Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 – ellers er det for sent

Vi skal have vendt udviklingen og reduceret CO2-udledningen i løbet af de næste tre år, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at overholde klimaaftalen, vurderer klimaeksperter.

CO2-udledningen skal peake, inden vi når 2020. Hvis niveauet derefter stadig er stigende, bliver det svært, hvis ikke umuligt, at komme i mål med 2050-målene fra Paris-aftalen, vurderer klimaforskere. Foto: Nature. .

03.07.2017

CSR.dk

Vi udleder stadig mere CO2, og det skal der laves om på inden 2020, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at nå de globale klimaambitioner i Paris-aftalen.  

Det er budskabet i et opråb i det internationale videnskabsmagasin Nature. Bag det står en række af verdens førende klimaforskere med Christina Figueres i spidsen, og dommen lyder altså, at vi har tre år til at redde klimaet.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Christiana Figueres har tidligere været leder af sekretariatet for FN’s klimakonvention, UNFCCC. I dag står hun i spidsen for Mission 2020, hvis formål er at vende CO2-udledningskurven inden 2020. Og det er ikke en umulig opgave, hvis politikerne vil lytte, mener klimaforskeren.

”I forbindelse med at 20 ledere fra verdens største økonomier mødes til G20 i Hamburg, Tyskland, d. 7.-8. juli, opfordrer vi dem til at fremhæve vigtigheden af 2020-klimavendepunktet for udledningen af drivhusgasser. Vi opfordrer dem også til at demonstrere, hvad de selv og andre gør for at imødekomme disse udfordringer. At reducere udledningen globalt er en enorm opgave, men forskning fortæller os, at det er nødvendigt, ønskværdigt og muligt”, skriver klimaforskerne med Christina Figueres i spidsen.

Af tiltag for at vende udviklingen peger forskerne blandt andet på, at politikerne kan vedtage et stop for godkendelse af nye kulkraftværker, og sørge for at få flere elbiler på gaderne.

OECD-rapport: Der er brug for udvikling på tværs
Christina Figueres og hendes kollegaer er ikke de eneste, der mener, at der skal gøres meget mere for den grønne omstilling. I sidste måned udgav OECD en ny rapport, der viser, at den positive udvikling er der – den går bare alt for langsomt. 

Rapporten Green Growth Indicators 2017 rangerer 46 lande efter alt fra CO2-produktivitet og innovation til økonomisk vækst og landets samlede udledning. Resultatet er et overblik over, hvor godt landene klarer sig, når det handler om at balancere økonomisk vækst med de klimamæssige udfordringer og ambitioner.

Danmark, Italien, Estland, Storbritannien og Slovakiet er de lande, der har opnået den største fremgang inden for den grønne vækst siden 2000. Men det betyder ikke, at der ikke er meget, der kunne være bedre. Rapporten viser blandt andet, at ingen af landene præsterer godt på alle parametrene, og at de stadig er afhængige af forurenende, fossile brændstoffer.

Læs også: Danmark er bedst til at udvikle grøn teknologi

”Der er tegn på grøn vækst, men de fleste lande viser stadig kun fremgang på én eller to fronter ud af mange. Der er brug for en langt større indsats på tværs, hvis vi skal beskytte naturen, reducere vores kollektive, miljømæssige aftryk og bryde sammenhængen mellem økonomisk vækst og miljøbelastning”, siger OECD’s miljødirektør, Simon Upton.

Læs mere om rapportens resultater her.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie