Kommuner bryder regler om energimærker

Kun halvdelen af kommunerne er færdige med at energimærke deres bygninger. Den ansvarlige minister truer nu med bøder til dem, der ikke har mærkaterne på plads.

24.02.2012

CSR.dk

Mindst 25 kommuner er endnu ikke færdige med den energimærkning af deres bygninger, som skulle have været gennemført per 1. juli 2009. Det viser en rundspørge, som Kommunernes Landsforening (KL) har foretaget. 75 af 98 kommuner har svaret på rundspørgen, og ud af dem svarer kun 50, at energimærkningen er fuldstændig implementeret.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) hæfter sig ved, at flere kommuner har gennemført mærkningen, men skriver i en mail til Kommunen, at "når det er sagt, er det naturligvis skuffende, at ikke alle kommuner overholder loven og får energimærket deres ejendomme."

Ikke godt nok
I den grønne tænketank Concito er man ikke imponeret over kommunernes indsats.

“Det er ikke godt nok. Hvis man ikke har energimærket sine bygninger, har man ikke nok fokus på energibesparelser, og så risikerer man at spilde borgernes skattekroner på alt for høje udgifter til energi,” siger direktør Thomas Færgeman til Kommunen.

Martin Lidegaard har tilsyneladende samme holdning, for i øjeblikket arbejder han på at få gennemført et lovforslag, der skal gøre det muligt at udstede bøder til kommuner, som mangler at energimærke. Han kan dog ikke komme nærmere ind på, hvordan sanktionerne skal fungere i praksis.

Tallet kan være højere
Rundspørgen fra KL viser, at 90 procent af bygningerne i de 75 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, er energimærkede, men specialkonsulent hos Dansk Byggeri Jonas Møller mener, at antallet af ikke-mærkede bygninger meget vel kan være endnu højere, end undersøgelsen viser.

“Det er jo lidt foruroligende, at 23 kommuner mangler at svare. En fjerdedel, der ikke svarer er alt for mange, og det virker sandsynligt, at dem, der ikke svarer, ikke er kommet så langt,” siger Jonas Møller til Kommunen.

Han hører ofte om kommuner, som ikke bruger ordningen, blandt andet fordi renoveringsforslagene i energimærket ofte er dyre, og kommunerne kun er pålagt at gennemføre renoveringer, der kan betales tilbage inden for fem år.
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online