24.09.2021 | Klima, miljø og energi
Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) bliver nu en del af Elretur
Indhold fra partner Hvad er dette?
Elretur overtager alle Lyskildebranchens WEEE Forenings (LWF) aktiviteter. Dermed bliver Elretur også Danmarks største kollektivordning indenfor indsamling og genanvendelse af affald fra lyskilder.
Fra årsskiftet overgår LWF’s aktiviteter til non-profit-organisationen Elretur, som får ansvaret for også at indsamle, genanvende og miljøansvarligt bortskaffe lyskilder såsom fx sparepærer og lysstofrør, samtidig med at Elretur varetager den samme opgave med elskrot for sine næsten 900 medlemmer, som typisk er producenter eller importører af el-artikler.
At påtage sig ansvaret for genanvendelse af kasserede lyskilder er et naturligt og helt oplagt skridt til at opfylde Elreturs vision om at bidrage til bæredygtig ”end-of-life” for Elreturs medlemmers produkter. Ifølge Elreturs adm. direktør, Morten Harboe-Jepsen, har Elretur netop de nødvendige værktøjer i form af effektive, afprøvede teknologier og innovative løsninger.
”Elretur har gennem årene oparbejdet en betydelig ekspertise i at sikre så høj en genbrugs- og genanvendelsesprocent som muligt af danske forbrugeres og virksomheders kasserede el-artikler. Vi har lige søsat planer om to nye ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark, hvis fokus bliver at udsortere endnu flere kasserede produkter og forberede dem til genbrug. Vi har samtidig udviklet en procesteknologi, som jeg synes sætter standarden for, hvordan vi bedst muligt får genbrugt eller genanvendt de kasserede produkter til gavn for miljøet, forbrugerne og markedet. De kasserede lyskilder kommer til at indgå i dette arbejde,” siger Morten Harboe-Jepsen.
Bydende nødvendigt at genbruge og genanvende
Officielle kilder forventer, at den samlede globale affaldsstrøm indenfor gammel elektronik og el-artikler globalt vil gå fra 53,6 millioner tons i 2019 til 74,7 millioner tons i 2030. En stigning på 39% og 9 kg per indbygger i hele verden. Derfor bliver det bydende nødvendigt at sikre så stor en genbrugs- og genanvendelsesprocent som muligt for at beskytte de knappe råstoffer og for at nedsætte CO2 udledningen ved udvindelse af råstoffer og ved produktion af nye elprodukter.
”Vi overdrager LWF’s aktiviteter til Elretur, fordi vi ved, at Elretur har kapaciteten, kvaliteten og innovationskraften til at sikre den højest mulige indsamlings- og genanvendelsesprocent af de kasserede lyskilder på en meget omkostningseffektiv facon. Så aftalen sikrer både LWF’s medlemsvirksomheder gode betingelser og styrker samtidig Elreturs muligheder for løfte genanvendelsesniveauet yderligere i Danmark. Lyskildeaffaldsmængderne er faldende, fordi LED lyskilder bliver stadig mere dominerende. Derfor giver det på sigt ikke økonomisk mening at videreføre foreningen, når vi har mulighed for at lægge aktiviteterne hos Elretur,” siger LWF’s direktør Jan Bielefeldt.
Aktuelt er de primære kasserede lyskilder lysstofrør og sparepærer. 89% af affaldet bliver genanvendt til produktion af metal, stål, aluminium, kobber og som erstatning for sand, 6% bliver brændt og anvendt som opvarmning, og de sidste 5% bliver deponeret.
Klima, miljø og energi

Emballageretur åbner for medlemskab
Importører og producenter af produkter, der kræver emballage, kan nu blive medlemmer af non-profit-organisationen Emballageretur. Så kan de forberede sig på det lovpligtige producentansvar for emballage, som træder i kraft den 1. januar 2025. Som medlemmer får de bl.a. adgang til Emballagereturs miljøemblem, som viser, at virksomhederne forbereder sig til producentansvaret og agerer miljøansvarligt.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Millioninvestering sikrer langt mere genbrug af kasseret elektronik
Elretur, HJHansen Recycling A/S og Stena Recycling A/S er kommet tæt på en endelig lokation af to First Treatment anlæg, som skal sikre langt mere genbrug af kasseret elektronik end i dag. Det tegner til, at anlæggende placeres i Middelfart og i Roskilde.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

For første gang - fælles nordisk CO2-beregner
Hvor stor er den konkrete klimagevinst ved genbrug og genanvendelse af hvidevarer og elektronik. Det spørgsmål er der nu for første gang et kvalificeret bud på i en fælles nordisk CO2-beregner, som COWI A/S har udviklet for brancheforeninger og kollektive ordninger i Norge og Sverige og Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny klimaberegner til elektronikaffald: Genbrug fordobler CO2-besparelsen i forhold til genanvendelse
En ny klimaberegner udviklet for Elretur viser, at genbrug af kasserede elektronikprodukter kan give store besparelser på CO2-udslippet, primært fordi det sparer værdifulde og energikrævende ressourcer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed bliver i endnu højere grad et konkurrenceparameter
Elretur, der håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af mere end 900 medlemmer, har valgt at blive en del af BeCause, en digital platform for at samle, koordinere og kommunikere omkring bæredygtighed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danskernes interesse for brugt elektronik stiger stærkt
De danske virksomheder, som handler med brugt elektronik, kan snart ikke længere følge med efterspørgslen. Nu går også ind i salget af brugte produkter. Elretur, vurderer, at vi står overfor et folkeligt gennembrud for brugt elektronik.
Indhold fra partner