Klimaindsats koster, men kan betale sig

Det kræver store investeringer at håndtere klimaforandringerne, men pengene er godt givet ud, lød det fra flere talere på DI’s stort anlagte topmøde i sidste uge, hvor statsministeren annoncerede en ny klimakontrakt mellem staten og virksomhederne.

DR's koncertsal udgjorde den pompøse ramme, da Dansk Industri i sidste uge afholdt sit årlige topmøde. Foto: DI.

23.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

DI’s ganske nye adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, var blandt eftermiddagens første talere, og han slog tonen an for det, der skulle vise sig at blive et af temaerne for eventen, nemlig finansieringen af de mange indsatser, der er nødvendige for at nå i mål med diverse klimaplaner og Paris-relaterede målsætninger, som bl.a. DI’s egen plan lægger for dagen

“Det bliver ikke nemt at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, og vi har ikke alle løsningerne til det endnu, men vi skal lykkedes, og vi er bevidste om, at det vil kræve enorme investeringer på en lang række områder at nå i mål”, sagde han. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede regeringens initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, som blev vel modtaget af både DI og Dansk Erhverv. Foto: DI.

Det er den unge generation også klar over. En af de tre unge debattører, der var med i eftermiddagens program, Ungdomsdelegat for Klima og Miljø for FN, Nilly Taheri, understregede således, at man fra millennialsiden af bordet ikke har ”blind tillid til hverken politikere”, og at ”regningen for den grønne omstilling ikke skal ende hos forbrugerne”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var næste taler, og hun startede med at takke Nilly Taheri for at minde om, at ”regningen skal betales ansvarligt”, før hun roste virksomhederne for at gøre det, politikerne bare taler om, nemlig at tage hul på den grønne omstilling.

Og det giver også god mening, påpegede hun, da ”grønne investeringer bliver til guld”, som hun formulerede det. For at understøtte den udvikling lancerede statsministeren et initiativ om klimakontrakter mellem staten og virksomhederne, hvor regeringen inviterer erhvervslivet indenfor til at finde løsninger på, hvordan udledningen af drivhusgasser kan reduceres i forskellige sektorer.

”Vi giver jer en ekstra milliard til grøn forskning, det vil sige dobbelt op på det løfte om en grøn forskningsmilliard, vi allerede har præsenteret, og så vil vi gøre det lettere at arbejde med grønne løsninger ude i verden, så alle virksomheder kan få klimaplaner på plads”, sagde hun, og pegede på Maersks strategi som et forbillede.

Ny klimaalliance skal vise globalt lederskab
Både DI og Dansk Energi hilser tiltaget velkommen, og ser frem til at bidrage til udviklingen gennem den nystiftede Erhvervslivets Klimaalliance, som blev præsenteret på topmødet. Hen over de næste to år forpligter den sig til ’at udvikle nye og langsigtede svar på, hvordan vi på tværs af samfundet kan løse klimaudfordringen’, som det hedder.

Alliancen tager afsæt i, at den grønne omstilling kan og skal ske på den måde, der samtidig sikrer vækst, udvikling, eksport og arbejdspladser i Danmark, og at Danmark har et reelt potentiale for at vise globalt lederskab i den grønne omstilling.

”Vi skal vise globalt lederskab fra dansk side. Ikke ved at gå enegang. Men ved at vise, at grøn vækst – hvor vi skaber både et grønnere og mere velstående samfund – faktisk er en mulighed, hvis vi står sammen om det”, sagde direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Fra regeringens side var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen glad for udmeldingen fra de to store interesseorganisationer, og kom i den forbindelse med tre anbefalinger til det videre arbejde på klimafronten:

”For det første skal vi alle sammen holde fast i, at vi har travlt – for det har vi. Men det er også vigtigt at være positive og ikke blive stressede, for det hjælper ingen. Og for det tredje skal vi huske at agere internationalt, ikke mindst i EU-regi, så vi får alle med på vognen”, lød det.

En af de danske virksomheder, der i en den grad agerer internationalt, er pumpegiganten Grundfos, der har omkring 97 procent af sit marked uden for Danmarks grænser. Her er man helt på linje med klimaministeren, når det komme til travlhedsfornemmelsen, og hvad det kræver at levere på den dagsorden i form af investeringer.

”Vi har sat os et mål om at være klimapositive – altså ikke bare neutrale, men at bidrage positivt – i 2030, og det er en målsætning, som koster på kort sigt, men som vi er helt sikre på vil kunne betale sig i længden. Alene det, at vi kalder os selv en klima- og vandvirksomhed, giver os et mentalt boost, og det kan vi bruge i hele forretningen”, sagde topchef Mads Nipper.

DI Prisen til solpanelproducent
Som sidste punkt på dagsordenen uddelte H.K.H Kronprins Frederik DI Prisen 2019, som gik til virksomheden Heliac, der har udviklet en ny type solpaneler, som producerer varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden.

DI Prisen 2019 gik til solpanelproducenten Heliac, der med sine paneler kan levere varme til priser, der er lavere end naturgas de fleste steder i verden. Foto: DI.

Derudover er Heliacs solpaneler skalerbare og egner sig godt til industrien. Det kan mange udviklingslande, der har flere solskinstimer end Danmark, i særdeleshed drage nytte af, og på den måde kan den næste generation af solpaneler være med til at gøre en stor forskel i resten af verden.

”Vi er meget taknemmelige for at modtage DI Prisen 2019. Ikke alene er vi naturligvis stolte over denne store anerkendelse, men også meget glade for den mulighed prisen giver for at gøre opmærksom på varmeforbrugets lidt oversete betydning for det globale klima”, siger Heliacs adm. direktør, Henrik Pranov.

Læs også: Klimaforandringer udgør en stigende risiko for nordiske virksomheder

”Efterspørgslen efter procesvarme til produktion af fødevarer, papir, tekstiler og meget, meget mere, er ti gange større end den mængde energi som alverdens vindmøller og solceller tilsammen producerer i dag. Med vores solpaneler kan virksomheder på samme tid reducere både deres omkostninger og deres udledning af CO2”, fortsatte han.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams