Kan man spare penge ved at tisse i badet?

Mange gør det sikkert. Tisser mens man er i brusebad. Og faktisk har det betydning for både vandbesparelser og hygiejne ifølge energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group, Claus Dennis Jønsson.

Der er mange måder at spare på vandet. At tisse i badet er måske en af de mere kreative. .

Vandet løber, man er på vej i brusebad, og pludselig skal man tisse. Nogle vælger at gøre det i badet, mens andre får det overstået på toilettet først.

Den situation har energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group, Claus Dennis Jønsson funderet lidt over. 

"Forleden kom jeg til at tænke på, om det kan ses på vandregningen, hvis man vælger at tisse i badet engang imellem i stedet for i toilettet. Og så kom jeg til at tænke på, om urinen egentlig har en påvirkning for hygiejnen på badeværelset, fortæller han. 

Han er ikke den første til at stille alle de spørgsmål. I Storbritannien har man faktisk undersøgt, hvor meget vand man kan spare ved at tisse i badet engang imellem, i stedet for i kummen.

26 olympiske bassiner

En gruppe britiske universitetsstuderende opfordrer i forbindelse med undersøgelsen deres medstuderende til at tisse i badet om morgen, da det ifølge dem vil spare nok vand til at kunne fylde 26 olympiske svømmebassiner på et år. 

Deres undersøgelser viser også, at man vil kunne spare 720 millioner liter vand om året, hvis hele Storbritannien følger trop.

Men forsøget siger ikke noget om en enkelt husstand. 

Næsten 50 procent af os tisser i badet

I et indlæg fra Bolius har man netop gjort op, hvor meget der spares ved at undgå et par toiletskyl om ugen.

Cirka 49 procent af danskerne tisser i badet, og der er faktisk en del penge at spare ved at gøre det. Ifølge Bolius går 15 procent af vores vandforbrug i hjemmet til at skylle ud i toilettet, og det svarer cirka til 5.700 liter vand om året.

Tisser man i badet et par gange om ugen, giver det en besparelse på 392 kroner beregnet ud fra den gennemsnitlige vandpris i 2017 på 6,9 øre pr. liter

Ved at tisse i badet sparer man desuden også penge på toiletpapir, ligesom man skåner miljøet ved at bruge mindre vand.

Uhygiejnisk eller ej

Bolius har også undersøgt, om det er uhygiejnisk at tisse i badet, og deres konklusion er nej. Det er det ikke. Især ikke hvis man tisser i begyndelsen af badet, for så sikrer man, at urinrester på en selv og i brusebadet skylles væk.

Der kan opstå lugtgener efterfølgende, hvis man ikke får skyllet al urinen væk fra badet, men der er ikke risiko for at skade brusekabinen eller afløbet.

Der er kun en lille risiko for, at urinen smitter af på fuger og lignende, men det vil en normal rengøring af brusenichen klare.

"Så næste gang du står under bruseren og skal tisse, kan du altså roligt gøre det. For hvert toiletskyl du kan spare, er en besparelse på både økonomien og for miljøet," siger energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group, Claus Dennis Jønsson.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Undgå at pengene fosser ud af vandhanen.

31.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Varmt eller koldt vand til opvasken?

17.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Boligforening får kæmpe tilskud for at handle miljørigtigt

03.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Københavnske skoler i kamp mod vandspild

19.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

10 simple tips til at spare på vandet

05.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Bilvask er billigst i vaskehal

22.10.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Vandets holdbarhedsdato - bedst før om tusind år