Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Nye regler fra EU styrker retten til reparation for forbrugere. Reglerne skal mindske affaldsmængden og styrke reparationssektoren. Det skal ske ved at gøre det lettere og billigere at få repareret varer.

Foto: 123rf.com

24.04.2024

CSR.dk

I denne uge vedtog EU-Parlamentet direktivet om den såkaldte ret til reparation for forbrugerne. Det skete med 584 stemmer for, 3 imod og 14 hverken/eller. Direktivet forpligter producenterne til at reparere varer og tilskynde forbrugerne til at forlænge et produkts levetid ved at få det repareret.

Ifølge Europa-Kommissionen producerer den tidlige bortskaffelse af forbrugsgoder 261 mio. tons CO2, bruger 30 mio. tons ressourcer og genererer 35 mio. tons affald i EU hvert år. Forbrugerne mister også ca. 12 mia. EUR om året ved at erstatte varer i stedet for at reparere dem.

Når direktivet formelt er blevet godkendt af Rådet og offentliggjort i EU-Tidende, har EU-landene 24 måneder til at få det implementeret i national ret.

Direktivet supplerer andre nye EU-regler om miljøvenligt design og styrkelse af forbrugerne i forbindelse med den grønne omstilling

Forpligtelse til reparation

Direktivet gør det obligatorisk for producenterne at udbyde rettidige og omkostningseffektive reparationstjenester og at oplyse forbrugerne om deres ret til reparation. Varer, der repareres i garantiperioden, vil få den lovbestemte garanti forlænget med yderligere ét år. På den måde får forbrugerne endnu en grund til at vælge reparation frem for udskiftning.

Når den lovbestemte garanti er udløbet, er producenten stadig forpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som rent teknisk kan repareres i henhold til EU-lovgivningen. Det drejer sig om produkter som vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones. Listen over produktkategorier kan udvides på sigt. Forbrugerne kan også låne en enhed, mens deres egen repareres, eller vælge en istandsat enhed som et alternativ, hvor reparation ikke er en mulighed.

Opblomstring af reparationsmarkedet

EU ønsker med direktivet at styrke sit reparationsmarked og sikre, at forbrugerne skal bruge færre penge på reparationer. Producenterne skal levere reservedele og værktøj til en rimelig pris, og det bliver forbudt for dem at anvende kontraktbestemmelser, hardware eller softwareteknikker, der hindrer reparationer. 

Det er f.eks. værd at fremhæve, at de ikke kan hindre uafhængige reparatørers brug af brugte eller 3D-printede reservedele. De kan heller ikke nægte at reparere et produkt udelukkende af økonomiske årsager, eller fordi det tidligere er blevet repareret af andre.

Lettere og billigere for forbrugere

For at gøre reparationer billigere skal hvert EU-land indføre mindst ét tiltag, der gør det nemmere at få et produkt repareret. Det kan være tiltag som at uddele reparationskuponer og -midler, føre oplysningskampagner, tilbyde kurser i reparation eller yde støtte til frivillige, lokale reparationstilbud.

Forbrugerne vil kunne få adgang til et europæisk oplysningsskema, som kan hjælpe dem med at vurdere og sammenligne reparationstjenester (med nærmere oplysninger om fejlens art, prisen og reparationens varighed). For at lette reparationsprocessen vil der blive oprettet en europæisk onlineplatform opdelt på lande, som skal gøre det nemt for forbrugerne at finde lokale reparationsværksteder, sælgere af istandsatte varer og købere af defekte varer. Derudover vil forbrugerne kunne finde lokale, frivillige tilbud som f.eks. reparationscaféer.

- EHS 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart