Kan profit være social?

Sagtens, mener man hos Skandia, der på Responsible Investment 2. marts fortæller mere om investeringer i sociale indsatser – en god forretning for samfundet.

Skandia viser vej til viden om sociale investeringer.

26.01.2017

CSR.dk

Investering i aktier og obligationer med profit for øje – for mange er det nok det klassiske billede af, hvordan danske pensionsselskaber tænker, når de skal investere kundernes penge. Ikke desto mindre er tanker om, hvordan pengene samtidig kan gøre samfundsmæssig nytte mindst lige så vigtige, påpeger man hos Skandia.

Læs mere: Program for Responsible Investment-konferencen

”Vi har i en årrække arbejdet med at kortlægge og dokumentere de samfundsøkonomiske effekter af sociale investeringer,” fortæller Morten Halborg, investeringsdirektør i Skandia og tilføjer ”Mens der er adskillige metoder og modeller til at vurdere afkastpotentialet på fx en aktie- eller en obligationsinvestering, så bliver det straks noget mere kompliceret, når det handler om sociale investeringer. Primært fordi det ofte handler om at ændre menneskers livsbane”.
 
Alligevel er det netop denne slags investeringer, der fascinerer og engagerer hos Skandia. ”Set med investeringsbriller er det interessant, at investeringer i mennesker i mange tilfælde fint måle sig med andre typer af alternative investeringer. Udfordringen har indtil nu været, at der ikke har været nogen metode til at værdisætte effekten af de sociale indsatser.”

Læs mere: Skandia - Livet lige nu

Af samme grund kunne Skandias store analysearbejde også have været en godt gemt forretningshemmelighed. Men ambitionerne på det sociale område rækker væsentlig udover Skandia selv og de pensionsformuer der forvaltes for kunderne. ”Vi er naturligvis opsatte på at vores egne investeringer skal gøre en forskel, men de helt store forandringer kommer først, når vi er mange, der bruger samme metode og filosofi. Og derfor ser vi gerne at flere aktører kaster sig ud i arbejdet med sociale investeringer”
 
En model til virkeligheden
Af samme grund har man hos Skandia derfor ikke blot gjort en indsats for at dokumentere effekterne af forebyggelse og sociale indsatser, men også udviklet en solid og velfungerende beregningsmodel til brug på det offentlige velfærdsområde.
 
”Vil man være med til at skabe forandring, skal man turde gå forrest, og de erfaringer, vi har høstet i vores arbejde med at lave denne slags beregningsmodeller, kommer i høj grad andre til gavn. Det kræver et stort arbejde at få indsigt i og overblik over disse ret komplicerede socialøkonomiske sammenhænge, så vi har fået et hold forskere fra CBS til at hjælpe os. Man kan måske nok have en mavefornemmelse for, om en social investering er god, men det er ikke nok at agere på mavefornemmelser i investeringssammenhænge.” påpeger Morten Halborg.

Læs mere: Skandia-modellen - Udenforskabets pris 

Skandia har gjort en betydelig indsats for at introducere danske kommuner til beregningsmetoden, som kaldes Skandia-modellen. Således tilbyder Skandia kommunerne gratis undervisning i Skandia-modellen, som bedst kan kaldes et socialøkonomisk regneværktøj. ”Modellen er ikke et salgsværktøj, men et dialogværktøj. En stor del af de sociale indsatser sker ude i kommunerne, så det er vigtigt at vi har en fælles forståelse og platform at tale ud fra. Vi kan se, at gode sociale investeringer kommer godt igen for hele samfundet, både for kommunerne, borgerne og ikke mindst vores kunder.”
 
Private midler til offentlige investeringer
Den klassiske danske løsningsmodel er, at det er kommunerne selv, der både identificerer, prioriterer og finansierer sociale indsatser. Skandia ser imidlertid med stor interesse på mulighederne for at investere private penge i sociale indsatser. ”Vi mener, at der ligger et enormt potentiale i at sætte vores kunders penge i spil i forhold til investering i sociale indsatser. Det er langt fra problemfrit, og det kan fx være en udfordring eller barriere, at private midler skal have en del af ’gevinsten’ ved en social indsats udbetalt. Men dét arbejder vi på at finde løsninger på, for de sociale indsatser kan helt klart godt bruge investeringskronerne.” afslutter Morten Halborg.

På Responsible Investment 2. marts fortæller Morten Halborg mere - og sammen med fx  Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp, Anders Eldrup fra JØP og Robert Rubinstein fra TBLI Group kommer holdninger og cases fra Nykredit, Jyske Bank, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Andelkasse til at fylde dagen. Læs om dagens program her.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J