15.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Krig driver ny aftale om hurtigere grøn omstilling

Der er i dag indgået en bred politisk aftale om Power-to-X, herunder om et statsligt udbud på 1,25 mia. kr. Målet er skabe grønt brændstof til fly, skibe, lastbiler både herhjemme og i udlandet.

Regeringen har i dag offentliggjort en ny aftale mellem sig selv, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om at investeringer, der muliggør brug af PtX-teknologier. 

Høje ambitioner for grønne brændstoffer er afgørende for at udfase fossil energi, reducere klimabelastninger, understøtte grøn vækst og løsne Ruslands greb om Europas energiforsyning. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ny aftale om PtX

Aftalen består bl.a. af:

  • Et udbud på i alt 1,25 mia. kr., der ydes som driftsstøtte i 10 år.
  • Bedre mulighed for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg.
  • Mulighed for lavere tariffer til store elforbrugere som fx PtX-producenter.
  • 57 mio. kr. i 2022-2026 til en PtX-taskforce, der bl.a. vil vejlede projektudviklere og myndigheder.
  • Første skridt mod etablering af en dansk brintinfrastruktur, der kan fremme eksport til fx Tyskland.

Den nye aftale sigter mod at opbygge dansk elektrolysekapacitet på 4 - 6 GW frem mod 2030, og består af en tilskudsordning på 1,25 mia. kr. i form af et statsligt udbud til brintproduktion, bedre rammevilkår for producenterne og bygger oven på forskellige erhvervsfremmetiltag og puljer. 

”Med aftalen styrker vi klimaet, dansk erhverv og den grønne forsyningssikkerhed. Jeg er meget glad for, at vi har bred politisk enighed om at sætte målet så højt, at Danmark kan spille mere end en national rolle i udvikling og produktion af nye brændstoffer. Europa er på intens jagt efter alternativer til fossil energi, og vi har travlt. Både med at blive grønne og med at blive mere uafhængig af russisk sort energi”, siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Læs også: Grøn indenrigsflyvning gør måske mere klimaskade end gavn

Aftalen kommer i skyggen af Ruslands invatsion af Ukranie, som har bragt energiuafhængighed og acceleration af grønne alternativer højrere på dagsordenen end nogensinde før. 

”Danske virksomheder står klar til at udvikle og producere fremtidens grønne brændstoffer og grønne teknologier. Med aftalen lyder startskuddet til et nyt grønt erhvervs- og eksporteventyr, som nu også handler om at blive uafhængig af russiske energikilder hurtigst muligt. Det kan skabe grønne arbejdspladser og accelerere virksomhedernes grønne omstilling både herhjemme og i udlandet”, siger erhvervsminister, Simon Kollerup.

I pressemeddelelsen udtaler repræsentanter for alle partier bag aftalen sig. De fremhæver på tværs af det politiske spektrum ønsket om at fjerne barrierer for storskala-PtX, at give danske PtX-producenter en konkurrencefordel og glæder sig over, at en del af aftalen udmøntes i et udbud med det samme. 

Et presserende behov, som udtalelserne også peger på, er "...en hurtig og markant udbygning af vedvarende energi, så der er nok strøm til elektrificering af samfundet...". 

Regeringen skriver, at man vil fremlægge en plan for VE-udbygning på land og hav i Danmark, der sikrer, at Danmark kan være nettoeksportør af grøn energi – også set i lyset af det nye ambitiøse PtX-mål.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere