Kan profit være social?

Sagtens, mener man hos Skandia, der på Responsible Investment 2. marts fortæller mere om investeringer i sociale indsatser – en god forretning for samfundet.

Skandia viser vej til viden om sociale investeringer.

26.01.2017

CSR.dk

Investering i aktier og obligationer med profit for øje – for mange er det nok det klassiske billede af, hvordan danske pensionsselskaber tænker, når de skal investere kundernes penge. Ikke desto mindre er tanker om, hvordan pengene samtidig kan gøre samfundsmæssig nytte mindst lige så vigtige, påpeger man hos Skandia.

Læs mere: Program for Responsible Investment-konferencen

”Vi har i en årrække arbejdet med at kortlægge og dokumentere de samfundsøkonomiske effekter af sociale investeringer,” fortæller Morten Halborg, investeringsdirektør i Skandia og tilføjer ”Mens der er adskillige metoder og modeller til at vurdere afkastpotentialet på fx en aktie- eller en obligationsinvestering, så bliver det straks noget mere kompliceret, når det handler om sociale investeringer. Primært fordi det ofte handler om at ændre menneskers livsbane”.
 
Alligevel er det netop denne slags investeringer, der fascinerer og engagerer hos Skandia. ”Set med investeringsbriller er det interessant, at investeringer i mennesker i mange tilfælde fint måle sig med andre typer af alternative investeringer. Udfordringen har indtil nu været, at der ikke har været nogen metode til at værdisætte effekten af de sociale indsatser.”

Læs mere: Skandia - Livet lige nu

Af samme grund kunne Skandias store analysearbejde også have været en godt gemt forretningshemmelighed. Men ambitionerne på det sociale område rækker væsentlig udover Skandia selv og de pensionsformuer der forvaltes for kunderne. ”Vi er naturligvis opsatte på at vores egne investeringer skal gøre en forskel, men de helt store forandringer kommer først, når vi er mange, der bruger samme metode og filosofi. Og derfor ser vi gerne at flere aktører kaster sig ud i arbejdet med sociale investeringer”
 
En model til virkeligheden
Af samme grund har man hos Skandia derfor ikke blot gjort en indsats for at dokumentere effekterne af forebyggelse og sociale indsatser, men også udviklet en solid og velfungerende beregningsmodel til brug på det offentlige velfærdsområde.
 
”Vil man være med til at skabe forandring, skal man turde gå forrest, og de erfaringer, vi har høstet i vores arbejde med at lave denne slags beregningsmodeller, kommer i høj grad andre til gavn. Det kræver et stort arbejde at få indsigt i og overblik over disse ret komplicerede socialøkonomiske sammenhænge, så vi har fået et hold forskere fra CBS til at hjælpe os. Man kan måske nok have en mavefornemmelse for, om en social investering er god, men det er ikke nok at agere på mavefornemmelser i investeringssammenhænge.” påpeger Morten Halborg.

Læs mere: Skandia-modellen - Udenforskabets pris 

Skandia har gjort en betydelig indsats for at introducere danske kommuner til beregningsmetoden, som kaldes Skandia-modellen. Således tilbyder Skandia kommunerne gratis undervisning i Skandia-modellen, som bedst kan kaldes et socialøkonomisk regneværktøj. ”Modellen er ikke et salgsværktøj, men et dialogværktøj. En stor del af de sociale indsatser sker ude i kommunerne, så det er vigtigt at vi har en fælles forståelse og platform at tale ud fra. Vi kan se, at gode sociale investeringer kommer godt igen for hele samfundet, både for kommunerne, borgerne og ikke mindst vores kunder.”
 
Private midler til offentlige investeringer
Den klassiske danske løsningsmodel er, at det er kommunerne selv, der både identificerer, prioriterer og finansierer sociale indsatser. Skandia ser imidlertid med stor interesse på mulighederne for at investere private penge i sociale indsatser. ”Vi mener, at der ligger et enormt potentiale i at sætte vores kunders penge i spil i forhold til investering i sociale indsatser. Det er langt fra problemfrit, og det kan fx være en udfordring eller barriere, at private midler skal have en del af ’gevinsten’ ved en social indsats udbetalt. Men dét arbejder vi på at finde løsninger på, for de sociale indsatser kan helt klart godt bruge investeringskronerne.” afslutter Morten Halborg.

På Responsible Investment 2. marts fortæller Morten Halborg mere - og sammen med fx  Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp, Anders Eldrup fra JØP og Robert Rubinstein fra TBLI Group kommer holdninger og cases fra Nykredit, Jyske Bank, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Andelkasse til at fylde dagen. Læs om dagens program her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V