København skærper miljøzone, men møder kritik

Som en del af de netop afsluttede budgetforhandlinger har Københavns Kommune afsat knap 25 mio. kr. til bl.a. information om den skærpede miljøzone, der træder i kraft d. 1/7 2020. DI Transport mener dog, at de nye regler, der er baseret på lastbilens registreringsdato, rammer skævt.

Reglerne for de lastbiler, der vil køre ind i Københavns miljøzone, bliver skrappere fra den 1. juli 2020. Stramningen rammer dog skævt, mener DI Transport..

18.10.2019

CSR.dk

I de netop afsluttede forhandlinger for Budget 2020 har Københavns Kommune afsat 24,6 mio. kr. til skiltning og information om byens miljøzone samt montering og drift af partikelfiltre på kommunens egne køretøjer, ligesom man vil stille skærpede krav til leverandørers køretøjer i kommunens indkøb.

Skærpelsen er en del af kommunens målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, der også omfatter gratis gadeparkering til elbiler, mens prisen på parkering og prisen på beboerlicenser bliver sat op til op mod 4.000 kr. om året for de mest forurenende biler.

Konkret vil Københavns Kommune forhindre de mest forurenende varebiler og lastbiler i at køre i byen ved lukke de ældste af slagsen ude. Fra d. 1. juli er det således lastbilens registreringsdato, der er afgørende, så lastbiler indregistreret før 1. oktober 2009 skal have eftermonteret et partikelfilter for at få lov til at køre ind i byerne, skriver Lastbilmagasinet.

Skæve regler bør indeholde dispensation
I dag er det køretøjets såkaldte euronorm, dvs. forurening og udledning af partikler, der afgør om det har lov til at køre ind i miljøzonerne, men de nye regler vil føre til forskelsbehandling mellem to ens lastbiler, der udleder det samme, mener DI Transport.

Ifølge de nye regler skal en lastbil, der er indregistreret før 1. oktober 2009, men lever op til Euronorm 5, have påsat et partikelfilter, der koster op omkring 80.000 kr., selvom den forurener ligeså lidt, som en yngre vogn, der lever op til samme norm.

”Vi er positive over for de sundhedsmæssige hensyn bag de nye regler, men det er åbenlyst urimeligt, at reglerne straffer de transportvirksomheder, der har været på forkant med miljøreglerne og købt en miljøvenlig lastbil, før den blev obligatorisk”, siger seniorchefkonsulent i DI Transport Rune Noack til Lastbilmagasinet.

Med regelændringen er tanken at gøre det lettere at kontrollere den enkelte lastbil, fordi en registreringsdato er enklere at tjekke end en euronorm. Fra DI Transports side er man ikke modstander af bedre kontrol, men peger på, at der bør kunne dispenseres i reglerne.

Læs også: Der skal strøm på logistikken – nu!

”Det er et uheldigt signal til transportbranchen. Det har aldrig været intentionen med loven, at den skulle straffe de miljøvenlige virksomheder. Derfor bør bekendtgørelsen indeholde en dispensation for (ældre, red.) lastbiler, der udleder lige så lidt som de lastbiler, der gerne må køre ind i miljøzonerne”, siger Rune Noack.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online