Klimaeksperter: Vi er blevet mere klimabevidste
Selvom eksperter og fagfolk med lang erfaring fra klimaområdet er uenige om omfanget, betydningen, og hvilke løsninger der er bedst for vores klode, så er de enige om én ting – der er sket et skred i vores klimabevidsthed.
Når europæiske investorer, fly- og missilproducenter eller forsikringsselskaber vælger at gå aktivt ind i kampen mod global opvarmning, så er det ifølge en række eksperter, som Politiken har snakket med, tegn på, at der er sket et skred i vores klimabevidsthed.
Den tidligere klimakommissær i EU, Connie Hedegaard, forklarer, at der kan være flere årsager til den stigende klimabevidsthed.
”Klimaforandringerne accelererer. Det bliver mere og mere håndgribeligt for mennesker. Samtidig er alternativerne til fossil energi blevet meget, meget billigere. Det egentlige skift er, at grøn energi ikke bare er noget, der er godt for klimaet, det er også økonomisk fornuftigt”, siger Connie Hedegaard til Politiken.
Bevægelsen blandt internationale investorer og deres begyndende fokus på den klimarisiko kan ifølge Connie Hedegaard være forbundet med deres investeringer på flere områder.
Læs også: Gratis vejrdata kan hjælpe virksomheder i kampen mod klimaforandringer
”Der er stærke internationale spillere, som har fået fokus på den risiko. Jeg tror, at det virkelig kan være med til at rykke noget”, siger hun.
Mark Lynas, der er britisk klima- og miljødebattør ser også en forandring i vores bevidsthed om klimaet.
”Jeg har flere gange været for optimistisk. Men jeg tror, at det, der sker med planeten, trænger igennem til folk på en anden måde end før. Disse hedebølger på det meste af den nordlige halvkugle og skovbrandene – når det kommer så tæt på, får det dig til at bekymre dig for, hvad der vil ske med dine børn, uanset din politiske holdning”, siger han.
Det er ikke til at sige, hvad der helt præcist har rykket ved vores bevidsthed, men ifølge John Nordbo, klimarådgiver i Care Danmark, er der sket meget på området.
Og det ses også i den danske klimadebat, understreger han.
”I dag kan partierne ikke slippe af sted med ikke at tale om klima. Jeg har også registreret hen over sommeren, at enhver kommentator i dag begynder at forholde sig til klima. Og vi ser det også inden for kunsten, at klima bliver skrevet ind i diverse krimier. Meget bredt funderet er der en form for klimabekymring, som vi ikke har set tidligere”, siger han.
I Concitos Klimabarometer-undersøgelse i Danmark fra 2016 svarede 46 procent af deltagerne, at vi må ændre på den måde, vi lever på, hvis vi skal begrænse klimaforandringerne.
I det seneste Klimabarometer fra 2018 var det steget til 54 procent, skriver Politiken.
-JJK