26.01.2017  |  Strategi & ledelse

Kan profit være social?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Sagtens, mener man hos Skandia, der på Responsible Investment 2. marts fortæller mere om investeringer i sociale indsatser – en god forretning for samfundet.

Investering i aktier og obligationer med profit for øje – for mange er det nok det klassiske billede af, hvordan danske pensionsselskaber tænker, når de skal investere kundernes penge. Ikke desto mindre er tanker om, hvordan pengene samtidig kan gøre samfundsmæssig nytte mindst lige så vigtige, påpeger man hos Skandia.

Læs mere: Program for Responsible Investment-konferencen

”Vi har i en årrække arbejdet med at kortlægge og dokumentere de samfundsøkonomiske effekter af sociale investeringer,” fortæller Morten Halborg, investeringsdirektør i Skandia og tilføjer ”Mens der er adskillige metoder og modeller til at vurdere afkastpotentialet på fx en aktie- eller en obligationsinvestering, så bliver det straks noget mere kompliceret, når det handler om sociale investeringer. Primært fordi det ofte handler om at ændre menneskers livsbane”.
 
Alligevel er det netop denne slags investeringer, der fascinerer og engagerer hos Skandia. ”Set med investeringsbriller er det interessant, at investeringer i mennesker i mange tilfælde fint måle sig med andre typer af alternative investeringer. Udfordringen har indtil nu været, at der ikke har været nogen metode til at værdisætte effekten af de sociale indsatser.”

Læs mere: Skandia - Livet lige nu

Af samme grund kunne Skandias store analysearbejde også have været en godt gemt forretningshemmelighed. Men ambitionerne på det sociale område rækker væsentlig udover Skandia selv og de pensionsformuer der forvaltes for kunderne. ”Vi er naturligvis opsatte på at vores egne investeringer skal gøre en forskel, men de helt store forandringer kommer først, når vi er mange, der bruger samme metode og filosofi. Og derfor ser vi gerne at flere aktører kaster sig ud i arbejdet med sociale investeringer”
 
En model til virkeligheden
Af samme grund har man hos Skandia derfor ikke blot gjort en indsats for at dokumentere effekterne af forebyggelse og sociale indsatser, men også udviklet en solid og velfungerende beregningsmodel til brug på det offentlige velfærdsområde.
 
”Vil man være med til at skabe forandring, skal man turde gå forrest, og de erfaringer, vi har høstet i vores arbejde med at lave denne slags beregningsmodeller, kommer i høj grad andre til gavn. Det kræver et stort arbejde at få indsigt i og overblik over disse ret komplicerede socialøkonomiske sammenhænge, så vi har fået et hold forskere fra CBS til at hjælpe os. Man kan måske nok have en mavefornemmelse for, om en social investering er god, men det er ikke nok at agere på mavefornemmelser i investeringssammenhænge.” påpeger Morten Halborg.

Læs mere: Skandia-modellen - Udenforskabets pris 

Skandia har gjort en betydelig indsats for at introducere danske kommuner til beregningsmetoden, som kaldes Skandia-modellen. Således tilbyder Skandia kommunerne gratis undervisning i Skandia-modellen, som bedst kan kaldes et socialøkonomisk regneværktøj. ”Modellen er ikke et salgsværktøj, men et dialogværktøj. En stor del af de sociale indsatser sker ude i kommunerne, så det er vigtigt at vi har en fælles forståelse og platform at tale ud fra. Vi kan se, at gode sociale investeringer kommer godt igen for hele samfundet, både for kommunerne, borgerne og ikke mindst vores kunder.”
 
Private midler til offentlige investeringer
Den klassiske danske løsningsmodel er, at det er kommunerne selv, der både identificerer, prioriterer og finansierer sociale indsatser. Skandia ser imidlertid med stor interesse på mulighederne for at investere private penge i sociale indsatser. ”Vi mener, at der ligger et enormt potentiale i at sætte vores kunders penge i spil i forhold til investering i sociale indsatser. Det er langt fra problemfrit, og det kan fx være en udfordring eller barriere, at private midler skal have en del af ’gevinsten’ ved en social indsats udbetalt. Men dét arbejder vi på at finde løsninger på, for de sociale indsatser kan helt klart godt bruge investeringskronerne.” afslutter Morten Halborg.

På Responsible Investment 2. marts fortæller Morten Halborg mere - og sammen med fx  Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp, Anders Eldrup fra JØP og Robert Rubinstein fra TBLI Group kommer holdninger og cases fra Nykredit, Jyske Bank, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Andelkasse til at fylde dagen. Læs om dagens program her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere