Koldt vand er godt

Ved at bruge koldt vand kan en husstand spare 1500 kr. om året, ifølge Claus Dennis Jønsson, energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group. Det er endda renere og sundere.

Koldt vand er i mange tilfælde bedre end varmt vand. Og så kan en husstand endda spare mange penge samtidig..

Det lyder for godt til at være sandt, men det passer ifølge Claus Dennis Jønsson, energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group.

"Det eneste, du skal gøre, er at installere en vandhane med koldstartfunktion. Rigtig mange bruger allerede en et-grebsvandhane derhjemme, både på badeværelset og i køkkenet. Det er en super nem måde at regulere temperaturen på vandet på," forklarer han.

I langt de fleste tilfælde åbner man vandhanen med grebet placeret i midten uden egentlig at registrere processen – under madlavning, ved håndvask, skyller grøntsager af etc.

I alt har danskere op mod 50 interaktioner med vandhanen på en dag.

"Det lyder måske højt, men prøv at tænke over alle de situationer, hvor du bruger en vandhane – især hvis du har børn," siger Claus Dennis Jønsson.

Hver gang en almindelig vandhane tænder i midten, begynder den at trække varmt vand op gennem rørene fra varmtvandsbeholderen. Men inden det varme vand når vandhanen, har de fleste allerede slukket igen.

Der ligger penge i vandrørene

Undersøgelser viser, at vi danskere kun vasker hænder mellem 5-10 sekunder. Det varme vand når altså aldrig hænderne. Det ender som koldt vand i rørene og går til spilde.

"Det er energitung proces, der starter i varmtvandsbeholderen og går hele vejen gennem rørsystemet vha. et antal pumper, siger Claus Dennis Jønsson, energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group og fortsætter:

"Installerer du i stedet en vandhane med koldstart, skal du aktivt dreje grebet over på varm, når du vil have varmt vand. Og det kan rent faktisk spare dig mange tusind kroner i unødigt varmtvandsforbrug."

Tests viser, at hvis man installerer to koldstartvandhaner i hjemmet hos en gennemsnitsfamilie, kan de spare ca. 1500 kr. årligt.

Bliv renere i koldt vand

Grunden til, at de fleste ønsker at vaske hænder i varmt vand, er komfort og en opfattelse af, at hænderne bliver renere. Det er dog ikke vandets temperatur, der bestemmer, om hænderne bliver rene. Hvis vand skal slå bakterier ihjel, skal det være kogende, hvilket de ikke kan holde til.  Det er derimod sæben, som er det altafgørende, bakteriedræbende element.

Eksperter peger også, på at varmt vand åbner hudens porer, så skidtet nemmere trænger ind i huden. Varmt vand kan også affedte din hud og dermed fjerne hudens naturlige forsvar mod bakterier.

Koldt vand er sundere

Koldt vand er sundere, forklarer Claus Dennis Jønsson, energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group:

"Når du åbner i midten på en almindelig vandhane, kan der være risiko for bakterieramt vand. Bakterier såsom legionella opstår i varmt vand og trives i de varme tanke og vandrør, der kommer i spil, når du tænder for det lunkne vand i midten."

Der er ifølge ham flere situationer, hvor vandet ikke når at løbe lidt, inden man bruger det. 

"Det kan være situationer, hvor børn løber hen for at drikke vand fra hanen og åbner i midten, som de plejer. Eller når man hurtigt skyller salat under vandhanen, inden den skal spises. Den risiko undgås helt automatisk ved koldstart," siger han. 

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Kan man spare penge ved at tisse i badet? 

31.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Varmt eller koldt vand til opvasken?

17.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Boligforening får kæmpe tilskud for at handle miljørigtigt

03.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Københavnske skoler i kamp mod vandspild

19.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

10 simple tips til at spare på vandet

05.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Bilvask er billigst i vaskehal

22.10.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Vandets holdbarhedsdato - bedst før om tusind år