Kommuner og regioner stiller grønne krav til storkøkkener og belysning

Kommuner og regioner i Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb vil fremover stille nye grønne krav til indkøb af belysning og udstyr til storkøkkener.

01.12.2014

CSR.dk

Når Aarhus Kommune fremover skal skifte belysningen ud i en af sine mange daginstitutioner, skal det ske med de mest energieffektive lamper, og med pærer der brænder længere og har lavere indhold af kviksølv. Og når fryseskabe, opvaskemaskiner eller ovne i køkkenerne på et af Region Syddanmarks sygehuse skal skiftes ud, så vil det være de grønneste produkter på markedet, der vælges imellem.

Læs også: Grøn omstilling kræver synlighed fra kommuner

Det er konsekvensen af, at Miljøministeriets Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb har besluttet, at de involverede kommuner og regioner fremover skal stille nye grønne krav til indkøb af udstyr til storkøkkener og til belysning.

”Den offentlige sektor køber ind for knap 300 milliarder kroner om året. Så det kan virkelig gøre en stor forskel, hvis der købes grønt ind. Det er ikke bare godt for den grønne omstilling. Det er også godt for virksomhederne, når vi i det offentlige kan ensarte vores grønne krav. Så skal de ikke spilde penge på at løbe efter grønne krav i ti forskellige retninger”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Lavere CO2 og færre omkostninger
Kommunerne og regionerne i partnerskabet forventer, at de nye grønne krav både kan reducere CO2-udledningen og hive markante økonomiske besparelser hjem.

I København er man for eksempel allerede gået i gang med at udskifte cirka 20.000 gamle lysarmaturer med LED-belysning med lysdæmpning, der lever op til de nye krav. Dermed forventer kommunen at kunne reducere det samlede energiforbrug fra gadebelysningen med 57 procent i forhold til 2010. Det svarer til forbruget i mere end 4.500 lejligheder og en årlig driftsbesparelse på cirka 12 millioner kroner.

I Sønderborg vil man også effektivisere byens lys, og her forventer kommunen at reducere elforbruget til gadebelysningen med cirka 33 procent ved at skifte den eksisterende gadebelysning ud.

Håber på flere medlemmer
Miljøministeren er glad for de nye krav, og hun håber på, at flere kommuner og regioner fremover vil blive en del af partnerskabet.

”Jeg er glad for, at vi i partnerskabet nu hæver barren og også stiller grønne krav til alt fra køleskabe, frysere og gadelamper. Jeg ser partnerskabet som et godt eksempel på, at frontløbere kan skabe konkrete resultater, og jeg vil gerne opfordre flere kommuner og regioner til at melde sig ind i partnerskabet, så vi løfter i samlet flok”, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Kommune dropper vindmøller

Partnerskabet, som består af Miljøministeriet, kommunerne København, Odense, Aarhus, Herning, Egedal, Sønderborg, Frederiksberg, Roskilde og Gladsaxe samt regionerne Midtjylland og Syddanmark, har tidligere fastsat grønne indkøbsmål for blandt andet indkøb af tømmer, legepladser, legetøj, børnebleer, papir og tryksager, fødevarer, transport og byggematerialer. 

-SSM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V