Kommuner og regioner stiller grønne krav til storkøkkener og belysning

Kommuner og regioner i Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb vil fremover stille nye grønne krav til indkøb af belysning og udstyr til storkøkkener.

01.12.2014

CSR.dk

Når Aarhus Kommune fremover skal skifte belysningen ud i en af sine mange daginstitutioner, skal det ske med de mest energieffektive lamper, og med pærer der brænder længere og har lavere indhold af kviksølv. Og når fryseskabe, opvaskemaskiner eller ovne i køkkenerne på et af Region Syddanmarks sygehuse skal skiftes ud, så vil det være de grønneste produkter på markedet, der vælges imellem.

Læs også: Grøn omstilling kræver synlighed fra kommuner

Det er konsekvensen af, at Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb har besluttet, at de involverede kommuner og regioner fremover skal stille nye grønne krav til indkøb af udstyr til storkøkkener og til belysning.

”Den offentlige sektor køber ind for knap 300 milliarder kroner om året. Så det kan virkelig gøre en stor forskel, hvis der købes grønt ind. Det er ikke bare godt for den grønne omstilling. Det er også godt for virksomhederne, når vi i det offentlige kan ensarte vores grønne krav. Så skal de ikke spilde penge på at løbe efter grønne krav i ti forskellige retninger”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Lavere CO2 og færre omkostninger
Kommunerne og regionerne i partnerskabet forventer, at de nye grønne krav både kan reducere CO2-udledningen og hive markante økonomiske besparelser hjem.

I København er man for eksempel allerede gået i gang med at udskifte cirka 20.000 gamle lysarmaturer med LED-belysning med lysdæmpning, der lever op til de nye krav. Dermed forventer kommunen at kunne reducere det samlede energiforbrug fra gadebelysningen med 57 procent i forhold til 2010. Det svarer til forbruget i mere end 4.500 lejligheder og en årlig driftsbesparelse på cirka 12 millioner kroner.

I Sønderborg vil man også effektivisere byens lys, og her forventer kommunen at reducere elforbruget til gadebelysningen med cirka 33 procent ved at skifte den eksisterende gadebelysning ud.

Håber på flere medlemmer
Miljøministeren er glad for de nye krav, og hun håber på, at flere kommuner og regioner fremover vil blive en del af partnerskabet.

”Jeg er glad for, at vi i partnerskabet nu hæver barren og også stiller grønne krav til alt fra køleskabe, frysere og gadelamper. Jeg ser partnerskabet som et godt eksempel på, at frontløbere kan skabe konkrete resultater, og jeg vil gerne opfordre flere kommuner og regioner til at melde sig ind i partnerskabet, så vi løfter i samlet flok”, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Kommune dropper vindmøller

Partnerskabet, som består af Miljøministeriet, kommunerne København, Odense, Aarhus, Herning, Egedal, Sønderborg, Frederiksberg, Roskilde og Gladsaxe samt regionerne Midtjylland og Syddanmark, har tidligere fastsat grønne indkøbsmål for blandt andet indkøb af tømmer, legepladser, legetøj, børnebleer, papir og tryksager, fødevarer, transport og byggematerialer. 

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online