Kampen mod det opreklamerede og indlysende

Kampen mod madspild handler mest om sund fornuft og økonomi, og det er der ikke meget nyt i. Men området er komplekst, og der er plads til forbedring på mange fronter og politisk handling, siger topchefen i Meyers Contract Catering.

Meyers Kantiner har på det seneste gjort en større indsats for at begrænse rensesvind fra sine køkkener, bl.a. ved at tænke kreativt i udnyttelsen af de forskellige råvarer. Foto: MCC.

20.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”Madspild er jo egentligt et lidt sjovt begreb, og på mange måder synes jeg også det er opreklameret. Jeg vil ikke sige, at vi arbejder strategisk med det, fordi det er så åbenlyst et fokusområde. Vi smadrer jo vores egen bundlinje ved at smide mad ud, så ud fra den betragtning har en minimering af spild altid været helt centralt for os”.

Adm. direktør i Meyers Contract Catering, Merete Holst, peger på madspild som på den ene side et opreklameret begreb, men på den anden side også et indlysende fokusområde på grund af den økonomiske side af sagen. Foto: MCC.

Sådan siger adm. direktør i Meyers Contract Catering (MCC), Merete Holst, om virksomhedens tilgang til fænomenet madspild, og illustrerer dermed også den kompleksitet, begrebet indeholder. På den ene side er det ikke noget man i MCC oplever som et stort problem, da den største del af selskabets forretning består af at drive kantiner, hvor man selv kan planlægge den daglige menu, og hvor man ved nogenlunde hvor mange gæster, der kommer dagligt, hvilket gør madspildet begrænset.

”Det er jo helt modsat f.eks. en bagerforretning, der ikke ved hvor mange kunder, der lige kommer en given dag eller et supermarked, hvor sidste salgsdato nærmer sig, og alle ved at kunderne helst vil have så friske varer som muligt. Det er altså meget forskelligt fra område til område, hvor stor madspildsproblematikken er og her har medierne det med at tage alle over en kam”, siger Merete Holst.

Glad for beskedne fremskridt
Men på den anden side er fokuseringen indlysende, hvilket da også har fået MCC til at konkretisere sin indsats over den seneste tid. Således er man i løbet af det sidste godt 1½ år eksempelvis begyndt at benchmarke på det Merete Holst kalder rensesvind (produktionsspild fra fx forarbejdning af råvarer) i de 80 kantinekøkkener, MCC driver landet over, samt på spild fra både buffeter og de enkelte tallerkener.

Såvel mængderne som de fremskridt, MCC har gjort på området undervejs, har været beskedne – men det glæder faktisk direktøren.

”I disse tider er man jo et politisk ukorrekt skarn, hvis man ikke forholder sig til madspild, så det gør vi selvfølgelig også, men først og fremmest fordi det er sund, økonomisk fornuft, og ikke fordi det er en trend. Det har vi gjort fra dag 1, og det bekræfter resultaterne fra vores benchmarkmålinger også; det har kun flyttet sig ganske lidt, og det viser jo, at vi har gjort det rigtige længe”, siger hun.

Kreativitet og politisk opbakning
Med det in mente, så erkender Merete Holst dog også, at der altid kan jagtes forbedringer på et område som dette. Det gælder både i hendes organisation, men også på de mere eksterne parametre, der ligger uden for MCCs egen kontrol.

”Vi kan gøre en større indsats på det rensesvind, jeg nævnte før, ved fx at være mere kreative og innovative når det kommer til at udnytte alle dele af eksempelvis en grønsag. Det er svært, men vi prøver, og det er en sjov udfordring, der både kan skabe merværdi rent økonomisk, og være med at til skabe nogle nye og ofte sunde produkter på vores buffeter osv.”, siger hun og fortsætter:

I disse tider er man jo et politisk ukorrekt skarn, hvis man ikke forholder sig til madspild, så det gør vi selvfølgelig også, men først og fremmest fordi det er sund, økonomisk fornuft, og ikke fordi det er en trend

Merete Holst

”Der hvor jeg nogen gange kan savne noget opbakning, er fra lovgivningen. Eksempelvis er det alt for dyrt at udnytte grønt affald til dyrefoder, og når den slags ikke kan betale sig for en restaurant eller lignende, så ryger de her ting i skraldespanden i stedet, og det er jo ærgerligt. Man burde gøre mere ud af at belønne dem, der gerne vil vælge den miljøvenlige løsning, der sparer ressourcer og giver noget tilbage til samfundet”.

Derudover peger Merete Holst også på, at hele proceduren for med kort varsel at kunne videredistribuere færdigproduceret mad, kunne og burde være bedre. Nogle få gange har hun således oplevet, at man hos MCC har stået tilbage efter arrangementer med ganske store mængder mad tilovers, fx i form af sandwiches, fordi antallet af deltagere ikke levede op til forventningerne.

Her vil man igen gerne ”gøre den gode og fornuftige gerning” og sende maden videre til eksempelvis hjemløse eller en flygtningelejr. ”Det vil kræve en indsats fra vores egen side, at sætte dette i system”, slutter hun.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J