm Havn arbejder vi målrettet mod at realisere et fremsynet energifællesskab, som skal gøre havnen til den første CO2-neutrale fiskerihavn i Europa. Derfor er det helt essentielt at finde en partner med den rette erfaring til at virkeliggøre havnens ambitiøse energiplaner, og vi ser derfor meget frem til at samarbejde med European Energy”, siger hun.
Nye energiformer til havnen
European Energy har i forbindelse med den indgåede hensigtserklæring med Hanstholm Havn, samtidig et ønske om at etablere et Power-to-X-anlæg til produktion af brint, et e-metanol-anlæg baseret på lokale CO2-kilder og yderligere vedvarende energi i form af vind- og solenergi.
”Vi er i gang med at identificere mulige lokale CO2-kilder på og omkring Hanstholm Havn som leverandører til et e-metanol-anlæg, der er et grønt alternativt til skibenes nuværende olieforbrug. Samtidig kigger vi på opførelse af et brintanlæg, som udover at være en anden væsentlig ressource til produktion af e-metanol, samtidig frigiver ilt som et restprodukt, der for eksempel kan være en ressource til opdræt af fisk i akvakultur på havnen”, fortæller administrerende direktør og stifter af European Energy, Knud Erik Andersen.
Læs også: Danmark og Mærsk kræver klimaneutral søfart i 2050
Hanstholm Havn og European Energy forventer at påbegynde forhandling af en endelig aftale primo januar 2022 med sigte på flere energianlæg i løbet af 2023. Hanstholm Havn vil i starten af det nye år invitere til dialogmøde omkring projektet for havnens virksomheder og andre interesserede.
- HCL
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.