Læs og forstå: Omni hvad for en bus?

Et forslag til forenkling af rapporteringskrav er under udarbejdelse i EU. Indholdet er stadig uklart, og flere er bekymrede for, hvor mange forandringer, det kan lukke op for.

Foto: EU

15.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det begynder med EU’s svækkede konkurrenceevne, som Ursula Von de Leyen som kommissionsformand er nødt til at lægge energi i at rette op på. Så blev der udarbejdet en rapport, holdt et topmøde og herfra kom Budapest-erklæringen, som bl.a. indeholder et mål om at reducere rapporteringsforpligtelserne i EU med 25 procent allerede i 2025. 

Så 8. november 2024 afslørede Ursula von der Leyen på et pressemøde planer om en "omnibus-forordning", der skal forenkle og strømline EU's ESG-rapporteringsforpligtelser. Noget der overraskede selv de andre kommissærer.

Forslaget til omnibussen forventes at blive offentliggjort den 26. februar 2025.

Strømlining af tre stykker lovgivning

Von der Leyen forklarede, at omnibussen ville omfatte rapporteringskrav fra Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU Taxonomy Regulation og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Fejlagtigt blev det i første omgang af mange udlagt som at de tre reguleringer skulle samles i en. Det er ikke tilfældet. En omnibus er en måde at samle ændringer til flere styker lovgivning i en pakke, som benyttes for at effektivisere ændringsprocessen. Det er dog et sjældent benyttet værktøj. 

Denne her skal samle forenklinger og strømlining af de tre nævnte reguleringer for at reducere rapporteringskravene. Von der Leyen understregede ved pressekonferencen, at kerneindholdet i direktiverne og forordningerne skal bevares. Det erklærede mål med omnibussen er at fjerne overlap og dobbeltarbejde. 

Argumenter imod

Opbakningen til omnibussen har ikke har været højlydt, om end man kan gætte på, at afsenderne på alle artiklerne og debatindlæggene de senere år, om hvordan CSRD er en alt for stor byrde, er tilfredse med Von der Leyens udmelding. 

Kritikerne af omnibussen prøver derimod at blive hørt. F.eks. udsendte rådgivervirksomheden Frank Bold sammen med WWF EU på vegne af 90 organisationer allerede midt i december en erklæring, hvor de kritiserede omnibus-forslaget. Hovedpointerne i dette dokument er: 

  • CSRD er en katalysator for den nødvendig omstilling af økonomien
  • Juridisk forudsigelighed skal prioriteres højere end kortsigtet politisk handling
  • Der er i implementeringsvejledningerne til CSRD gjort meget ud af at skabe fleksibilitet og mulighed for at prioritere for virksomhederne.
  • CSRD omfatter 0,2 procent af EU’s 32 millioner virksomheder.
  • Rapporteringsstandarderne (ESRS) sikrer compliance med andre internationale standarder

D. 14. januar 2025 udsendte NGO’en Oxfam en erklæring på vegne af 160 civilsamfunds-organisationer, hvor de kritiserer omnibussen for at skabe dyr forvirring og sænke beskyttelsen af mennesker og planeten. De opfordrer EU Kommissionen til at 

  • aktivt beskytte lovgivning, som stiller virksomheder til regnskab for deres handlinger,
  • bekræfte tidsplanen for deres omsætning til national lovgivning og implementering, og
  • sikre fuld gennemsigtighed om omnibussens rationale, omfang, tidslinje, lovgivningsproces, impact assessment og høringsperiode.

Skyggen fra Tyskland 

Især en handling har vist, at det er en berettiget bekymring, at omnibussen kan åbne døren til alle mulige ændringer af især CSRD og CSDDD. 

Den tyske kansler, Olaf Scholz, har således skrevet til EU-Kommissionen og foreslået at CSRD udsættes i to år og begrænses til langt færre virksomheder. Det er tydeligvis primært et indspil i den pågående valgkamp i Tyskland, hvor Scholz er presset. 

Men det viser, at åbner man først for ændringsposen, kan det være svært at skærme lovgivningen mod de mange, politiske kastevinde, den globale scene byder på i øjeblikket. 

"Vatarmspolitik"

Det slår næppe helt så hårdt igennem, at en bæredygtighedsrådgiver og klummeskribent i Berlingske fra Danmark præsenterer et andet perspektiv. Men lad os alligevel se, hvad Lotte Hansen skriver i sin seneste klumme: 

“Jeg må indrømme, at jeg synes, det er lidt patetisk, at vi midt i denne globale krise, både fra regeringens side og vores erhvervsorganisationer, begynder at tale om deregulering. Det er så inkrementelt vatarmsagtigt at tro, at mindre regulering lige nu redder EUs globale markedsposition. Det er tid til at gøre en reguleringspegefinger til en grøn jernnæve, hvor vi køber ind efter de principper, vi selv opstiller. Jeg synes konkret, vi skal bruge EUs bæredygtige regulering som vores måde at være protektionister på. Vi har faktisk fået skabt nogle fælles rammer for, hvordan man opfører sig ordentligt som virksomhed på de grønne og sociale områder.”
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

EU's omnibus

Omnibusdirektivet skaber usikkerhed. Følg med her for at forstå, hvad der sker, og hvad virksomhederne skal gøre, nu hvor kravene til bæredygtighedsrapportering alligevel ikke blev, som de ellers er blevet indarbejdet i dansk lovgivning. 

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø