08.10.2020 | Samfund
Hvad siger tallene om virksomheder og verdensmål?
I 14 brancher er man bedst til miljø og lidt mindre tydelige på det soclale omåde. Men ifølge Danmarks Statistik går det for det meste i den rigtige retning.
De har virkelig mange tal hos Danmarks Statistik, og nu har de brugt nogle af dem til at fortælle, hvad retningen er på dansk erhvervslivs bidrag til verdensmålene.
Disse data er samlet i en rapport, som belyser med afsæt i eksisterende statistik udviklingen siden 2010 i de danske virksomheders bidrag til verdensmålene . Statistikerne har ikke set på enkelte virksomheder, men på udviklingen i 14 brancher inden for økonomiske, miljømæssige og sociale forhold, målt på et sæt indikatorer stærkt inspireret af arbejdet i FN’s organisation for Handel og Udvikling, UNCTAD, som blandt virkelig meget andet arbejder med principper for virksomhedsregnskaber og også er kommet med et bud på, hvordan man kan omsætte verdensmålene til målbare indikatorer for virksomheder.
Konklusionen er, at det samlet set går pænt uden at være prangende.
Med pil opad
Erhvervslivet er især er optaget af den grønne del af den brede dagsorden for bæredygtighed, som verdensmålene har sat. Der er sket fremskridt i at begrænse udledning af drivhusgasser og på at spare på energi og vand, især når der sammenholdes med den stigende værditilvækst i erhvervslivet i perioden. Virksomhederne er altså gode til relative besparelser, mens det absolutte forbrug og udledninger mestendels stadig stiger.
På de sociale områder er billedet lidt mere blandet. Der er øjensynligt sket fremskridt med at begrænse antal arbejdsulykker, mens der omvendt kan konstateres et højere sygefravær. På ligestillingsområdet viser tallene en højere grad af lige aflønning uanset køn, mens andelen af kvinder i direktioner og bestyrelser ligger uændret lavt.
I publikationen er det, ud over at belyse, om det går i den retning verdensmålene peger, lagt vægt på at beskrive branchernes betydning i forhold til de enkelte mål. Eksempelvis hvad angår drivhusgasser er det helt afgørende for den samlede udvikling hvad der sker inden for fx transport og landbrug, mens andre erhverv har mindre indflydelse.
Det er også søgt forklaret, hvor udviklingen kan tilskrives virksomhedernes egne beslutninger, eller hvor de snarere er et resultat af en udvikling hos andre aktører. Ligeledes peges der med eksempler på, hvor tallene på grund af særlige forhold kan give anledning til fejlfortolkning.
På verdensmålsplatformen www.dst.dk/sdg vil indikatorerne blive opdateret i takt med at der foreligger nye tal så udviklingen kan følges. Denne rapport er blot en del af Danmarks Statistiks arbejde med at dokumentere udviklingen i verdensmålenes opfyldelse og har bl.a. været aktiv i projektet "Vores mål", som omsætter målsætninger og indikatorer til den dansk kontekst.
- EHS
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.