10.06.2013  |  Kommunikation

H&M vil spinde nyt garn af dit gamle kluns

H&M vil bruge en del af overskuddet fra tøjindsamling til udvikling af genanvendelsesteknikker.

Hennes & Mauritz (H&M) giver, som den første globale tøjkæde, nu kunderne mulighed for returnere brugt tøj i kædens butikker i hele verden.

Initiativet kommer, fordi H&M ønsker at reducere mængden af tøj, der ender sine dage på forbrændingsanlægget, selv om op mod 95 procent af materialerne kan genbruges.

Ifølge Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M, arbejder den svenske tøjkæde meget med at minimere de konsekvenser, som forretningen har, både på det miljømæssige og sociale plan.

Læs også: H&M offentliggør liste over leverandører

Alt slags tøj, uanset mærke, stand og kvalitet, kan afleveres og til gengæld får kunderne en voucher, der giver 15 procents rabat på en valgfri vare, for hver indkøbspose tøj der afleveres. Kunderne kan aflevere to poser om dagen, og tøjet sælges videre til H&M’s samarbejdspartner I:CO, der genanvender tøjet til blandt andet rengøringsklude og isoleringsmateriale.

Overskuddet fra tøjindsamlingen bliver doneret til et velgørende formål, i Danmark er valget faldet på Røde Kors. Ved større overskud vil en del gå til udvikling af nye genanvendelsesteknikker. I og med initiativet kun har kørt siden slutningen af februar, vil pengene først blive fordelt til næste år, hvor H&M lover fuld åbenhed om fordelingen. Allerede nu kan man dog se på H&M’s hjemmeside, at donationen til Røde Kors per 17. april udgør 335 euro, og at der er samlet knap 17 tons tøj sammen i Danmark. 

”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”

Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M

Brug for nye genanvendelsesteknikker
Der er ifølge Henrik Lampa flere teknologiske udfordringer forbundet med genanvendelse af tøj, som H&M gerne vil være med til at løse. De handler blandt andet om at kunne sortere tøjfibrene. Jo renere de er, jo bedre er mulighederne for genanvendelse. H&M følger desuden udviklingen inden for cellulosebaserede og syntetiske fibre tæt, i dag kan gamle fiskenet eksempelvis genanvendes til nye stykker nylon, fortæller Henrik Lampa. 

Læs også: H&M vil genbruge tøj i det uendelige

”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”, siger han.

At Frelsens Hær og andre organisationer, der indsamler tøj, skulle modtage mindre mængder tøj på grund af H&M’s initiativ, er Henrik Lampa ikke bekymret for. 

”Vi modtager jo også tøj med huller i – vores interesse er at bidrage til, at meget mere tøj bliver genanvendt. Indleverer man allerede sit aflagte tøj til genbrug hos Frelsens Hær og andre, skal man endelig fortsætte med det”.

Erfaringer fra Schweiz
I Schweiz har tøjindsamlingen kørt som et pilotprojekt i halvandet år, først i 18 butikker og efter et halvt år i hele landet. I resten af verden lancerede H&M tøjindsamlingen i februar. Erfaringerne fra Schweiz er gode, fortæller Henrik Lampa.    

”Vi har fået en tilfredsstilende mængde tøj ind per butik, og kunderne er glade for initiativet. Vores håb er, at kunderne i resten af verden også vil synes om, at de kan aflevere brugt tøj på en enkel måde”.  

Læs også: H&M indkaldt til møde om arbejdsforhold

Ud over de teknologiske udfordringer har det været en kommunikativ udfordring at sprede budskabet om, at kunderne nu kan aflevere brugt tøj i H&M. Derfor har H&M iværksat en tre uger lang informationskampagne om initiativet. Ultimo april er konceptet lanceret i cirka halvdelen af H&M’s forretninger verden over, og i løbet af sensommeren skal der være opstillet indsamlingsbokse i alle forretninger.

Genbrugspapir viser vejen
Hvor langt er H&M fra at skabe et lukket kredsløb af tøj, der kan genanvendes i det uendelige?

Om indsamlingen

Om donationen 
For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation. I Danmark er valget faldet på Røde Kors. Mængden af indsamlet tøj og donerede beløb kan følges land for land på www.hm.charitystar.com.

”Hvis du kigger på andre brancher, for eksempel papirindustrien, blev der for 30 år siden stort set ikke genanvendt en eneste papirfiber.

I dag genanvendes langt mere end 50 procent. Inden det blev sat i værk, var der næppe mange, der troede på, at det kunne lade sig gøre. I dag er genbrugspapir en handelsvare, og vi tror på, at noget tilsvarende kan ske i tøjbranchen”, siger Henrik Lampa.

Han vurderer, at vi i løbet af fem år vil se, at tøjfibre genanvendes signifikant mere i lokalt lukkede kredsløb end i dag.
 

Læs mere her.

Tags: H&M, Genbrug, Tøj

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere