Klimaindsats koster, men kan betale sig

Det kræver store investeringer at håndtere klimaforandringerne, men pengene er godt givet ud, lød det fra flere talere på DI’s stort anlagte topmøde i sidste uge, hvor statsministeren annoncerede en ny klimakontrakt mellem staten og virksomhederne.

DR's koncertsal udgjorde den pompøse ramme, da Dansk Industri i sidste uge afholdt sit årlige topmøde. Foto: DI.

23.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

DI’s ganske nye adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, var blandt eftermiddagens første talere, og han slog tonen an for det, der skulle vise sig at blive et af temaerne for eventen, nemlig finansieringen af de mange indsatser, der er nødvendige for at nå i mål med diverse klimaplaner og Paris-relaterede målsætninger, som bl.a. DI’s egen plan lægger for dagen

“Det bliver ikke nemt at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, og vi har ikke alle løsningerne til det endnu, men vi skal lykkedes, og vi er bevidste om, at det vil kræve enorme investeringer på en lang række områder at nå i mål”, sagde han. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede regeringens initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, som blev vel modtaget af både DI og Dansk Erhverv. Foto: DI.

Det er den unge generation også klar over. En af de tre unge debattører, der var med i eftermiddagens program, Ungdomsdelegat for Klima og Miljø for FN, Nilly Taheri, understregede således, at man fra millennialsiden af bordet ikke har ”blind tillid til hverken politikere”, og at ”regningen for den grønne omstilling ikke skal ende hos forbrugerne”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var næste taler, og hun startede med at takke Nilly Taheri for at minde om, at ”regningen skal betales ansvarligt”, før hun roste virksomhederne for at gøre det, politikerne bare taler om, nemlig at tage hul på den grønne omstilling.

Og det giver også god mening, påpegede hun, da ”grønne investeringer bliver til guld”, som hun formulerede det. For at understøtte den udvikling lancerede statsministeren et initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, hvor regeringen inviterer erhvervslivet indenfor til at finde løsninger på, hvordan udledningen af drivhusgasser kan reduceres i forskellige sektorer.

”Vi giver jer en ekstra milliard til grøn forskning, det vil sige dobbelt op på det løfte om en grøn forskningsmilliard, vi allerede har præsenteret, og så vil vi gøre det lettere at arbejde med grønne løsninger ude i verden, så alle virksomheder kan få klimaplaner på plads”, sagde hun, og pegede på Maersks strategi som et forbillede.

Ny klimaalliance skal vise globalt lederskab
Både DI og Dansk Energi hilser tiltaget velkommen, og ser frem til at bidrage til udviklingen gennem den nystiftede Erhvervslivets Klimaalliance, som blev præsenteret på topmødet. Hen over de næste to år forpligter den sig til ’at udvikle nye og langsigtede svar på, hvordan vi på tværs af samfundet kan løse klimaudfordringen’, som det hedder.

Alliancen tager afsæt i, at den grønne omstilling kan og skal ske på den måde, der samtidig sikrer vækst, udvikling, eksport og arbejdspladser i Danmark, og at Danmark har et reelt potentiale for at vise globalt lederskab i den grønne omstilling.

”Vi skal vise globalt lederskab fra dansk side. Ikke ved at gå enegang. Men ved at vise, at grøn vækst – hvor vi skaber både et grønnere og mere velstående samfund – faktisk er en mulighed, hvis vi står sammen om det”, sagde direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Fra regeringens side var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen glad for udmeldingen fra de to store interesseorganisationer, og kom i den forbindelse med tre anbefalinger til det videre arbejde på klimafronten:

”For det første skal vi alle sammen holde fast i, at vi har travlt – for det har vi. Men det er også vigtigt at være positive og ikke blive stressede, for det hjælper ingen. Og for det tredje skal vi huske at agere internationalt, ikke mindst i EU-regi, så vi får alle med på vognen”, lød det.

En af de danske virksomheder, der i en den grad agerer internationalt, er pumpegiganten Grundfos, der har omkring 97 procent af sit marked uden for Danmarks grænser. Her er man helt på linje med klimaministeren, når det komme til travlhedsfornemmelsen, og hvad det kræver at levere på den dagsorden i form af investeringer.

”Vi har sat os et mål om at være klimapositive – altså ikke bare neutrale, men at bidrage positivt – i 2030, og det er en målsætning, som koster på kort sigt, men som vi er helt sikre på vil kunne betale sig i længden. Alene det, at vi kalder os selv en klima- og vandvirksomhed, giver os et mentalt boost, og det kan vi bruge i hele forretningen”, sagde topchef Mads Nipper.

DI Prisen til solpanelproducent
Som sidste punkt på dagsordenen uddelte H.K.H Kronprins Frederik DI Prisen 2019, som gik til virksomheden Heliac, der har udviklet en ny type solpaneler, som producerer varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden.

DI Prisen 2019 gik til solpanelproducenten Heliac, der med sine paneler kan levere varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden. Foto: DI.

Derudover er Heliacs solpaneler skalerbare og egner sig godt til industrien. Det kan mange udviklingslande, der har flere solskinstimer end Danmark, i særdeleshed drage nytte af, og på den måde kan den næste generation af solpaneler være med til at gøre en stor forskel i resten af verden.

”Vi er meget taknemmelige for at modtage DI Prisen 2019. Ikke alene er vi naturligvis stolte over denne store anerkendelse, men også meget glade for den mulighed prisen giver for at gøre opmærksom på varmeforbrugets lidt oversete betydning for det globale klima”, siger Heliacs adm. direktør, Henrik Pranov.

Læs også: Klimaforandringer udgør en stigende risiko for nordiske virksomheder

”Efterspørgslen efter procesvarme til produktion af fødevarer, papir, tekstiler og meget, meget mere, er ti gange større end den mængde energi som alverdens vindmøller og solceller tilsammen producerer i dag. Med vores solpaneler kan virksomheder på samme tid reducere både deres omkostninger og deres udledning af CO2”, fortsatte han.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V