Kampen mod det opreklamerede og indlysende

Kampen mod madspild handler mest om sund fornuft og økonomi, og det er der ikke meget nyt i. Men området er komplekst, og der er plads til forbedring på mange fronter og politisk handling, siger topchefen i Meyers Contract Catering.

Meyers Kantiner har på det seneste gjort en større indsats for at begrænse rensesvind fra sine køkkener, bl.a. ved at tænke kreativt i udnyttelsen af de forskellige råvarer. Foto: MCC.

20.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”Madspild er jo egentligt et lidt sjovt begreb, og på mange måder synes jeg også det er opreklameret. Jeg vil ikke sige, at vi arbejder strategisk med det, fordi det er så åbenlyst et fokusområde. Vi smadrer jo vores egen bundlinje ved at smide mad ud, så ud fra den betragtning har en minimering af spild altid været helt centralt for os”.

Adm. direktør i Meyers Contract Catering, Merete Holst, peger på madspild som på den ene side et opreklameret begreb, men på den anden side også et indlysende fokusområde på grund af den økonomiske side af sagen. Foto: MCC.

Sådan siger adm. direktør i Meyers Contract Catering (MCC), Merete Holst, om virksomhedens tilgang til fænomenet madspild, og illustrerer dermed også den kompleksitet, begrebet indeholder. På den ene side er det ikke noget man i MCC oplever som et stort problem, da den største del af selskabets forretning består af at drive kantiner, hvor man selv kan planlægge den daglige menu, og hvor man ved nogenlunde hvor mange gæster, der kommer dagligt, hvilket gør madspildet begrænset.

”Det er jo helt modsat f.eks. en bagerforretning, der ikke ved hvor mange kunder, der lige kommer en given dag eller et supermarked, hvor sidste salgsdato nærmer sig, og alle ved at kunderne helst vil have så friske varer som muligt. Det er altså meget forskelligt fra område til område, hvor stor madspildsproblematikken er og her har medierne det med at tage alle over en kam”, siger Merete Holst.

Glad for beskedne fremskridt
Men på den anden side er fokuseringen indlysende, hvilket da også har fået MCC til at konkretisere sin indsats over den seneste tid. Således er man i løbet af det sidste godt 1½ år eksempelvis begyndt at benchmarke på det Merete Holst kalder rensesvind (produktionsspild fra fx forarbejdning af råvarer) i de 80 kantinekøkkener, MCC driver landet over, samt på spild fra både buffeter og de enkelte tallerkener.

Såvel mængderne som de fremskridt, MCC har gjort på området undervejs, har været beskedne – men det glæder faktisk direktøren.

”I disse tider er man jo et politisk ukorrekt skarn, hvis man ikke forholder sig til madspild, så det gør vi selvfølgelig også, men først og fremmest fordi det er sund, økonomisk fornuft, og ikke fordi det er en trend. Det har vi gjort fra dag 1, og det bekræfter resultaterne fra vores benchmarkmålinger også; det har kun flyttet sig ganske lidt, og det viser jo, at vi har gjort det rigtige længe”, siger hun.

Kreativitet og politisk opbakning
Med det in mente, så erkender Merete Holst dog også, at der altid kan jagtes forbedringer på et område som dette. Det gælder både i hendes organisation, men også på de mere eksterne parametre, der ligger uden for MCCs egen kontrol.

”Vi kan gøre en større indsats på det rensesvind, jeg nævnte før, ved fx at være mere kreative og innovative når det kommer til at udnytte alle dele af eksempelvis en grønsag. Det er svært, men vi prøver, og det er en sjov udfordring, der både kan skabe merværdi rent økonomisk, og være med at til skabe nogle nye og ofte sunde produkter på vores buffeter osv.”, siger hun og fortsætter:

I disse tider er man jo et politisk ukorrekt skarn, hvis man ikke forholder sig til madspild, så det gør vi selvfølgelig også, men først og fremmest fordi det er sund, økonomisk fornuft, og ikke fordi det er en trend

Merete Holst

”Der hvor jeg nogen gange kan savne noget opbakning, er fra lovgivningen. Eksempelvis er det alt for dyrt at udnytte grønt affald til dyrefoder, og når den slags ikke kan betale sig for en restaurant eller lignende, så ryger de her ting i skraldespanden i stedet, og det er jo ærgerligt. Man burde gøre mere ud af at belønne dem, der gerne vil vælge den miljøvenlige løsning, der sparer ressourcer og giver noget tilbage til samfundet”.

Derudover peger Merete Holst også på, at hele proceduren for med kort varsel at kunne videredistribuere færdigproduceret mad, kunne og burde være bedre. Nogle få gange har hun således oplevet, at man hos MCC har stået tilbage efter arrangementer med ganske store mængder mad tilovers, fx i form af sandwiches, fordi antallet af deltagere ikke levede op til forventningerne.

Her vil man igen gerne ”gøre den gode og fornuftige gerning” og sende maden videre til eksempelvis hjemløse eller en flygtningelejr. ”Det vil kræve en indsats fra vores egen side, at sætte dette i system”, slutter hun.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie