Ignorerer du klimakrisen, vil du gå bankerot
Den engelske nationalbankdirektør advarer virksomheder om at tage klimakrisen alvorligt
Ignorer du klimakrisen, vil du gå bankerotVirksomheder og brancher, som ikke er på vej mod et mål om nul CO2-udledninger, vil blive straffet af investorer og gå konkurs. Sådan lyder advarslen fra Mark Carney, direktøren for den engelske nationalbank.
Mark Carney har længe advaret mod at undervurdere klimarisici, men måske aldrig i så skarpe toner, som i et interview med den britiske avis The Guardian tidligere i år.
“Der vil være brancher, sektorer og virksomheder som kommer til at klare sig rigtig godt I denne her omstillingsproces, fordi de bliver en del af løsningen. Men også nogle der falder bagud, og de vil blive straffet. Virksomheder, som ikke forstår at tilpasse sig, vil uden tvivl gå konkurs”.
Nationalbankdirektørens interesse i virksomhedernes klimaindsats handler ikke om, at han gerne vil redde specifikke virksomheder. Det er snarere et spørgsmål om, at for at passe på investorernes penge, så skal de være i stand til at vide, hvem der kommer til at klare sig godt i fremtiden.
Forstå og fortæl, hvad klima betyder for dig
Den fremtid, han taler om, er en med netto nul CO2-udledninger, hvor værdisætningen af alle aktiver vil forandre sig. Det øger risikoen for uro i det finansielle system.
”Se bare, hvordan de amerikanske kul-selskaber allerede har mistet 90 procent af deres værdi. Hvis du som finansiel virksomhed har for mange penge bundet i døende brancher, så får du det rigtig svært,” sagde han i et andet interview med The Guardian.
Nøglen til en ”smooth” omstilling er, at virksomheder begynder at rapportere om, hvordan deres virksomhed vil blive påvirket af klimaforandring. Og ved en konference i Japan i oktober arrangeret af det internationale Task force on Climate related Financial Disclosures (TCFD) var hans udmelding, at virksomheder nok ikke skal vente længere end et par år med at komme frem til noget, der dur. Hvis det ikke sker, skal de nok regne med, at der komme lovgivning.
Hård eller blød landing
I omstillingen til netto nul-samfundet, vil nogle aktiver blive mere værd, mens mange vil blive mindre værd. Spørgsmålet er, om omstillingen kommer til at glide glat eller om det er noget der bliver trukket i langdrag og derfor ender med at skulle ske meget hurtigt og pludseligt.
Det er, ifølge Mark Carney, et åbent spørgsmål.
Det er ikke spørgsmålet til en million kroner. Snarere 173.000 milliarder kroner. For det er det, Bank of Englands analyser viser, at prisen bliver, hvis klimakrisen ikke bliver håndteret effektivt. Så mange aktiver vil blive ”wiped out”.
Men hvis det lykkes at få taget hånd om problemerne i tide kan en klimaindsats være en gevinst for verdensøkonomien.
“Der er brug for handling for at lykkes med nette nul udledninger. Men det behov kommer på et tidspunkt, hvor der virkelig er brug for at skrue op for at investeringer stiger i hele verden, så vi kan få fart i den globale vækst igen og de globale rentesatser kan komme op igen. Det er det, der skal til, hvis vi skal ud af den fælde af lavvækst og lave renter, som vi er i nu.
-EHS