Ikea kritiseres for manglende FSC-mærkning

Organisationen Verdens Skove skyder med skarpt mod Ikea, fordi den svenske møbel-gigant ikke fortæller forbrugerne hvilke af kædens møbler, der er FSC-mærkede.

04.06.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Ikea møder hård kritik fra organisationen Verdens Skove, fordi kæden ikke giver forbrugerne mulighed for at vælge møbler, der er fremstillet af FSC-certificeret træ.

Godt 16 procent af det træ som Ikea bruger i produktionen er faktisk FSC-certificeret, men forbrugerne kan ikke se hvilke af produkterne, som indeholder det certificerede træ. Dermed har de, ifølge Verdens Skove, ikke mulighed for at træffe et bæredygtigt valg hos den svenske kæde.

Læs også: Ikea effektiviserer sin miljøkontrol

”Vi ved, at en stor del af Ikeas produkter ikke er FSC-mærkede, så de burde som minimum oplyse hvilke møbler, der rent faktisk er miljømærkede, så forbrugeren har muligheden for at træffe et aktivt valg og følge sin egen samvittighed,” siger Jan Graversen, der er næstformand i Verdens Skove

Om FSC

  • FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.
  • I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Vigtigt område
Kritikken kommer efter, at Verdens Skove for 11. år i træk har undersøgt udvalget af bæredygtige havemøbler på det danske marked. Ikea har også tidligere år klaret sig dårligt i undersøgelsen, og derfor er det på tide at stramme op, mener Jan Gravesen.

Læs også: Ikea bøjer sig for Forbrugerrådet

”Jeg synes det vil klæde Ikea, som profilerer sig som en ansvarlig virksomhed, at de holder fanen højt på et så vigtigt område, som træ. Det indgår jo i en meget stor del af deres produkter,” understreger Jan Gravesen.

Ikea: forfejlet kritik
Hos Ikea mener Corporate kommunikationsansvarlig Tina Lindharth, at kritikken er forfejlet.

”Det er fuldstændigt korrekt, at vi ikke bruger FSC-mærket eller andre eksterne mærkningsordninger i vores varehus. Men vi stiller en række strenge krav til alt det træ, vi bruger, hvad enten det er FSC-certificeret eller ej. Det skal blandt andet stamme fra ansvarlig skovdrift og være fremstillet med respekt for både mennesker og miljø. De forhold er Ikea-logoet garant for,” siger Tina Lindharth. 

Hvilken garanti har forbrugerne for, at jeres træ er ansvarligt produceret, når I ikke er certificeret af et uafhængigt certificeringsorgan?

”Udover minimumskravene til vores træ-produkter, følger vi vores generelle ”IKEA code of conduct”, som stiller en stribe krav til alle de leverandører, der leverer varer til IKEA. Derigennem får alle leverandører både anmeldt og uanmeldt besøg af en uafhængig tredjepart. Så forbrugerne har altså mere end Ikea’s eget ord for, at vores træ er fremstillet ansvarligt,” siger Tina Lindharth.

Coop er duks
Mens Verdens Skove ikke har meget til overs for Ikeas argumenter, er der til gengæld kun ros til Coop, fordi virksomheden udelukkende sælger havemøbler med miljømærket FSC. Desuden belønner kæden, ifølge Verdens Skove, køb af FSC-mærkede produkter i deres fordelsklub, hvilket er et nyt tiltag, der differentierer FSC på markedet.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online