Ikea med ny klimapolitik: Vil kun bruge genanvendelige materialer

Ikea er på banen med ny ambitiøs klimaplan, der satser 100 procent på genbrug og CO2-neutral transport. Målsætningerne har potentiale til at inspirere andre virksomheder til en omlægning, mener klimatænketanken Concito.

Ikea melder om historisk strategiændring: Virksomheden vil udfase alt bruge af materialer, der ikke kan genbruges. Sådan lyder en af målsætningerne i møbelkoncernens "People & Positive Planet"-plan. Arkivfoto..

11.06.2018

CSR.dk

Ikea vil udelukkende bruge materialer, der kan genbruges. Udmeldingen er en del af Ikeas miljø- og klimaplan, der indebærer en større omlægning af koncernens indkøbspraksis. Fra 2030 vil møbelgiganten f.eks. stoppe alt salg af engangsplast.

Læs også: Finske biler skal køre på madrester fra Ikea

”Gennem vores størrelse og rækkevidde har vi mulighed for at inspirere og gøre det muligt for en million mennesker at leve bedre liv, inden for planetens grænser”, siger Ikeas strategichef Torbjörn Lööf.

Ved at gå fra engangsservice, sugerør og engangsposer i plastik til bæredygtige løsninger som bioplast fremstillet af blandt andet resterne fra sukkerrørsproduktionen samt omlægge sine transportmetoder, så de bliver CO2-neutrale, vil Ikea blive en cirkulær virksomhed.

Her er målet, at Ikea i 2030 skal have reduceret sit CO2-aftryk med 80 procent sammenlignet med år 2016.

”Alt det plast, vi sælger, skal være genanvendt eller biobaseret og kunne recirkuleres. Det betyder, at produktionen skal ændres til at være cirkulær”, siger Jonas Engberg, bæredygtighedschef i Ikea Danmark, til Politiken.

Derudover er en af målene fra ’People & Planet Positive”-planen at booste salget af solceller. Senest har Ikea selv investeret over 10 mia. kr. i genanvendelig energi.

Lige nu sælger Ikea solcelleanlæg til kunder i fem lande, og fem nye er på vej. Men i Danmark ser det anderledes ud, fordi politikken på området spænder ben.

”Vi er lidt udfordrede af, at tilskudsreglerne for solenergi hele tiden laves om i Danmark, og det forvirrer forbrugerne. Men vi skal nok nå derhen. Vores strategi er både at arbejde på, at apparater og lamper bruger mindre strøm, men også at vi kan levere mere bæredygtig energi”, siger Jonas Engberg.

Ikea sætter en retningspil
Med en årlig omsætning på knap 300 milliarder kroner før moms er de ambitiøse målsætninger noget, der skaber røre i andedammen. Ikea er en af verdens største virksomheder med varehuse i omtrent 50 lande.

Det er derfor af stor betydning for resten af markedet, når en virksomhed af den kaliber beslutter sig for at gå de ekstra mil.

”Ikea har en særlig forpligtelse, fordi de netop har en forretningsmodel, der er baseret på et meget stort forbrug af ressourcer og et stort salg. Planen viser, at Ikea er med i den kategori af globale ambitiøse virksomheder, der rykker og sætter de en retningspil for hele branchen”, siger Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito, til Politiken.

Læs også: Ikeas kyllinger skal være bæredygtige (igen)

Han peger samtidig på, at Ikea potentielt kan have startet en trend, og at flere virksomheder vil følge trop med lignende forretningsmodeller med tanke på klimaet.

- EST

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J