Ingen europæiske lande er på sporet af at nå FN’s bæredygtighedsmål

Sådan lyder konklusionen i en nyligt udgivet rapport, der har undersøgt status for, hvor langt de europæiske medlemsstater er fra at nå de 17 bæredygtighedsmål.

05.12.2019

Sponseret

DAKOFA

FN’s bæredygtighedsmål blev som bekendt vedtaget tilbage i 2015 af en lang række lande verden over, inklusive samtlige af de europæiske medlemsstater. The Sustainable Development Solutions Network, som er en selvstændig enhed under FN, har nu, i fællesskab med the Institute for European Environmental Policy, gjort status for, hvor langt de Europæiske medlemsstater er i forhold til at opfylde de 17 mål. Den nye rapport viser først og fremmest, at EU godt nok er den region, der globalt set er længst i forhold til at nå målene, men samtidig også, at den hverken som region eller som individuelle lande, er på sporet i forhold til at kunne opfylde alle mål i 2030. Det skift, som det kræves, for at nå bæredygtighedsmålene sker simpelthen ikke hurtigt nok, lyder en af konklusionerne.

EU halter i forhold cirkulær økonomi

Ifølge den nye rapport er det særligt i forhold til de mål der er relateret til klima, biodiversitet og cirkulær økonomi, hvor medlemsstaterne halter, men også at de fortsat er udfordrede i forhold til at ensrette levestandarder. Men ikke nok med, at EU i sig selv er bagud på det grønne område, så medfører et ikke-bæredygtigt Europæisk forbrug af produkter, der kommer fra lande, som ligger uden for EU, at verden omkring os også hindres i at nå målene. Det gælder især produkter fra landbrug, skov og fiskeri. Så selv, hvis EU internt i regionen forbedrer sig inden for de grønne områder, er der stadig lang vej, når man kigger på den fælles globale målopfyldelse, hvilket i sidste ende er den der tæller.

Hvordan kommer EU videre?

Som det tidligere er nævnt i DAKOFAs nyheder, arbejder EU Kommissionen lige nu på højtryk for snart at kunne præsentere en såkaldt Green Deal, der skal være rettesnor for, hvordan EU kommer videre”den grønne dagsorden”, herunder inden for både klima, cirkulær økonomi og biodiversitet. Den nye rapport kan derfor blot endnu engang være med til at understrege, at der er brug for ambitiøse mål og tiltag, hvis EU skal komme i mål med de forpligtelser, som nu kun ligger 10 år ude i fremtiden.

I rapporten præsenteres der derfor også en række anbefalinger til, hvad den kommende Green Deal bør indeholde, men først og fremmest understreges det imidlertid, at EU principielt har alle de værktøjer, som der skal til for, at det kan lykkes, kørt i stilling. Den kommende Green Deal bør derfor, ifølge rapportens konklusioner, fokusere på at ensrette og videreudvikle de eksisterende instrumenter som eksempelvis budgetter, investeringsstrategier, regulatoriske rammer og overvågningsværktøjer med de 17 mål.

Du kan finde “Report of the Secretary-General on SDG Progress 2019 - Special Edition” her

Den 29. januar holder DAKOFA inspirationsseminar om verdensmålene i affaldssektoren. Læs mere om seminaret Få værdi af arbejdet med verdensmålene her.

Læs også DAKOFAs nyhed "Danmark skal et gear op!" om affaldssektorens rolle i regi af verdensmålene her

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

21.06.2023DAKOFA

Sponseret

Genbrug skal belønnes i byggeriets klimaregnskab

15.03.2023DAKOFA

Sponseret

Et tættere nordisk samarbejde kan accelerere den cirkulære økonomi

26.01.2023DAKOFA

Sponseret

Ny LCA-baseret vurdering af det europæiske genbrugsmarked for tekstiler

23.01.2023DAKOFA

Sponseret

Når plast ikke er emballager

07.07.2022DAKOFA

Sponseret

Nyt plast-opråb fra OECD