03.11.2014  |  Klima, miljø og energi

Minister om ny klima-rapport: Vi skal handle nu

Det er tid til at handle, hvis vi skal nå at rette op på klimaændringerne, før det bliver for dyrt. Sådan lyder det fra klimaministeren i kølvandet på FN’s klimapanel IPCCs rapport, der slår fast, at klimaforandringerne primært er menneskeskabte.

Hvis vi ikke gør noget, stiger temperaturen med op til 4,8 grader i dette århundrede. Men vi kan stadig handle, og det er tilmed økonomisk overkommeligt. Det er en af konklusionerne i den klimarapport, som IPPC (The Intergovernmental Panel on Climate) offentliggjorde i går. Den nye rapport fastslår med større sikkerhed end tidligere rapporter, at temperaturstigningerne primært er menneskeskabte.  

Læs også: Verden venter på klimarapport fra København

Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen skal vi handle nu. For det bliver kun dyrere, hvis vi venter.

”Vi skal væk fra kul, olie og gas. Både fordi vi skal begrænse temperaturstigningerne, men også fordi vi skal begrænse omkostningerne. Jo større problemet bliver, jo dyrere og jo sværere bliver det for vores børn at gøre noget ved det”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen efter offentliggørelsen af synteserapporten til IPCC’s femte hovedrapport.

Fakta om IPCC’s femte hovedrapport

  • The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) er et mellemstatsligt videnskabeligt organ, der blev oprettet af FN's særorganisationer for meteorologi (WMO) og miljø (UNEP) i 1988.
  • FN’s medlemslande har ved den afsluttende plenarforsamling d. 2. november i København færdiggjort budskaberne fra IPCC i den såkaldte synteserapport.  
  • IPCC-rapporterne trækker på forskning fra hele verden. Omkring 60 videnskabelige forfattere har været involveret i udarbejdelsen af ?? synteserapporten. Mere end 830 videnskabelige forfattere fra 80 lande har bidraget til arbejdet med hele den femte hovedrapport. Og forfatterne har i forbindelse hermed studeret mere end 30.000 videnskabelige artikler. 

Kilde: Klima-, energi- og bygningsministeriet. 

Ifølge rapportens forfattere er det primært udledning af drivhusgasser fra afbrænding af fossile brændstoffer og skovrydning, der har været den dominerende årsag til opvarmning siden midten af ??det 20. århundrede. Men rapporten slår også fast, at vi sandsynligvis stadig kan nå at holde temperaturstigningerne under to grader. Det vil kræve, at vi begrænser vores udledning af drivhusgasser drastisk.

Reduktion af drivshusgasser på 40-70 procent
Hvis vi skal have en chance for at holde den globale opvarmning under to grader, kræver det ifølge IPCC en reduktion i globale drivhusgasudledninger på 40-70 procent i 2050 i forhold til 2010. Og reduktionen skal fortsætte, så de globale udledninger bringes til eller under nul i slutningen af århundredet.

Ifølge IPCC vil det kun blive dyrere og kræve væsentlig større reduktioner i fremtiden, hvis vi ikke gør noget nu. De mener, at de økonomiske konsekvenser er overskuelige, hvis der allerede nu sættes ind mod CO2-udledningerne. En tilgang som klimaministeren er enig i.

”Den gode nyhed er, at hvis vi handler nu, så er udgifterne overskuelige. Det viser Danmarks eksempel. Vores BNP er steget, samtidig med at vores CO2-udledning er faldet. Vi skal ikke være bange for at skrue op for ambitionerne i de internationale forhandlinger om en klimaaftale. Jeg håber virkelig, at alle har forstået budskabet. Nu er tvivlens tid ovre. Handlingens tid er kommet”, siger klima-, energi- og bygningsministeren.

Læs også: Stort FN-klimamøde i København

Ifølge forskerne vil en indsats, som kan holde temperaturstigningerne under to grader, kun reducere den årlige vækst i forbruget med 0,06 procentpoint i det 21. århundrede. Og det er vel at mærke i et scenarie, hvor man antager en årlig vækst i forbruget på mellem 1,6 pct. og 3 pct. 

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere