Kan SMV’er finde ud af at rapportere om samfundsansvar?

I dag offentliggør Global Compact Danmark og FSR - danske revisorer årets liste over SMV-rapportering om samfundsansvar, som andre i særligt grad kan lære noget af. Tillykke til....

31.08.2020

CSR.dk

Har man skrevet under på FN’s Global Compact, skal man hvert år aflevere en “communication on progress” – populært kaldet en COP-rapport.  Kravet er, at den skal fortælle, hvilke fremskridt ens virksomhed eller organisation har gjort inden for hvert af de 10 principper, som er kernen i Global Compact.

Der er stor variation i, hvad virksomhederne afleverer. For nogle er det tre A4-ark, for andre er det hundredevis af sider. Nogle producerer direkte til Global Compact mens andre integrerer forpligtelsen i den bæredygtighedsrapport, de alligevel producerer.

Men hvad med de små- og mellemstore virksomheder? Hvordan står det til med kvaliteten af deres rapportering bl.a. til Global Compact? Er der nogle virksomheder med mindre end 250 medarbejdere, som har knækket koden til god rapportering?

Fem fremhævet ud af 49
Det har det danske Global Compact-netværk og FSR – danske revisorer undersøgt for anden gang, og resultaterne offentliggøres i dag, d. 1. september 2020.

Arbejdet med at indsamle og vurdere de i år 49 deltagende rapporter er resulteret i en liste på fem SMV’er, der fremhæves som bevis på, at man godt lave en god bæredygtighedsrapport selvom man er en lille virksomhed.

Formålet med hele projektet er at inspirere og motivere andre danske SMV’er til at styrke deres datagrundlag og gå mere systematisk til værks, når de rapporterer på samfundsvar.

I 2019 blev den første SMV COP-liste offentliggjort, og der er dermed nu 11 eksemplariske virksomheders COP-rapporter, som andre SMV’er kan lade sig inspirere af.

På 2020-listen er:

  • IFU – som især fremhæves for deres brug af cases og rapportering om due diligence.
  • Metz A/S – som fremhæves for at være en helstøbt og velafbalanceret rapport, som er god til at skabe overblik.
  • Missionpharma A/S – som fremhæves for at præstere selvstændig rapportering med mening som datterselskab i en stor international koncern.
  • Phoenix Design Aid A/S – som fremhæves for sin grundighed og specifikt gennemsigtighed om virksomhedens interessentlandskab.
  • Troldtekt A/S – som fremhæves for sin robusthed og gennemgående brug af data til at beskrive udvikling.

Flere data gør revisoren glad
Virksomhederne bliver i år i det hele taget rost for deres brug af data, der skaber gennemsigtighed og troværdighed i rapporteringen.

Det er en meget positiv udvikling ifølge Birgitte Mogensen, formand for FSR – danske revisorers Udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed, udvalget der har vurderet og udvalgt de fem nye rapporter:

”Det er positivt at se, at flere mindre danske virksomheder begynder at måle mere nøjagtigt på deres samfundsansvar. Kontinuerlig datarapportering skaber gennemsigtighed og pålidelighed – det er vigtigt i en tid hvor kunder og investorer i højere grad går op i håndgribelig og sammenlignelig data på samfundsansvar,” siger hun.

Prioritering af bæredygtighed trods coronakrisen
SMV COP har også til formål at inspirere andre SMV’er generelt i arbejdet med at rapportere på Global Compacts 10 Principper om ansvarlighed, og motivere SMV’er generelt til at påbegynde arbejdet med bæredygtighed.

Det kan være svært i en tid udfordret af coronakrisens negative indflydelse på samfundsøkonomien, som særligt påvirker de mindre virksomheder. Alligevel er der grund til optimisme, ifølge Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark:

”Vi har oplevet en stor interesse i SMV COP 2020 blandt vores mindre medlemsvirksomheder, hvor hele 49 SMV’er har valgt at indsende deres rapport til vurdering. Det viser, at SMV’erne prioriterer bæredygtighedsarbejdet trods den økonomiske usikkerhed og uforudsigelighed, som coronakrisen har forårsaget. De danske virksomheder vil være med til at skabe en bedre fremtid og samtidig ved mange af dem, at der er forretningspotentiale i strategisk arbejde med bæredygtighed.”

Læs mere om de fem fremhævede COP-rapporter, og hvad der ligger til grund for vurderingerne her.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø