HP sætter grønne mål for sin forsyningskæde
”Vi skal fra koncept til virkelighed” siger HPs bæredygtighedschef om de målsætninger i forhold til miljømæssige og sociale parametre, som computergiganten har sat sig. Cirkulær økonomi er blandt de vigtige redskaber.
Skala er et af nøgleordene for den amerikanske computer- og ikke mindst printergigant HP, når talen falder på de målsætninger for miljømæssig og social bæredygtighed i sin forsyningskæde, som selskabet netop har offentliggjort.
Læs også: Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte
Målsætningerne blev meldt ud i sidste uge, integreret i den seneste udgave af HP’s Sustainability Report, og omfatter både CO2-udslip, leverandørfabrikkernes deltagelse i bæredygtighedsinitiativer, og professionel såvel som helbredsmæssig udvikling af medarbejderne.
Konkret vil man således:
- Reducere drivhusgasintensiteten fra sin supply chain (også kaldet Scope 3 emissions) med 10 procent i 2025 sammenlignet med 2015,
- Fordoble antallet af deltagende fabrikker i supply chain-bæredygtighedsprogrammer, og
- Udvikle kompetencer og forbedre det generelle velbefindende for 500.000 fabriksarbejdere frem mod 2025
Derudover vil HP recycle 1,2 mio. ton af sine produkter – primært af plastik – ligesom man vil fremme læring og digital inklusion for 100 mio. mennesker. Endelig har selskabet også, som den første IT-virksomhed, sat et såkaldt science based target for sin forsyningskæde, der skal få leverandørerne til sammenlagt at cutte 100 mio. ton CO2, ligeledes frem mod 2025.
Cirkulær økonomi skal blive til virkelighed
Det fortalte Global Head of Sustainability and Product Compliance for HP, Judy Glazer, da selskabet præsenterede føromtalte rapport i London i sidste uge. Specielt på genbrugsområdet er cirkulær økonomi et af de redskaber, som HP vil inddrage i sit arbejde helt fra det strategiske niveau og ned i produktionen.
”Vi vil gerne understøtte transitionen fra en lineær til en mere cirkulær økonomi, hvor vi genanvender råmaterialer og fastholder deres værdi i langt højere grad end i dag. Tankerne skal fra koncept til virkelighed. Det starter allerede i designfasen, hvor vi fokuserer mere og mere på at designe vores produkter med adskillelse og dermed nemmere reparation for øje. Derudover handler det om at tænke mere målrettet produktion, eksempelvis via 3D-print, som minimerer materialeforbrug og transportbehov”, forklarede hun.
Genanvendelse af plastik er et af de områder, hvor HP er længst fremme. Gennem en årrække har koncernen således har sit Instant Ink-program i drift, som kort fortalt går ud på, at man indsamler tomme blækpatroner og sørger for, at de bliver genbrugt. Det betyder, at over 80 procent af HPs inkjetforsyninger indeholder det, selskabet selv kalder closed loop-plastik.
Plads til forbedring
Derudover har man et samarbejdsprogram med en NGO i Haiti, hvor lokale kan samle plastflasker mod en ordentlig betaling. I alt indsamler HP dagligt hvad der svarer til 1 mio. plastikflasker, hvilket endnu er blevet til 3,8 mia. stk.
Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning
Netop her er der også plads til forbedring. HPs materialeudvinding i produktionen stod for et CO2-udslip på 14,7 mio. ton i 2016, næsten 45 procent af koncernens samlede udledninger på godt 36 mio. ton. Den anden helt store kilde i den forbindelse er i brugen af selskabets produkter, der tegner sig for 53 procent, mens punkter som transport og energiforbrug er minimale i sammenligning.