Klimaeksperter: Vi er blevet mere klimabevidste

Selvom eksperter og fagfolk med lang erfaring fra klimaområdet er uenige om omfanget, betydningen, og hvilke løsninger der er bedst for vores klode, så er de enige om én ting – der er sket et skred i vores klimabevidsthed.

I 2015 var 30 procent bange for, at klimaforandringerne ville komme til at skade dem personligt i deres egen levetid. I år er det tal steget til 48 procent. Arkivfoto. .

09.08.2018

CSR.dk

Når europæiske investorer, fly- og missilproducenter eller forsikringsselskaber vælger at gå aktivt ind i kampen mod global opvarmning, så er det ifølge en række eksperter, som Politiken har snakket med, tegn på, at der er sket et skred i vores klimabevidsthed.

Den tidligere klimakommissær i EU, Connie Hedegaard, forklarer, at der kan være flere årsager til den stigende klimabevidsthed.

”Klimaforandringerne accelererer. Det bliver mere og mere håndgribeligt for mennesker. Samtidig er alternativerne til fossil energi blevet meget, meget billigere. Det egentlige skift er, at grøn energi ikke bare er noget, der er godt for klimaet, det er også økonomisk fornuftigt”, siger Connie Hedegaard til Politiken.

Bevægelsen blandt internationale investorer og deres begyndende fokus på den klimarisiko kan ifølge Connie Hedegaard være forbundet med deres investeringer på flere områder.

Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringer 

”Der er stærke internationale spillere, som har fået fokus på den risiko. Jeg tror, at det virkelig kan være med til at rykke noget”, siger hun.

Mark Lynas, der er britisk klima- og miljødebattør ser også en forandring i vores bevidsthed om klimaet.

”Jeg har flere gange været for optimistisk. Men jeg tror, at det, der sker med planeten, trænger igennem til folk på en anden måde end før. Disse hedebølger på det meste af den nordlige halvkugle og skovbrandene – når det kommer så tæt på, får det dig til at bekymre dig for, hvad der vil ske med dine børn, uanset din politiske holdning”, siger han.

Det er ikke til at sige, hvad der helt præcist har rykket ved vores bevidsthed, men ifølge John Nordbo, klimarådgiver i Care Danmark, er der sket meget på området.

Og det ses også i den danske klimadebat, understreger han.

”I dag kan partierne ikke slippe af sted med ikke at tale om klima. Jeg har også registreret hen over sommeren, at enhver kommentator i dag begynder at forholde sig til klima. Og vi ser det også inden for kunsten, at klima bliver skrevet ind i diverse krimier. Meget bredt funderet er der en form for klimabekymring, som vi ikke har set tidligere”, siger han. 

I Concitos Klimabarometer-undersøgelse i Danmark fra 2016 svarede 46 procent af deltagerne, at vi må ændre på den måde, vi lever på, hvis vi skal begrænse klimaforandringerne.

I det seneste Klimabarometer fra 2018 var det steget til 54 procent, skriver Politiken.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online