31.08.2020  |  Kommunikation

Kan SMV’er finde ud af at rapportere om samfundsansvar?

I dag offentliggør Global Compact Danmark og FSR - danske revisorer årets liste over SMV-rapportering om samfundsansvar, som andre i særligt grad kan lære noget af. Tillykke til....

Har man skrevet under på FN’s Global Compact, skal man hvert år aflevere en “communication on progress” – populært kaldet en COP-rapport.  Kravet er, at den skal fortælle, hvilke fremskridt ens virksomhed eller organisation har gjort inden for hvert af de 10 principper, som er kernen i Global Compact.

Der er stor variation i, hvad virksomhederne afleverer. For nogle er det tre A4-ark, for andre er det hundredevis af sider. Nogle producerer direkte til Global Compact mens andre integrerer forpligtelsen i den bæredygtighedsrapport, de alligevel producerer.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men hvad med de små- og mellemstore virksomheder? Hvordan står det til med kvaliteten af deres rapportering bl.a. til Global Compact? Er der nogle virksomheder med mindre end 250 medarbejdere, som har knækket koden til god rapportering?

Fem fremhævet ud af 49
Det har det danske Global Compact-netværk og FSR – danske revisorer undersøgt for anden gang, og resultaterne offentliggøres i dag, d. 1. september 2020.

Arbejdet med at indsamle og vurdere de i år 49 deltagende rapporter er resulteret i en liste på fem SMV’er, der fremhæves som bevis på, at man godt lave en god bæredygtighedsrapport selvom man er en lille virksomhed.

Formålet med hele projektet er at inspirere og motivere andre danske SMV’er til at styrke deres datagrundlag og gå mere systematisk til værks, når de rapporterer på samfundsvar.

I 2019 blev den første SMV COP-liste offentliggjort, og der er dermed nu 11 eksemplariske virksomheders COP-rapporter, som andre SMV’er kan lade sig inspirere af.

På 2020-listen er:

  • IFU – som især fremhæves for deres brug af cases og rapportering om due diligence.
  • Metz A/S – som fremhæves for at være en helstøbt og velafbalanceret rapport, som er god til at skabe overblik.
  • Missionpharma A/S – som fremhæves for at præstere selvstændig rapportering med mening som datterselskab i en stor international koncern.
  • Phoenix Design Aid A/S – som fremhæves for sin grundighed og specifikt gennemsigtighed om virksomhedens interessentlandskab.
  • Troldtekt A/S – som fremhæves for sin robusthed og gennemgående brug af data til at beskrive udvikling.

Flere data gør revisoren glad
Virksomhederne bliver i år i det hele taget rost for deres brug af data, der skaber gennemsigtighed og troværdighed i rapporteringen.

Det er en meget positiv udvikling ifølge Birgitte Mogensen, formand for FSR – danske revisorers Udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed, udvalget der har vurderet og udvalgt de fem nye rapporter:

”Det er positivt at se, at flere mindre danske virksomheder begynder at måle mere nøjagtigt på deres samfundsansvar. Kontinuerlig datarapportering skaber gennemsigtighed og pålidelighed – det er vigtigt i en tid hvor kunder og investorer i højere grad går op i håndgribelig og sammenlignelig data på samfundsansvar,” siger hun.

Prioritering af bæredygtighed trods coronakrisen
SMV COP har også til formål at inspirere andre SMV’er generelt i arbejdet med at rapportere på Global Compacts 10 Principper om ansvarlighed, og motivere SMV’er generelt til at påbegynde arbejdet med bæredygtighed.

Det kan være svært i en tid udfordret af coronakrisens negative indflydelse på samfundsøkonomien, som særligt påvirker de mindre virksomheder. Alligevel er der grund til optimisme, ifølge Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark:

”Vi har oplevet en stor interesse i SMV COP 2020 blandt vores mindre medlemsvirksomheder, hvor hele 49 SMV’er har valgt at indsende deres rapport til vurdering. Det viser, at SMV’erne prioriterer bæredygtighedsarbejdet trods den økonomiske usikkerhed og uforudsigelighed, som coronakrisen har forårsaget. De danske virksomheder vil være med til at skabe en bedre fremtid og samtidig ved mange af dem, at der er forretningspotentiale i strategisk arbejde med bæredygtighed.”

Læs mere om de fem fremhævede COP-rapporter, og hvad der ligger til grund for vurderingerne her.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere