Lundbecks CO2-mål godkendt som ”science based targets"
Som eneste danskejede virksomhed har medicinalfirmaet Lundbeck fået sine reduktionsmål for CO2 godkendt som i tråd med målsætningen om at holde den globale opvarmning under to grader. Fordi det er en del af at være en ansvarlig virksomhed.
Hvis målene fra Parisaftalen skal nås, kan man allerede nu regne ud, hvor store mængder en given virksomhed må udlede og dermed hvor meget der skal reduceres i forhold til i dag. Princippet hedder ”science based targets”, en trend som nogle CSR-folk mener er den eneste vej fremad.
På den baggrund lancerede CDP (Carbon Disclosure Project), World Resources Institute (WRI), UN Global Compact og WWF initiativet “Science Based Targets”. I dag har foreløbigt 176 virksomheder meldt sig under initiativets faner. Det er både internationale giganter som Ikea, Unilever, Toyota og Kelloggs, svensk-danske Postnord og danske Lundbeck.
De to sidstnævnte er også blandt de omkring 20 virksomheder som indtil nu har fået deres mål godkendt af organisationen.
Lundbecks driver: CDP-score skal op
"Vi har i Lundbeck arbejdet med klima og CO2-reduktioner i mange år. At støtte op om målet fra Parisaftalen giver god mening. Det, synes vi, er en del af at være en ansvarlig virksomhed, og så er det god business at spare på energien” siger Anja Asgaard fra Lundbeck.
Lundbeck blev opmærksom på muligheden for at få reduktionsmål godkendt af initiativet Science Based Targets gennem deres medlemskab af CDP.
”Man kan øge sin score hos CDP ved at få sine mål godkendt. Vi rapporterer til CDP hvert år og vil gerne have en så høj score som muligt da det understreger at Lundbeck tager klimaudfordringerne alvorligt og det styrker vores image hos myndigheder, investorer og samarbejdspartnere,” forklarer Anja Asgaard.
Kræver lidt regnearbejde
På den ene side har det været ret nemt for Lundbeck at komme med i den indtil videre eksklusive klub af virksomheder med CO2-mål godkendt i forhold til Parisaftalens mål. Det viste sig nemlig, at virksomhedens allerede etablerede mål ramte inden for skiven i forhold til de krav Science Based Targets stiller. På den anden side…
”På Science Based Targets website kan man se og teste de forskellige beregningsmetoder man kan benytte sig af når man sender sine mål til godkendelse hos dem. Det krævede en del tid med at ”boge den” for at forstå de forskellige metoder og finde den, som passede bedst til os. Men da det var gjort, så var det bare at fylde skabelonen på websitet ud og så vente på opklarende spørgsmål og godkendelse,” siger Anja Asgaard.
Arbejdet fortsætter
I juli måned var ventetiden slut, da Lundbeck fik besked om, at deres mål var godkendt af Science Based Targets.
Nu skal Lundbeck fortsætte arbejdet med at nå deres mål om at reducere deres C02-udledning med fire procent om året for at nå det overordnede mål om en absolut reduktion på 45 procent inden 2020 sammenlignet med 2010. Samtidig med at virksomheden arbejder for fuld kraft med at øge væksten.
"Det er ikke umuligt, men det bliver udfordrende," siger Anja Asgaard.
Om Science Based Initiative
Initiativet Science Based Targets er baseret på et partnerskab mellem CDP, FN's Global Compact, WRI og WWF. Formålet er at støtte og hjælpe virksomheder med at afgøre, hvor meget de skal reducere deres udledning for at undgå alt for stor påvirkning af jordens klimasystem.
Virksomhederne i initiativet kommer fra mere end 120 lande fra Europa, Asien og Nordamerika. For mere information og en komplet liste over virksomhederne kan man besøge initiativets website.