Hjælp til CO2-fri værdikæder: Nu forhandler søfarten om CO2

Den internationale søfartsorganisation IMO forhandler i denne uge om et søfartens klima-ambitioner og virkemidler. To-tre procent af de globale CO2-udledninger er i spil. Og regeringers klimatroværdighed.

26.11.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For alle virksomheder med net zero-mål skal også udledningerne i deres værdikæde elimineres. Og da over 80 procent af al godstransport foregår til søs, så er det ikke bare shipping-virksomhederne selv, som er afhængige af, hvad der foregår i FN's søfartsorganisation IMO. 

IMO beskyldes ofte for at slæbe ganske meget med fødderne. Lige nu er organisationens fælles mål for CO2 fra 2018 da også kun en halvering af udledningerne i 2050. En målsætning som forskning i dag kan bevise langt fra er nok eller tids nok til at afværge de værste effekter af klimaforandringer. Den er sat til automatisk genforhandling i 2023.

Alle skal kunne følge med
I denne uge afholdes et af organisationens to årlige møder, hvor man i teorien kunne beslutte et nyt, ambitiøst mål. Og en pris på CO2 for branchen, som står for i 2-3% af de globale udledninger.  

Læs også: Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk

Af to årsager bliver det næppe udfaldet. For det første har det de seneste to år ikke været muligt at sende noget rigtig stort til afstemning, fordi det kræver at medlemmerne er samlet og fysisk til stede. Det har ikke været muligt - heller ikke denne gang. For det andet fordi organisationen med over 170 lande som medlemmer skal sikre sig, at alle er med. 

"Hvis vi skal have det igennem i IMO, er det vigtigt, at de ambitiøse lande ikke farer for voldsomt frem, "siger Maria Skipper Schwenn, direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning i Danske Rederier til Børsen. 

Det var f.eks. tilfældet for et forslag om netop at øge ambitionsniveauet. Det blev lagt ned tidligere på ugen af også klima-ambitiøse lande, fordi de mener, der er bedre chancer for at få forslaget igennem efter et længere forarbejde. 

"COP26 gav momentum"
På trods af at vejen til beslutninger har sine forhindringer, så fortæller Edmund Hughes til Bloomberg Green, i sin rolle som vært for de virtuelle samtaler i denne uge, så kan alle medlemmerne mærke, at IMO efter COP26 "er under pres for at gøre noget", som han siger.

Det udsagn bakkes op af Mærsks chef for regulatory affairs, Simon Bergulf, som med sit team fysisk deltager i London hele denne uge. Han skriver på sin LinkedIn profil, at "Der er dækket op til at bevæge sig fremad med højere, forskningsbaserede ambitioner. COP26 gav momentum og alle branchens aktører støtter som minimum net zero."

Aktivister protesterer dog som ved tidligere møder uden for mødets lokaler. Heriblandt Ocean Rebellion, som på det kraftigste opfordrer IMO til at "gøre det rigtige og blive enige om en vej til tvungne CO2-reduktioner inden 2030". Og netmediet businessgreen.com stiller spørgsmålet, om afvisningen af forslaget om en ny, net-zero ambition for shipping ved dette møde betyder, at "...regeringerne ved IMO's møde netop er dumpet til den første store test af deres klimatroværdighed efter COP26...". 

Skatten kommer - en dag
Der er dog masser af forhandlingsaktivitet. Også om en global CO2-skat for shipping, som flere lande, virksomheder og NGO'er taler for, herunder både Danmark og Mærsk. Der er nok ingen, som regner med, at den bliver vedtaget i denne uge, men alle regner med at den kommer på et tidspunkt. 

Læs også: EU's shippingbranche oser derudaf

IMO's nuværende forslag er en skat på 100 dollar pr. ton udledt CO2. Omkostningern vil ved udledninger på samme niveau som i dag løbe op i 621 milliarder kroner om året skriver Børsen.

Et beløb, som dog vil blive væsentligt mindre, når sektoren lykkes med at udvikle brændsler, der ikke eller næsten ikke udleder CO2. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V