Kommuner bryder regler om energimærker
Kun halvdelen af kommunerne er færdige med at energimærke deres bygninger. Den ansvarlige minister truer nu med bøder til dem, der ikke har mærkaterne på plads.
Mindst 25 kommuner er endnu ikke færdige med den energimærkning af deres bygninger, som skulle have været gennemført per 1. juli 2009. Det viser en rundspørge, som Kommunernes Landsforening (KL) har foretaget. 75 af 98 kommuner har svaret på rundspørgen, og ud af dem svarer kun 50, at energimærkningen er fuldstændig implementeret.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) hæfter sig ved, at flere kommuner har gennemført mærkningen, men skriver i en mail til Kommunen, at "når det er sagt, er det naturligvis skuffende, at ikke alle kommuner overholder loven og får energimærket deres ejendomme."
Ikke godt nok
I den grønne tænketank Concito er man ikke imponeret over kommunernes indsats.
“Det er ikke godt nok. Hvis man ikke har energimærket sine bygninger, har man ikke nok fokus på energibesparelser, og så risikerer man at spilde borgernes skattekroner på alt for høje udgifter til energi,” siger direktør Thomas Færgeman til Kommunen.
Martin Lidegaard har tilsyneladende samme holdning, for i øjeblikket arbejder han på at få gennemført et lovforslag, der skal gøre det muligt at udstede bøder til kommuner, som mangler at energimærke. Han kan dog ikke komme nærmere ind på, hvordan sanktionerne skal fungere i praksis.
Tallet kan være højere
Rundspørgen fra KL viser, at 90 procent af bygningerne i de 75 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, er energimærkede, men specialkonsulent hos Dansk Byggeri Jonas Møller mener, at antallet af ikke-mærkede bygninger meget vel kan være endnu højere, end undersøgelsen viser.
“Det er jo lidt foruroligende, at 23 kommuner mangler at svare. En fjerdedel, der ikke svarer er alt for mange, og det virker sandsynligt, at dem, der ikke svarer, ikke er kommet så langt,” siger Jonas Møller til Kommunen.
Han hører ofte om kommuner, som ikke bruger ordningen, blandt andet fordi renoveringsforslagene i energimærket ofte er dyre, og kommunerne kun er pålagt at gennemføre renoveringer, der kan betales tilbage inden for fem år.