08.10.2020  |  Samfund

Hvad siger tallene om virksomheder og verdensmål?

I 14 brancher er man bedst til miljø og lidt mindre tydelige på det soclale omåde. Men ifølge Danmarks Statistik går det for det meste i den rigtige retning.

De har virkelig mange tal hos Danmarks Statistik, og nu har de brugt nogle af dem til at fortælle, hvad retningen er på dansk erhvervslivs bidrag til verdensmålene. 

Disse data er samlet i en rapport, som belyser med afsæt i eksisterende statistik udviklingen siden 2010 i de danske virksomheders bidrag til verdensmålene . Statistikerne har ikke set på enkelte virksomheder, men på udviklingen i 14 brancher inden for økonomiske, miljømæssige og sociale forhold, målt på et sæt indikatorer stærkt inspireret af arbejdet i FN’s organisation for Handel og Udvikling, UNCTAD, som blandt virkelig meget andet arbejder med principper for virksomhedsregnskaber og også er kommet med et bud på, hvordan man kan omsætte verdensmålene til målbare indikatorer for virksomheder.

Konklusionen er, at det samlet set går pænt uden at være prangende. 

Med pil opad
Erhvervslivet er især er optaget af den grønne del af den brede dagsorden for bæredygtighed, som verdensmålene har sat. Der er sket fremskridt i at begrænse udledning af drivhusgasser og på at spare på energi og vand, især når der sammenholdes med den stigende værditilvækst i erhvervslivet i perioden. Virksomhederne er altså gode til relative besparelser, mens det absolutte forbrug og udledninger mestendels stadig stiger. 

På de sociale områder er billedet lidt mere blandet. Der er øjensynligt sket fremskridt med at begrænse antal arbejdsulykker, mens der omvendt kan konstateres et højere sygefravær. På ligestillingsområdet viser tallene en højere grad af lige aflønning uanset køn, mens andelen af kvinder i direktioner og bestyrelser ligger uændret lavt.

I publikationen er det, ud over at belyse, om det går i den retning verdensmålene peger, lagt vægt på at beskrive branchernes betydning i forhold til de enkelte mål. Eksempelvis hvad angår drivhusgasser er det helt afgørende for den samlede udvikling hvad der sker inden for fx transport og landbrug, mens andre erhverv har mindre indflydelse.

Det er også søgt forklaret, hvor udviklingen kan tilskrives virksomhedernes egne beslutninger, eller hvor de snarere er et resultat af en udvikling hos andre aktører. Ligeledes peges der med eksempler på, hvor tallene på grund af særlige forhold kan give anledning til fejlfortolkning.

På verdensmålsplatformen www.dst.dk/sdg vil indikatorerne blive opdateret i takt med at der foreligger nye tal så udviklingen kan følges. Denne rapport er blot en del af Danmarks Statistiks arbejde med at dokumentere udviklingen i verdensmålenes opfyldelse og har bl.a. været aktiv i projektet "Vores mål", som omsætter målsætninger og indikatorer til den dansk kontekst.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere