Kommuner og regioner stiller grønne krav til storkøkkener og belysning
Kommuner og regioner i Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb vil fremover stille nye grønne krav til indkøb af belysning og udstyr til storkøkkener.
Når Aarhus Kommune fremover skal skifte belysningen ud i en af sine mange daginstitutioner, skal det ske med de mest energieffektive lamper, og med pærer der brænder længere og har lavere indhold af kviksølv. Og når fryseskabe, opvaskemaskiner eller ovne i køkkenerne på et af Region Syddanmarks sygehuse skal skiftes ud, så vil det være de grønneste produkter på markedet, der vælges imellem.
Det er konsekvensen af, at Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb har besluttet, at de involverede kommuner og regioner fremover skal stille nye grønne krav til indkøb af udstyr til storkøkkener og til belysning.
Den offentlige sektor køber ind for knap 300 milliarder kroner om året. Så det kan virkelig gøre en stor forskel, hvis der købes grønt ind. Det er ikke bare godt for den grønne omstilling. Det er også godt for virksomhederne, når vi i det offentlige kan ensarte vores grønne krav. Så skal de ikke spilde penge på at løbe efter grønne krav i ti forskellige retninger, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Lavere CO2 og færre omkostninger
Kommunerne og regionerne i partnerskabet forventer, at de nye grønne krav både kan reducere CO2-udledningen og hive markante økonomiske besparelser hjem.
I København er man for eksempel allerede gået i gang med at udskifte cirka 20.000 gamle lysarmaturer med LED-belysning med lysdæmpning, der lever op til de nye krav. Dermed forventer kommunen at kunne reducere det samlede energiforbrug fra gadebelysningen med 57 procent i forhold til 2010. Det svarer til forbruget i mere end 4.500 lejligheder og en årlig driftsbesparelse på cirka 12 millioner kroner.
I Sønderborg vil man også effektivisere byens lys, og her forventer kommunen at reducere elforbruget til gadebelysningen med cirka 33 procent ved at skifte den eksisterende gadebelysning ud.
Håber på flere medlemmer
Miljøministeren er glad for de nye krav, og hun håber på, at flere kommuner og regioner fremover vil blive en del af partnerskabet.
Jeg er glad for, at vi i partnerskabet nu hæver barren og også stiller grønne krav til alt fra køleskabe, frysere og gadelamper. Jeg ser partnerskabet som et godt eksempel på, at frontløbere kan skabe konkrete resultater, og jeg vil gerne opfordre flere kommuner og regioner til at melde sig ind i partnerskabet, så vi løfter i samlet flok, siger Kirsten Brosbøl.
Læs også: Kommune dropper vindmøller
Partnerskabet, som består af Miljøministeriet, kommunerne København, Odense, Aarhus, Herning, Egedal, Sønderborg, Frederiksberg, Roskilde og Gladsaxe samt regionerne Midtjylland og Syddanmark, har tidligere fastsat grønne indkøbsmål for blandt andet indkøb af tømmer, legepladser, legetøj, børnebleer, papir og tryksager, fødevarer, transport og byggematerialer.
-SSM