Hjælp til CO2-fri værdikæder: Nu forhandler søfarten om CO2

Den internationale søfartsorganisation IMO forhandler i denne uge om et søfartens klima-ambitioner og virkemidler. To-tre procent af de globale CO2-udledninger er i spil. Og regeringers klimatroværdighed.

26.11.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For alle virksomheder med net zero-mål skal også udledningerne i deres værdikæde elimineres. Og da over 80 procent af al godstransport foregår til søs, så er det ikke bare shipping-virksomhederne selv, som er afhængige af, hvad der foregår i FN's søfartsorganisation IMO. 

IMO beskyldes ofte for at slæbe ganske meget med fødderne. Lige nu er organisationens fælles mål for CO2 fra 2018 da også kun en halvering af udledningerne i 2050. En målsætning som forskning i dag kan bevise langt fra er nok eller tids nok til at afværge de værste effekter af klimaforandringer. Den er sat til automatisk genforhandling i 2023.

Alle skal kunne følge med
I denne uge afholdes et af organisationens to årlige møder, hvor man i teorien kunne beslutte et nyt, ambitiøst mål. Og en pris på CO2 for branchen, som står for i 2-3% af de globale udledninger.  

Læs også: Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk

Af to årsager bliver det næppe udfaldet. For det første har det de seneste to år ikke været muligt at sende noget rigtig stort til afstemning, fordi det kræver at medlemmerne er samlet og fysisk til stede. Det har ikke været muligt - heller ikke denne gang. For det andet fordi organisationen med over 170 lande som medlemmer skal sikre sig, at alle er med. 

"Hvis vi skal have det igennem i IMO, er det vigtigt, at de ambitiøse lande ikke farer for voldsomt frem, "siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier til Børsen. 

Det var f.eks. tilfældet for et forslag om netop at øge ambitionsniveauet. Det blev lagt ned tidligere på ugen af også klima-ambitiøse lande, fordi de mener, der er bedre chancer for at få forslaget igennem efter et længere forarbejde. 

"COP26 gav momentum"
På trods af at vejen til beslutninger har sine forhindringer, så fortæller Edmund Hughes til Bloomberg Green, i sin rolle som vært for de virtuelle samtaler i denne uge, så kan alle medlemmerne mærke, at IMO efter COP26 "er under pres for at gøre noget", som han siger.

Det udsagn bakkes op af Mærsks chef for regulatory affairs, Simon Bergulf, som med sit team fysisk deltager i London hele denne uge. Han skriver på sin LinkedIn profil, at "Der er dækket op til at bevæge sig fremad med højere, forskningsbaserede ambitioner. COP26 gav momentum og alle branchens aktører støtter som minimum net zero."

Aktivister protesterer dog som ved tidligere møder uden for mødets lokaler. Heriblandt Ocean Rebellion, som på det kraftigste opfordrer IMO til at "gøre det rigtige og blive enige om en vej til tvungne CO2-reduktioner inden 2030". Og netmediet businessgreen.com stiller spørgsmålet, om afvisningen af forslaget om en ny, net-zero ambition for shipping ved dette møde betyder, at "...regeringerne ved IMO's møde netop er dumpet til den første store test af deres klimatroværdighed efter COP26...". 

Skatten kommer - en dag
Der er dog masser af forhandlingsaktivitet. Også om en global CO2-skat for shipping, som flere lande, virksomheder og NGO'er taler for, herunder både Danmark og Mærsk. Der er nok ingen, som regner med, at den bliver vedtaget i denne uge, men alle regner med at den kommer på et tidspunkt. 

Læs også: EU's shippingbranche oser derudaf

IMO's nuværende forslag er en skat på 100 dollar pr. ton udledt CO2. Omkostningern vil ved udledninger på samme niveau som i dag løbe op i 621 milliarder kroner om året skriver Børsen.

Et beløb, som dog vil blive væsentligt mindre, når sektoren lykkes med at udvikle brændsler, der ikke eller næsten ikke udleder CO2. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J