Hjælp til CO2-fri værdikæder: Nu forhandler søfarten om CO2

Den internationale søfartsorganisation IMO forhandler i denne uge om et søfartens klima-ambitioner og virkemidler. To-tre procent af de globale CO2-udledninger er i spil. Og regeringers klimatroværdighed.

26.11.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For alle virksomheder med net zero-mål skal også udledningerne i deres værdikæde elimineres. Og da over 80 procent af al godstransport foregår til søs, så er det ikke bare shipping-virksomhederne selv, som er afhængige af, hvad der foregår i FN's søfartsorganisation IMO. 

IMO beskyldes ofte for at slæbe ganske meget med fødderne. Lige nu er organisationens fælles mål for CO2 fra 2018 da også kun en halvering af udledningerne i 2050. En målsætning som forskning i dag kan bevise langt fra er nok eller tids nok til at afværge de værste effekter af klimaforandringer. Den er sat til automatisk genforhandling i 2023.

Alle skal kunne følge med
I denne uge afholdes et af organisationens to årlige møder, hvor man i teorien kunne beslutte et nyt, ambitiøst mål. Og en pris på CO2 for branchen, som står for i 2-3% af de globale udledninger.  

Læs også: Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk

Af to årsager bliver det næppe udfaldet. For det første har det de seneste to år ikke været muligt at sende noget rigtig stort til afstemning, fordi det kræver at medlemmerne er samlet og fysisk til stede. Det har ikke været muligt - heller ikke denne gang. For det andet fordi organisationen med over 170 lande som medlemmer skal sikre sig, at alle er med. 

"Hvis vi skal have det igennem i IMO, er det vigtigt, at de ambitiøse lande ikke farer for voldsomt frem, "siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier til Børsen. 

Det var f.eks. tilfældet for et forslag om netop at øge ambitionsniveauet. Det blev lagt ned tidligere på ugen af også klima-ambitiøse lande, fordi de mener, der er bedre chancer for at få forslaget igennem efter et længere forarbejde. 

"COP26 gav momentum"
På trods af at vejen til beslutninger har sine forhindringer, så fortæller Edmund Hughes til Bloomberg Green, i sin rolle som vært for de virtuelle samtaler i denne uge, så kan alle medlemmerne mærke, at IMO efter COP26 "er under pres for at gøre noget", som han siger.

Det udsagn bakkes op af Mærsks chef for regulatory affairs, Simon Bergulf, som med sit team fysisk deltager i London hele denne uge. Han skriver på sin LinkedIn profil, at "Der er dækket op til at bevæge sig fremad med højere, forskningsbaserede ambitioner. COP26 gav momentum og alle branchens aktører støtter som minimum net zero."

Aktivister protesterer dog som ved tidligere møder uden for mødets lokaler. Heriblandt Ocean Rebellion, som på det kraftigste opfordrer IMO til at "gøre det rigtige og blive enige om en vej til tvungne CO2-reduktioner inden 2030". Og netmediet businessgreen.com stiller spørgsmålet, om afvisningen af forslaget om en ny, net-zero ambition for shipping ved dette møde betyder, at "...regeringerne ved IMO's møde netop er dumpet til den første store test af deres klimatroværdighed efter COP26...". 

Skatten kommer - en dag
Der er dog masser af forhandlingsaktivitet. Også om en global CO2-skat for shipping, som flere lande, virksomheder og NGO'er taler for, herunder både Danmark og Mærsk. Der er nok ingen, som regner med, at den bliver vedtaget i denne uge, men alle regner med at den kommer på et tidspunkt. 

Læs også: EU's shippingbranche oser derudaf

IMO's nuværende forslag er en skat på 100 dollar pr. ton udledt CO2. Omkostningern vil ved udledninger på samme niveau som i dag løbe op i 621 milliarder kroner om året skriver Børsen.

Et beløb, som dog vil blive væsentligt mindre, når sektoren lykkes med at udvikle brændsler, der ikke eller næsten ikke udleder CO2. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart