08.10.2019  |  Klima, miljø og energi

Hvor rent skal affald egentlig være?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Alle ved, at man skal huske at sortere affald, inden det smides ud. Men der er delte meninger om, hvorvidt tingene skal skylles, inden de smides i genbrugscontaineren.

Efter aftensmaden, bliver konservesdåserne med tomater skyllet af. Men er det overhovedet nødvendigt at bruge drikkevand på at rense dåserne, inden de smides ud?

'Det er godt at vide, inden man spilder dyre vanddråber på overflødig rengøring af emballage, der bare skal smides ud,' siger Liza Andersen, Kommunikationschef i FM Mattsson Mora Group.

Miljø- og Fødevarestyrelsen har lavet en lille guide over, hvor rent vores affald skal være, inden vi smider det i genbrugscontaineren.

For det første er det vigtigt, at man husker på, at behandle vores affald forskelligt. Fordi  affald består af forskellige materialer, skal det deles det op og afleveres hver for sig, så det igen kan blive til nye produkter.

Rengjort eller ej

Papir og pap, skal ifølge Miljø og Fødevarestyrelsen være tørt, rent og uden madrester, inden det smides i papircontaineren. Hvis det indeholder mad, skal det nemlig i stedet i den sorte skraldespand.

'Og hvad så med flasker og dåser?', undrer Liza Andersen, Kommunikationschef i FM Mattsson Mora Group.

Ifølge Miljø og Fødevarestyrelsen er det faktisk ikke nødvendigt at skylle dem rene med vand, medmindre det er absolut nødvendigt. Det er nok bare at tømme konservesdåser, syltetøjsglas og vinflasker for resterne af indholdet og så smide den brugte emballage ud i den korrekte container.

Det gælder både glas, dåser og plastflasker.

Undgå uhumske skraldespande

Ønsket om at undgå madrester er mest af hensyn til håndteringen ved indsamling og sortering, men ren emballage mindsker også risikoen for, at affaldscontainerne bliver uhumske.

Bemærk dog, at nogle kommuner anbefaler, at man skyller dåserne, flaskerne og syltetøjsglassene – men det er formentlig mere af hensyn til skraldemændenes arbejdsmiljø og for at undgå maddiker med mere i skraldespandene.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Så ofte skal du vaske din vandflaske

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere