Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?
Danske virksomheder står over for et hidtil uset pres fra ESG-compliance- og bæredygtighedskrav. CSRD og EU’s taksonomi bringer en mængde rapporteringskrav, som i praksis kan virke overvældende. Fra tidligere at have arbejdet med CSR som en lystbetonet disciplin, hvor virksomheder kunne prioritere bæredygtighed, når og hvor det gav mening, står de nu med en kompleks, bunden rapporteringsopgave, som ofte opfattes som ren byrde. Men hvad hvis vi vendte perspektivet? Hvad hvis compliance ikke kun var en opgave for CFO’en med fokus på lovoverholdelse og begrænsning af omkostninger? Hvad hvis det også kunne være en motor for strategisk fornyelse og værdiskabelse?
For første gang nogensinde har vi nu fælles standarder i EU, der sætter en ramme for, hvordan virksomheder skal rapportere på ESG-forhold. Med omkring 1.200 rapporteringspunkter under CSRD får vi en hidtil uset transparens. Dette giver den fremsynede virksomhed en unik mulighed for at bruge de nye krav som en anledning til at gentænke sin forretningsmodel og strategi.
Fra finansielle risici i millionklassen til forretningsværdi
I 2024 har vi hjulpet flere af vores kunder med at identificere væsentlige finansielle risici og muligheder i millionklassen som led i dobbelt væsentlighedsanalysen. Sammen med en stor global servicevirksomhed, hvis forretningsmodel er dybt afhængig af logistik, opstillede vi finansielle ESG-risikomodeller og regnede ud, at logistikomkostningen potentielt kan stige med 20 til 25 millioner kroner på mellemlang sigt. Årsagen er bæredygtighedsfaktorer omhandlende CO2-afgifter på transport og kommende europæisk importtold på bestemte varer fra globale værdikæder. Alt sammen EU-vedtagne mekanismer der bunder i klimaforandringer og EU’s mål for at afbøde disse. Med ét blev ESG pludselig en temmelig håndfast faktor i budgetplanlægningen for de kommende år, til stor glæde for CFO’en og ledergruppen i øvrigt hos vores kunde.
Når virksomheder begynder at afdække deres værdikæde og identificere indvirkninger, finansielle risici og muligheder, kan de altså skabe en ny slags strategisk indsigt, der ikke kun handler om valutakurser, renterisici, kreditrisici osv., men også ESG-relaterede risici, som kan påvirke indtjeningen og omkostningerne. Disse indsigter kan spare virksomheden for uforudsete tab, og der er grundlag for at udvise nødvendig omhu og lægge strategier for at forebygge og afbøde indvirkningen af fx CO2-afgifter i logistikleddet.
De virksomheder, der ser CSRD og taksonomien som mere end blot compliance, vil indse, at rapporteringskravene kan fungere som en katalysator for kritisk indsigt, innovation og konkurrencefordel, hvis man vel at mærke er grundig.
Til forskel fra tidligere tiders arbejde med CSR-strategi, som sjældent blev integreret med den toneangivende forretningsstrategi, så kan CSRD nu være den direkte vej til at lave en bæredygtig forretningsstrategi. For rapporteringskravene i CSRD målretter sig netop virksomhedens arbejde med bæredygtighed i risikovurderingerne, forretningsmodellen og – strategien, så du skal uanset berette om det. Hvorfor så ikke bruge det smart?
CFO'ens nye rolle
CFO’en spiller en central rolle i transformationen fra compliance til strategi og værdiskabelse. Tidligere har CFO’ens fokus primært været på omkostningsstyring og rapportering, men i dag er rollen blevet udvidet til at være en strategisk nøglespiller. Med den indsigt, som ESG-rapportering bidrager med, får CFO’en mulighed for at identificere, hvordan bæredygtighed kan integreres i forretningsmodellen og dermed skabe langsigtet værdi.
Udfordringen er, at compliance traditionelt forbindes med at overholde lovgivningen så billigt som muligt – ofte uden fokus på værdiskabelse, udover det at være compliant. Vores erfaring er desværre, at CSRD ikke altid anerkendes som en mulighed for værdiskabelse, men i stedet reduceres til en minimal indsats uden dybere overvejelser om indholdet. Det risikerer at blive en "box-ticking"-øvelse.
Denne tilgang bliver ofte forstærket af historikken, hvor redegørelsen for samfundsansvar for mange virksomheder blot har været en bisætning i den finansielle ledelsesberetning. Det gør det "nemt" at overse mulighederne i CSRD, især hvis man slet ikke har reflekteret over det strategiske potentiale.
CFO’ens nye opgave er derfor at gå foran og vise, hvordan ESG-indsatser kan bruges som en drivkraft for både vækst og værdiskabelse – ikke blot som en nødvendig omkostning, men som en strategisk investering i fremtiden.
5 gode råd: Sådan skaber du grundlag for konkurrencemæssige fordele gennem compliance
- Investér i intern kapacitet
For at gøre compliance til mere end en byrde kræver det investeringer i medarbejdere, kompetenceopbygning, processer og systemer. Jo mindre du investerer, jo mere uoverskuelig bliver opgaven – og jo sværere bliver det at skabe værdi med resultatet. Sørg derfor for at have de rette ressourcer internt til at løfte opgaven effektivt og strategisk. - Brug relevant software
De rette digitale værktøjer kan gøre hele forskellen, når det kommer til at systematisere og dokumentere ESG-forhold. Software kan effektivisere arbejdet, sikre korrekt rapportering og hjælpe med at levere de indsigter, der skaber værdi. Læs vores seneste artikel om, hvordan du vælger det rigtige software til din virksomhed: https://www.csr.dk/vaelg-esg-software-med-omtanke-og-undga-faldgruberne - Opbyg en dedikeret ESG-funktion
Hvis din virksomhed er CSRD-omfattet, bør du allerede nu overveje at investere i en ESG-afdeling med 2-3 nøgleprofiler, hvis du ikke allerede har en. En stærk ESG-funktion kan drive compliance-indsatsen, støtte strategiske mål og sikre en stærk kobling mellem rapportering og værdiskabelse. - Søg strategisk rådgivning
Med indførelsen af CSRD er der kommet mange nye rådgivere på markedet. Det kan virke nemt at læse op på kravene og give råd videre, men at implementere ESG i praksis er en langt mere kompleks opgave, der kræver erfaring og dyb forståelse for både strategi og operationel eksekvering.
Sørg for at samarbejde med erfarne ESG-rådgivere, der kan hjælpe dig med at opnå både compliance og strategisk værdi. Erfaring viser, at en struktureret og målrettet tilgang til ESG kan sikre, at du ikke blot opfylder kravene, men også skaber et solidt grundlag for konkurrencefordele og bæredygtig vækst. Vælg rådgivere, der har bevist deres værd i praksis, og som kan støtte dig i at omsætte krav til konkrete resultater. - Forstå din markedsposition og fremtidige krav
Har du analyseret, hvad kunder og markedet vil efterspørge af ESG-dokumentation fra din virksomheden? Brug CSRD som en motor for at forstå og adressere krav fra kunder, ejere og banker m.fl.
Har du regnet den ud?
Mange virksomheder kan regne på, hvad CSRD kommer til at koste, og det bliver en større post, men få regner ud, at det faktisk er det værd. Compliance behøver ikke være en byrde – det kan tværtimod være starten på en ny æra, hvor ESG bliver en integreret del af forretningsmodellen og strategien.
Virksomheder, der tager ESG seriøst og bruger de krævede analyser strategisk, vil stå stærkere i en fremtid, hvor bæredygtighed og gennemsigtighed bliver fundamentet for succes. Ved at se ESG-compliance som en mulighed frem for en udfordring kan din virksomhed ikke blot opfylde kravene, men også blomstre i en verden, hvor bæredygtighed er standarden.
Om ESG Implementation Partner ApS
Vi hjælper vores kunder med at forstå og implementere ESG-rapporteringens kompleksitet og sikrer, at de vælger relevante softwareløsninger til formålet. Med vores erfaring inden for valg af systemer, opbygning af kompetencer og udvikling af processer guider vi vores kunder mod bæredygtig CSRD-compliance, der ikke kun opfylder kravene, men også giver langsigtet værdi. Vi samarbejder med Risma Systems og Klappir om softwareunderstøttelse af ESG-processer.
https://esgimplementation.com/
Har du spørgsmål, så tag fat i Thue Birk Svenningsen, partner, på thue@esgimplementation.com eller telefon 28122422
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Compliancestrategi
Nye lovkrav på ESG-relaterede områder øger behovet for en samlet tilgang til ESG-compliance markant. Det handler om organisering, samarbejde og ansvarsfordeling - og om forandring. For hvordan kommer indsigterne fra compliance-indsatsen til at påvirke virksomhedernes strategi? CSR.dk undersøger.