Kommunerne er klar til grønt IT - men næste skridt mangler

Danske kommuner er parate til den grønne omstilling, når IT-udstyret skal skiftes. Men forældede standardprocedurer og kortsigtet økonomisk tankegang står ofte i vejen for de gode intentioner.

Ønsket om grøn omstilling har fundet vej til det offentliges indkøbsafdeling, som køber IT for 2,4 mia. kroner om året. Det fortæller 3stepIT, som gennem de sidste 20 år har fungeret som underleverandør til mere end 12 kommuner. Udviklingen peger mod et stadig større ønske om at anskaffe og indgå mere miljøvenlige og ansvarlige IT-løsninger.

– Vi kan se hos vores kunder i kommunerne, at der er stor parathed og vilje til at vælge det grønne alternativ, men de gode intentioner bliver dog sjældent ført ud i livet, når indkøbsprocessen går i gang, og så er der ingen forbedringer til den n skadelige tilgang til forbrug, vi har i dag, siger Allan Juhl, CEO i 3 Step IT A/S.


Økonomi og kortsigtede løsninger står i vejen

3stepIT bakkes op af ph.d. ved Copenhagen Business School, Sönnich Dahl Sönnichsen, der forsker i cirkulær økonomi og det offentlige indkøb. Han påpeger, at der generelt er en lang række faktorer i kommunernes indkøbsproces, som kan føre til et mindre miljøvenligt IT-indkøb end tiltænkt. Her er de tre vigtigste:

Udbud og pris: IT-indkøb skal altid i udbud, og når jurister og økonomer skal vurdere mulighederne, kan det billigste tilbud ofte trumfe en på papiret dyrere, men på længere sigt billigere og mere miljøvenlig løsning.

Skiftende administrationer udskyder problemerne: Der tænkes for ofte i kortsigtede løsninger og primært i indeværende budgetår, da øverste beslutningstagere er på valg. Det kan derfor være svært at beslutte langsigtede investeringer, som er dyrere på kort sigt end andre mere miljøskadelige løsninger.

Driften og udstyrets samlede levetid tages ikke med i overvejelserne: Udstyret skiftes for ofte, og der tænkes ikke i serviceløsninger eller driftsordninger som kan levetidsforlænge IT-udstyr, eller i, hvordan udstyret skal genbruges eller bortskaffes efter brug udover de gældende minimumsregler.

– Kommunale indkøb kører efter en fast skabelon, som på mange måder er forældet, og som vægter laveste pris højere end eksempelvis servicekvalitet, hvilket kan medføre flere indkøb og dermed større omkostninger på lang sigt. Hvis kommunerne for alvor skal rykke på den grønne omstilling, så skal kvalitet i form af service veje tungere i vurderingen og Total Cost of Ownership (TCO) bør bruges i større grad end der gøres for nuværende, siger Sönnich Dahl Sönnichsen og fortsætter:

– Det nytter ikke, hvis eksempelvis en kommune går ud og køber 900 nye computere uden at vurdere TCO, fordi den simple løsning er den billigste i indeværende budgetår. For hvad nu, hvis udstyret skal repareres, udskiftes eller opgraderes; Var det så stadig den billigste og mest miljørigtige løsning?


Leasing og refurbishing som en del af en mulig løsning

Som modpol til forbrugskulturen har 3stepIT skabt en succesrig cirkulær forretningsmodel, hvor de hjælper deres kunder med at anskaffe, administrere og udskifte deres IT-udstyr, som dermed sparer tid og penge. Samtidig forlænges udstyrets livscyklus gennem gensalg til andre markeder, når de første brugere skifter enhederne ud. Det er faktorer som disse, der kan rykke ved kommunernes miljøaftryk.

Hvis TCO’erne kan implementeres og forankres som en fast del af kommunernes indkøbspolitiker, så ser jeg en smule lysere på fremtiden, for vi har brug for et stærkt alternativ til den køb-og-smid-væk-kultur, der hersker i dag, siger Allan Juhl.

03.06.20223 STEP IT

Sponseret

3stepIT’s Annual & Sustainability Report 2021

31.05.20223 STEP IT

Sponseret

E-affald & virksomheden: Sådan omsætter I tanke til handling

04.11.20213 STEP IT

Sponseret

Kommunerne er klar til grønt IT - men næste skridt mangler

21.10.20213 STEP IT

Sponseret

Skal din virksomhed have en bæredygtig IT-løsning? Sådan gør du

31.08.20213 STEP IT

Sponseret

Kan brugen af IT gøres mere grøn? Ja, siger IT-Branchen og dets medlemmer

01.04.20213 STEP IT

Sponseret

Derfor kan brugt IT-udstyr gavne både miljøet og virksomheden