01.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Ledige laver grønt idekatalog til Hvide Sande Havn

To ledige akademikere har hjulpet Hvide Sande Havn med at få overblik over sin samlede CO2-udledning som del af projektet ”Det Grønne Akademi”.

Hvad vil det koste og hvad batter det i klimaregnskabet, hvis vi skifter vores diesel- og benzinbiler ud med elbiler, affaldssorterer i endnu flere fraktioner og transporterer os mere rundt på lad- og elcykler?

I en måned har to ledige akademikere afdækket grønne potentialer og udarbejdet et CO2- og energiregnskab for Hvide Sande Havn. Opslagsværket tæller 20 konkrete forslag til bæredygtige forbedringer og har gjort havnen klogere på, hvor meget deres aktiviteter belaster klimaet og hvordan de kan arbejde mere aktivt med den grønne omstilling.

”Vi er blevet tydeligere omkring vores samlede klimaaftryk og hvordan vi systematiserer arbejdet henimod at blive CO2-neutrale. Det er vigtige input, som vi vil bruge som værktøj i vores nye strategi,” siger Bent Haumann, Business Development Manager, Hvide Sande Havn.
Klima på cv'et og hjælp til grøn omstilling

Bag den 30 sider lange rapport står cand. mag i engelsk og lingvistik Bjarke Juhl Holsegård-Rasmussen og agrobiolog Line Peerstrup Ahrendt. De er begge jobsøgende og har deltaget i ’Det Grønne Akademi’, der er en del af Aarhus Kommunes klimaindsats og er et brobygningsprojekt mellem højtuddannede ledige og virksomheder, der vil arbejde målrettet med bæredygtighed.

"Det har været en spændende udfordring. Mit mål er at finde arbejde indenfor CSR og bæredygtighed, og med dette forløb har jeg styrket min grønne profil og fået slagkraft til cv'et," siger Bjarke Juhl Holsegård-Rasmussen, der forud for praktikopholdet hos Hvide Sande Havn har fået undervisning på Erhvervsakademi Aarhus i bl.a. CO2-udregningsmetoder, cirkulær økonomi, CSR, klimaforståelse og 17 verdensmål.

Flere kandidater til ledige jobs?
Projektet ”Det Grønne Akademi” hjælper på den måde ikke blot virksomheder med deres bæredygtighedsindsats, men kan måske også hjælpe til med at gøre flere klar til at varetage de stadig flere bæredygtighedsjobs, der bliver udbudt i disse år.

Det Grønne Akademi er en del af Aarhus Kommunes klimaindsats og fungerer som et brobygningsprojekt mellem virksomheder der vil arbejde med bæredygtighed og højtuddannede ledige. Målet er at opkvalificere virksomhederne til aktivt at kunne arbejde med den grønne omstilling.

Foreløbigt har 16 håndplukkede virksomheder (deriblandt Hvide Sande Havn), syv kommuner og 32 udvalgte ledige har deltaget i Det Grønne Akademi, hvor undervisningsdelen varetages af Erhvervsakademi Aarhus.

Elektrificerer bilpark og mere detaljeret affaldssortering
Hvide Sande Havn er Danmarks 5. største fiskerihavn og vestkystens servicehavn for godstransport og aktiviteter i offshore vind-branchen. Havnen har allerede fokus på sin grønne og miljøansvarlige profil og ser sig selv som lokomotivet, der kan løfte byen og lokalområdet i en mere bæredygtig retning. Og netop her spiller det nye opslagsværk en rolle, fortæller havnens Business Development Manager Bent Haumann.

”Klimaregnskabet giver os et godt fundament for vores videre arbejde henimod mere klimaneutral søfart, mindre CO2-udledning og mere genanvendelse. Mange ting vidste vi godt, men de to studerende har også afdækket nye områder, hvor vi kan tage fat, fx optimerer vores affaldssortering for coastere og fiskekuttere og elektrificerer bilparken. Takket være deres kortlægning kan vi nu bedre udpege de initiativer, vi vil arbejde med i vores kommende strategi,” siger Bent Haumann.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere