København skærper miljøzone, men møder kritik
Som en del af de netop afsluttede budgetforhandlinger har Københavns Kommune afsat knap 25 mio. kr. til bl.a. information om den skærpede miljøzone, der træder i kraft d. 1/7 2020. DI Transport mener dog, at de nye regler, der er baseret på lastbilens registreringsdato, rammer skævt.
Den 1. juli 2020 træder de nye regler for kørsel med lastbil, busser og varebiler i Danmarks fire største byer i kraft. Det sker med den ændring af reglerne for miljøzonerne i København og Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg, som Folketinget vedtog d. 7. maj 2019.
I de netop afsluttede forhandlinger for Budget 2020 har Københavns Kommune afsat 24,6 mio. kr. til skiltning og information om byens miljøzone samt montering og drift af partikelfiltre på kommunens egne køretøjer, ligesom man vil stille skærpede krav til leverandørers køretøjer i kommunens indkøb.
Skærpelsen er en del af kommunens målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, der også omfatter gratis gadeparkering til elbiler, mens prisen på parkering og prisen på beboerlicenser bliver sat op til op mod 4.000 kr. om året for de mest forurenende biler.
Konkret vil Københavns Kommune forhindre de mest forurenende varebiler og lastbiler i at køre i byen ved lukke de ældste af slagsen ude. Fra d. 1. juli er det således lastbilens registreringsdato, der er afgørende, så lastbiler indregistreret før 1. oktober 2009 skal have eftermonteret et partikelfilter for at få lov til at køre ind i byerne, skriver Lastbilmagasinet.
Skæve regler bør indeholde dispensation
I dag er det køretøjets såkaldte euronorm, dvs. forurening og udledning af partikler, der afgør om det har lov til at køre ind i miljøzonerne, men de nye regler vil føre til forskelsbehandling mellem to ens lastbiler, der udleder det samme, mener DI Transport.
Ifølge de nye regler skal en lastbil, der er indregistreret før 1. oktober 2009, men lever op til Euronorm 5, have påsat et partikelfilter, der koster op omkring 80.000 kr., selvom den forurener ligeså lidt, som en yngre vogn, der lever op til samme norm.
”Vi er positive over for de sundhedsmæssige hensyn bag de nye regler, men det er åbenlyst urimeligt, at reglerne straffer de transportvirksomheder, der har været på forkant med miljøreglerne og købt en miljøvenlig lastbil, før den blev obligatorisk”, siger seniorchefkonsulent i DI Transport Rune Noack til Lastbilmagasinet.
Med regelændringen er tanken at gøre det lettere at kontrollere den enkelte lastbil, fordi en registreringsdato er enklere at tjekke end en euronorm. Fra DI Transports side er man ikke modstander af bedre kontrol, men peger på, at der bør kunne dispenseres i reglerne.
Læs også: Der skal strøm på logistikken – nu!
”Det er et uheldigt signal til transportbranchen. Det har aldrig været intentionen med loven, at den skulle straffe de miljøvenlige virksomheder. Derfor bør bekendtgørelsen indeholde en dispensation for (ældre, red.) lastbiler, der udleder lige så lidt som de lastbiler, der gerne må køre ind i miljøzonerne”, siger Rune Noack.
-AK