Klimavenlige medlemmer i JØP taber afstemning om olieinvestering

Juristernes og Økonomernes Pensionskasse vil i fremtiden fortsætte med at investere i olie-, kul- og gasselskaber. Det er på trods af, at række medlemmer i går foreslog at droppe alle investeringer i fossil energi.

En andel af medlemmerne i JØP ønsker at ændre investeringsstrategien og investere i grønne teknologier frem for olie- og gasselskaber. Foto: Thinkstock. .

30.04.2014

CSR.dk

Udvalgte JØP aktier i gas- og olieselskaber

(Markedsværdien i kroner)
BP (56.141.579)
Carrizo Oil & Gas (9.425.619)
Chevron Corp. (13.082.264)
China Petroleum&Chem. (9.832.584)
Exxon Mobil Corporation (26.187.178)
Gazprom (3.829.820)
Oil & Natural Gas Corp (23.156.679)
Royal Dutch Shell B (31.241.552)
Royal Dutch Shell Plc. (41.762.292)
Statoil (12.393.274)
Thai oil (10.272.049)
Total (39.433.734)
Tupras-Turkiye Petrol Rafine (8.956.883)

Kilde: JØP årsrapport 2013

Klimatruslen var på dagsordenen, da Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) mødtes til den årlige generalforsamling. 11 medlemmer havde nemlig sat et forslag om at droppe alle investeringer i selskaber, der udvinder forurenende fossile brændsler, til afstemning. 

JØPs administrerende direktør, Torben Visholm, oplyser, at af de 617 afgivne stemmer, stemte 232 for, mens 380 var imod. Fem stemmer blev erklæret ugyldige. Dermed vil JØP altså fortsætte med at investere i olie-, kul- og gasselskaber. Det skriver Berlingske Business. 

Læs også: Tema: Bæredygtig investering

”Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, men samtidig synes vi også, at vi kunne mærke på debatten, at det er noget, der fylder rigtig meget. Og bestyrelsen var enig i, at det var en vigtig ting. Der er så bare forskel på, hvor vigtigt vi synes det er, og hvor vigtigt bestyrelsen synes det er, ligesom der en forskel i forhold til, hvad bestyrelsen mener, en pensionskasse bør kaste sig over. Og det er vi så uenige om”, siger Jens Hørby Jørgensen, initiativtager til forslaget, til Berlingske Business. 

JØP har i dag en lang række aktier stående i fossile energiselskaber, heriblandt Exxon Mobil, PetroChina og Royal Dutch Shell. 

Samme tendens i DIP og MP Pension
Medlemmerne i JØP er dog ikke de eneste pensionsopsparere, der skal tage stilling til spørgsmålet. I april faldt forslaget ligeledes til Diplom- og Akademiingeniørernes (DIP) generalforsamling, og når Pensionskassen Magistre og Psykologer (MP Pension) afholder generalforsamling, skal medlemmerne vurdere det samme spørgsmål.

Læs også: Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål

”Det, som vi håber, sker, er, at når institutionelle investorer går ud og siger det her, bliver det opfattet som et signal til den type selskaber om, at de skal omlægge deres portefølje til mere grøn energiproduktion. Og det håber vi, at det medfører”, siger initiativtager hos MP Pension, Thomas Meinert Larsen, til Berlingske Business. 

Svært at gennemføre i praksis
Aktuar og pensionsmægler Jørgen Svendsen peger på, at forslagene fra pensionskasserne kan være svære udøve i praksis.

"Man har ofte en glidende overgang mellem fossil og vedvarende energiproduktion. Det der switch og samarbejde mellem energityperne giver den optimale udnyttelse, og det er også typisk de selskaber, som udvikler produktionen af alternativ energi og sidder inde med knowhow", siger Jørgen Svendsen og fastslår samtidig overfor Berlingske Business, at pensionsmedlemmerne langtfra kan forvente det samme afkast, hvis de vælger den grønne vej.

-TK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V