Hvordan bygger man en bæredygtig fabrik?
Auping har altid været bevidst om at spare på energien. I 2012 indledte vi opførelsen af et nyt byggeri med alle muligheder for også at prioritere bæredygtighed - men hvad skulle der til? Her deler vi vores trin til opbygningen af en bæredygtig fabrik.
Vores mål for 2020 er at bruge mindre energi til vores produktion end vi selv producerer og dermed kunne levere overskydende energi videre til vores omgivelser og lokalsamfund. I den forbindelse stillede vi som krav til vores nybyggeri, at forbruget af fossile brændstoffer skulle være mindre, og at elforbruget skulle begrænses mest muligt. Det betød naturligvis, at vi skulle designe en særdeles velisoleret bygning og søge alternative og kreative løsninger på selv de mindste detaljer.
I forbindelse med centraliseringen af vores produktion (og vores tre daværende fabrikker) foretog vi 28 forskellige Clean Tech-investeringer for at indfri vores 2020-ambition om energiforbrug (gas, el og vand).
Tiltag, som sikrer bæredygtigheden
- I stedet for en mørk tagbeklædning valgte vi en hvid, der kaster sollyset tilbage. Det nedsætter varmestrålingen, så vi har behov for mindre køling. Desuden fungerer solpaneler bedre på en hvid og kølig tagbeklædning.
- Vi har brugt maling og lak, der reflekterer lyset bedst muligt og dermed øger belysningens effekt.
- Alle nye byggevarer og størstedelen af den eksisterende bygning fik en isoleringsværdi på Rc=6,5.
- Ved ind- og udgange har vi bygget vindfang med højhastighedsdøre.
Opvarmning
- Til opvarmning benytter vi et ATES-anlæg (Aquifer Thermal Energy Storage). Om sommeren lagrer vi den varme, der kommer fra bygningen og produktionsprocessen, i jorden – for derefter at genvinde den til opvarmning om vinteren. Og om vinteren lagrer vi den kulde, vi indvinder, så vi kan bruge den til køling om sommeren.
- For at udnytte selv små temperaturforskelle overvåges disse ved hjælp af en elektrisk varmepumpe.
- Det kræver et lavtemperaturanlæg, og derfor har vi forsynet alle nye gulve med gulvvarme, hvilket er ret usædvanligt for en industribygning.
- Vores arbejdslokaler og produktionsprocesser kræver enorme mængder ventilationsluft. Her har vi installeret roterende varmevekslere overalt, som genvinder varmen fra udsugningsluften.
- Al ventilation i lokaler er CO2-styret. Det betyder, at ventilationen ikke kører på 100% hele tiden, men er behovsstyret.
- Derudover genvinder vi varme fra vores produktionsprocesser, fx. den varme, der udvikles ved generering af trykluft, fra en røggaskøler i vores skorsten, friktionsvarme fra store luftstrømme, luftbehandling i vores træfabrik, varme udviklet ved køling af kølerummet i køkkenet, osv.
- Varmt vand til sanitære formål og til vores opvaskemaskiner genereres via varmeledninger, som er tilsluttet solcelleanlægget på vores tag.
- Den udviklede varme udnyttes i produktionslokalet, og træstøvet presses til briketter. Disse briketter og det øvrige resttræ sendes til sidst retur til træflisleverandøren, så der i princippet sker en udveksling af råmaterialer, hvor energi bliver til energi. For at holde luften i fabrikken så ren som muligt og undgå spildprodukter samt holde et godt indeklima er der installeret støvudsugning i træfabrikken, som energimæssigt og teknisk set yder en helt ekstraordinær præstation. Der udsuges op til 125.000 m3 støv og træstøv i timen.
Elektricitet
- Til belysning har vi selvfølgelig udnyttet dagslyset mest muligt. For at udnytte det indkommende dagslys fra taget optimalt har vi installeret såkaldte LightCatchers overalt. Det er isolerede lyskupler, der fanger dagslyset ved hjælp af et spejl, som er drevet af en solcelle og følger solens cyklus. Hver af disse lyskupler forsyner 100 m2 gulvareal med dagslys.
- På de mørke dage har vi naturligvis også brug for et par timers kunstig belysning. Til dette formål har vi installeret LED-belysning overalt, hvoraf størstedelen reguleres efter mængden af sol-/dagslys. Resten reguleres af bevægelsessensorer.
- For at kunne overvåge vores forbrug og indføre løbende forbedringer har vi installeret et omfattende energiovervågningsanlæg, hvor vi kan følge med i det aktuelle og tidligere forbrug i hver enkelt afdeling.
Vand
Ud over forbrug af gas og elektricitet tilstræber vi naturligvis også at bruge mindst muligt drikkevand fra det offentlige ledningsnet.
- Til de vandkrævende processer bruger vi 100% lukkede systemer, som hovedsagelig er selvrensende.
- Til luftbefugtning anvender vi vand, som vi selv pumper op.
- Til toiletskyl og håndvask bruger vi regnvand, som vi selv opsamler.
- Vandhanerne på vores håndvaske er selvlukkende.