06.06.2018 | Medarbejder
Kvinder i supply chain tjener markant mindre end mænd
Der kommer flere kvinder ind i supply chain-industrien, men de tjener betydeligt mindre end deres mandlige kolleger, selvom udviklingen går den rigtige vej. Forskellen er størst i ledelseslagene, som mest består af mænd.
Mænd i supply chain-sektoren tjener betydeligt mere end deres kvindelige kolleger, viser ny undersøgelse. Udviklingen går dog lige så stille i den rigtige retning.
Supply chain-sektoren har i mange år været domineret af mænd, men det billede er ved at ændre sig i takt med at flere kvinder vælger uddannelser rettet mod industrien, og siden bevæger sig ud i virksomhederne og op gennem organisationerne.
Læs også: Flere amerikanske banker tvunget til at kaste lys over lønforskelle mellem køn
Når det kommer til lønnen er billedet derimod stadig skævt, skriver Wall Street Journal (WSJ). Ifølge en undersøgelse fra Institute for Supply Management (ISM) tjente mændene i den amerikanske del af sektoren i gennemsnit 29 procent mere end kvinderne i 2017.
På ledelsesniveau, hvor der desuden generelt er færre kvinder, er gabet endnu større. Mænd med mellem 15 og 19 års erfaring tjente således 48 procent mere end deres kvindelige kolleger på samme niveau. Omvendt er forskellen minimal i entry level-stillingerne. Mænd med under fem års erfaring fik ifølge ISM’s undersøgelse kun to procent mere i lønposen end kvinderne sidste år.
Selvom udviklingen går den rigtige vej – den gennemsnitlige difference var på 31 procent i 2016 – så er der altså stadig udfordringer for branchen, ikke kun i kroner og ører, men også muligheder i bredere forstand.
”Kvinder har ikke gjort i nærheden af de fremskridt, industrien gerne vil tro, vi har. Vi ved alle sammen, at der er et glasloft”, siger Cory Ann Holst, der er dataansvarlig i erhvervsservicedivisionen af fødevaregiganten Mondelez International, til WSJ.
Hun bliver bakket op af (den mandlige) topchef for supply chain-organisationen Apics, hvis seneste lønanalyse af branchen også viser markante forskelle. CEO Abe Eshkenazi peger på de kulturelle barrierer, der også ligger til grund for den manglende ligestilling.
”Kvinder arbejder på samme niveau som mænd med de samme jobtitler og forventninger, men de får ofte ikke de samme muligheder for at fremme deres karrierer som mænd. Der er en kløft for kvinder i ledelse”, siger han til WSJ.
Sektor ændrer sig til kvinders fordel
Lønundersøgelserne kommer ifølge WSJ på et tidspunkt, hvor mange job i supply chain-sektoren generelt er ved at ændre sig, fra at være meget driftsfokuserede til at omfatte mere finansiel planlægning, dataanalyse og IT-arbejde. Samtidig er det generelle lønniveau på vej op, og det er til kvindernes fordel, mener professor.
”Industrien passer efterhånden bedre og bedre til kvinder. Det indebærer at identificere muligheder, tænke strategisk og arbejde sammen på tværs”, siger professor i supply chain management og executive director for Supply Chain Resource Cooperative ved North Carolina State Universitys Poole College of Management, Robert Handfield, til WSJ.
Læs også: Ligestilling og cirkulær økonomi på menuen i Davos
Han peger på, at kvinder nu udgør omkring 40 procent af skolens MBA-kandidater med fokus på supply chain, sammenlignet med 35 procent sidste år.
-AK
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.