Kan man få for meget økologi?
Bæredygtighedsdagsordenen er centreret omkring økologi, og mere ambitiøse leverandører bliver ofte valgt fra, viser ny dansk analyse.
Bæredygtighedsdagsordenen i Danmark er centreret om økologi, og det betyder, at aktører med en bredere bæredygtighedsdagsorden, der også inkluderer andre parametre som vedvarende energi eller sociale forhold, bliver valgt fra af offentlige og private indkøbere. Det viser en interessentanalyse fra Klimakontoret i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet gennemført af PlanMiljø.
Analysen viser også, at forbrugerne primært efterspørger de nære bæredygtighedstemaer såsom økologi, dyrevelfærd og madspild, mens mere abstrakte forhold som klimabelastning og biodiversitet ikke efterspørges.
Det kan få betydning for det bæredygtige landbrugs udvikling på længere sigt. Danske fødevarer har generelt store muligheder for eksport, ligesom danske landbrugskompetencer og teknologi har stort potentiale til at løfte bæredygtighedsdagsordenen på vækstmarkeder i eksempelvis Kina.
Interessentanalysen havde til formål at afdække synet på bæredygtighed med særligt fokus på, hvad interessenterne forstår ved begrebet, og hvilke interesser de har i forhold til denne dagsorden.