Klimavenlige medlemmer i JØP taber afstemning om olieinvestering
Juristernes og Økonomernes Pensionskasse vil i fremtiden fortsætte med at investere i olie-, kul- og gasselskaber. Det er på trods af, at række medlemmer i går foreslog at droppe alle investeringer i fossil energi.
Udvalgte JØP aktier i gas- og olieselskaber
(Markedsværdien i kroner)
BP (56.141.579)
Carrizo Oil & Gas (9.425.619)
Chevron Corp. (13.082.264)
China Petroleum&Chem. (9.832.584)
Exxon Mobil Corporation (26.187.178)
Gazprom (3.829.820)
Oil & Natural Gas Corp (23.156.679)
Royal Dutch Shell B (31.241.552)
Royal Dutch Shell Plc. (41.762.292)
Statoil (12.393.274)
Thai oil (10.272.049)
Total (39.433.734)
Tupras-Turkiye Petrol Rafine (8.956.883)
Kilde: JØP årsrapport 2013
Klimatruslen var på dagsordenen, da Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) mødtes til den årlige generalforsamling. 11 medlemmer havde nemlig sat et forslag om at droppe alle investeringer i selskaber, der udvinder forurenende fossile brændsler, til afstemning.
JØPs administrerende direktør, Torben Visholm, oplyser, at af de 617 afgivne stemmer, stemte 232 for, mens 380 var imod. Fem stemmer blev erklæret ugyldige. Dermed vil JØP altså fortsætte med at investere i olie-, kul- og gasselskaber. Det skriver Berlingske Business.
Læs også: Tema: Bæredygtig investering
Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, men samtidig synes vi også, at vi kunne mærke på debatten, at det er noget, der fylder rigtig meget. Og bestyrelsen var enig i, at det var en vigtig ting. Der er så bare forskel på, hvor vigtigt vi synes det er, og hvor vigtigt bestyrelsen synes det er, ligesom der en forskel i forhold til, hvad bestyrelsen mener, en pensionskasse bør kaste sig over. Og det er vi så uenige om, siger Jens Hørby Jørgensen, initiativtager til forslaget, til Berlingske Business.
JØP har i dag en lang række aktier stående i fossile energiselskaber, heriblandt Exxon Mobil, PetroChina og Royal Dutch Shell.
Samme tendens i DIP og MP Pension
Medlemmerne i JØP er dog ikke de eneste pensionsopsparere, der skal tage stilling til spørgsmålet. I april faldt forslaget ligeledes til Diplom- og Akademiingeniørernes (DIP) generalforsamling, og når Pensionskassen Magistre og Psykologer (MP Pension) afholder generalforsamling, skal medlemmerne vurdere det samme spørgsmål.
Læs også: Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål
Det, som vi håber, sker, er, at når institutionelle investorer går ud og siger det her, bliver det opfattet som et signal til den type selskaber om, at de skal omlægge deres portefølje til mere grøn energiproduktion. Og det håber vi, at det medfører, siger initiativtager hos MP Pension, Thomas Meinert Larsen, til Berlingske Business.
Svært at gennemføre i praksis
Aktuar og pensionsmægler Jørgen Svendsen peger på, at forslagene fra pensionskasserne kan være svære udøve i praksis.
"Man har ofte en glidende overgang mellem fossil og vedvarende energiproduktion. Det der switch og samarbejde mellem energityperne giver den optimale udnyttelse, og det er også typisk de selskaber, som udvikler produktionen af alternativ energi og sidder inde med knowhow", siger Jørgen Svendsen og fastslår samtidig overfor Berlingske Business, at pensionsmedlemmerne langtfra kan forvente det samme afkast, hvis de vælger den grønne vej.
-TK