19.11.2015  |  Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder kritiserer nyt lovforslag

Med et nyt lovforslag vil regeringen fjerne kravet om kønsopdelt lønstatistik for virksomheder med under 35 ansatte. Det vil gøre det sværere at opnå ligeløn, mener Institut for Menneskerettigheder.

Regeringen ønsker med et nyt lovforslag at fjerne kravet om, at virksomheder med minimum ti ansatte skal give kønsopdelt lønstatistik til medarbejdere eller medarbejderrepræsentanter. I stedet skal kravet kun gælde for virksomheder med minimum 35 ansatte.

Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

Men det er skidt for arbejdet med at få ligeløn og bekæmpe diskrimination i Danmark, mener Institut for Menneskerettigheder. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.

”Hvis lovforslaget vedtages, bliver det langt sværere for den enkelte at opdage tegn på ulovlig forskelsbehandling i forhold til løn. I sidste ende kan det få den konsekvens, at der vil gå længere tid, før vi får bugt med uligelønnen i Danmark”, siger Ask Hesby Krogh, leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam.

"Lovforslag vil være tilbageskridt"
Ifølge instituttet er mangel på relevant information om lønforskelle en af de største barrierer for at gennemføre individuelle sager om ligeløn. I 2014 foretog instituttet en undersøgelse, der viste, at klagere i ligelønssager oplever manglende gennemsigtighed. Og fordi det er så svært at identificere lønforskelle, bliver der ført meget få sager om ligeløn i Danmark, vurderer Institut for Menneskerettigheder, der oplyser, at der fra 2000 til 2014 er ført 31 sager om ligeløn ved Ligebehandlingsnævnet.

”Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form, vil det være det største tilbageskridt for ligestillingen, siden den tidligere regering droppede øremærket barsel til mænd. Vi håber derfor, at der vil være vilje til at justere lovforslaget, når det skal behandles i Folketinget”, siger Ask Hesby Krogh.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

I dag er omkring 12.000 virksomheder, ifølge instituttet, omfattet af reglerne før konsopdelt lønstatistik. Hvis lovforslaget vedtages vil kravet fremover kun gælde cirka 2.500 virksomheder, anslår Institut for Menneskerettigheder.

Af lovforslaget fremgår det, at regeringens intention er at lette byrderne for erhvervslivet og ændre reglerne af hensyn til anonymiteten.

-SSM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere