07.08.2018  |  Klima, miljø og energi

Hvad vil det sige, at plast er genanvendelig?

Indhold fra partner Hvad er dette?

To internationale plastorganisationer er gået sammen for at skabe en fælles forståelse og kommunikation omkring genanvendelse af plast.

Betegnelsen for, at et produkt eller en emballage er ”genanvendelig”, anvendes i stigende grad verden over. Men ifølge to internationale plastorganisationer er det et problem, at man ikke har et fælles referencepunkt for betegnelsen. De to organisationer Plastics Recyclers Europe og the Association of Plastic Recyclers har derfor i en fælles pressemeddelelse præsenteret et bud på en international definition for, hvornår et produkt eller en emballage kan anses for at være "genanvendelig".

Den nye definition skal synliggøre, hvilke kriterier der er nødvendige, førend et produkt eller en emballage reelt er ”genanvendelig”. Betegnelsen anvendes på nuværende tidspunkt ofte, hvis blot genanvendelse er teknisk mulig, men hvis den skal give mening for forbrugere og andre aktører, er det ifølge de to organisationer imidlertid nødvendigt, at også:

  • produktet eller emballagen er produceret af en plast-type, der har en reel markedsværdi og/eller støttes af et program, hvortil der er knyttet lovgivning 
  • produktet eller emballagen sorteres og aggregeres i definerede strømme med henblik på efterfølgende genanvendelse
  • produktet eller emballagen kan processes og genanvendes ved hjælp af kommercielle genanvendelsesprocesser
  • den genanvendte plast bliver til et sekundært råmateriale, der anvendes i produktionen af nye produkter

De to organisationer har i pressemeddelelsen tilføjet, at nye "innovative" materialer som eksempelvis bionedbrydelig eller kompostérbar plast, der introduceres på markedet som genanvendelige, skal kunne demonstrere, at de kan indsamles og sorteres i tilstrækkelige mængder; at de er kompatible med eksisterende, industrielle genanvendelsesprocesser eller, at de alternativt vil blive tilgængelige i mængder, der er tilstrækkelige til, at oprettelsen af nye genanvendelsesprocesser kan berettiges.

I forlængelse af pressemeddelelsens lancering tilsluttede også organisationen PET-CORE Europe sig det nye forslag om en international definition for genanvendelse.

Du kan læse pressemeddelelsen her

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere