03.11.2014 | Klima, miljø og energi
Minister om ny klima-rapport: Vi skal handle nu
Det er tid til at handle, hvis vi skal nå at rette op på klimaændringerne, før det bliver for dyrt. Sådan lyder det fra klimaministeren i kølvandet på FNs klimapanel IPCCs rapport, der slår fast, at klimaforandringerne primært er menneskeskabte.
Vi skal væk fra kul, olie og gas. Både fordi vi skal begrænse temperaturstigningerne, men også fordi vi skal begrænse omkostningerne",siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.
Hvis vi ikke gør noget, stiger temperaturen med op til 4,8 grader i dette århundrede. Men vi kan stadig handle, og det er tilmed økonomisk overkommeligt. Det er en af konklusionerne i den klimarapport, som IPPC (The Intergovernmental Panel on Climate) offentliggjorde i går. Den nye rapport fastslår med større sikkerhed end tidligere rapporter, at temperaturstigningerne primært er menneskeskabte.
Læs også: Verden venter på klimarapport fra København
Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen skal vi handle nu. For det bliver kun dyrere, hvis vi venter.
Vi skal væk fra kul, olie og gas. Både fordi vi skal begrænse temperaturstigningerne, men også fordi vi skal begrænse omkostningerne. Jo større problemet bliver, jo dyrere og jo sværere bliver det for vores børn at gøre noget ved det, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen efter offentliggørelsen af synteserapporten til IPCCs femte hovedrapport.
Fakta om IPCCs femte hovedrapport
- The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) er et mellemstatsligt videnskabeligt organ, der blev oprettet af FN's særorganisationer for meteorologi (WMO) og miljø (UNEP) i 1988.
- FNs medlemslande har ved den afsluttende plenarforsamling d. 2. november i København færdiggjort budskaberne fra IPCC i den såkaldte synteserapport.
- IPCC-rapporterne trækker på forskning fra hele verden. Omkring 60 videnskabelige forfattere har været involveret i udarbejdelsen af ?? synteserapporten. Mere end 830 videnskabelige forfattere fra 80 lande har bidraget til arbejdet med hele den femte hovedrapport. Og forfatterne har i forbindelse hermed studeret mere end 30.000 videnskabelige artikler.
Kilde: Klima-, energi- og bygningsministeriet.
Ifølge rapportens forfattere er det primært udledning af drivhusgasser fra afbrænding af fossile brændstoffer og skovrydning, der har været den dominerende årsag til opvarmning siden midten af ??det 20. århundrede. Men rapporten slår også fast, at vi sandsynligvis stadig kan nå at holde temperaturstigningerne under to grader. Det vil kræve, at vi begrænser vores udledning af drivhusgasser drastisk.
Reduktion af drivshusgasser på 40-70 procent
Hvis vi skal have en chance for at holde den globale opvarmning under to grader, kræver det ifølge IPCC en reduktion i globale drivhusgasudledninger på 40-70 procent i 2050 i forhold til 2010. Og reduktionen skal fortsætte, så de globale udledninger bringes til eller under nul i slutningen af århundredet.
Ifølge IPCC vil det kun blive dyrere og kræve væsentlig større reduktioner i fremtiden, hvis vi ikke gør noget nu. De mener, at de økonomiske konsekvenser er overskuelige, hvis der allerede nu sættes ind mod CO2-udledningerne. En tilgang som klimaministeren er enig i.
Den gode nyhed er, at hvis vi handler nu, så er udgifterne overskuelige. Det viser Danmarks eksempel. Vores BNP er steget, samtidig med at vores CO2-udledning er faldet. Vi skal ikke være bange for at skrue op for ambitionerne i de internationale forhandlinger om en klimaaftale. Jeg håber virkelig, at alle har forstået budskabet. Nu er tvivlens tid ovre. Handlingens tid er kommet, siger klima-, energi- og bygningsministeren.
Læs også: Stort FN-klimamøde i København
Ifølge forskerne vil en indsats, som kan holde temperaturstigningerne under to grader, kun reducere den årlige vækst i forbruget med 0,06 procentpoint i det 21. århundrede. Og det er vel at mærke i et scenarie, hvor man antager en årlig vækst i forbruget på mellem 1,6 pct. og 3 pct.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.