24.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) bliver nu en del af Elretur

Indhold fra partner Hvad er dette?

Elretur overtager alle Lyskildebranchens WEEE Forenings (LWF) aktiviteter. Dermed bliver Elretur også Danmarks største kollektivordning indenfor indsamling og genanvendelse af affald fra lyskilder.

Fra årsskiftet overgår LWF’s aktiviteter til non-profit-organisationen Elretur, som får ansvaret for også at indsamle, genanvende og miljøansvarligt bortskaffe lyskilder såsom fx sparepærer og lysstofrør, samtidig med at Elretur varetager den samme opgave med elskrot for sine næsten 900 medlemmer, som typisk er producenter eller importører af el-artikler.

At påtage sig ansvaret for genanvendelse af kasserede lyskilder er et naturligt og helt oplagt skridt til at opfylde Elreturs vision om at bidrage til bæredygtig ”end-of-life” for Elreturs medlemmers produkter. Ifølge Elreturs adm. direktør, Morten Harboe-Jepsen, har Elretur netop de nødvendige værktøjer i form af effektive, afprøvede teknologier og innovative løsninger.

”Elretur har gennem årene oparbejdet en betydelig ekspertise i at sikre så høj en genbrugs- og genanvendelsesprocent som muligt af danske forbrugeres og virksomheders kasserede el-artikler. Vi har lige søsat planer om to nye ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark, hvis fokus bliver at udsortere endnu flere kasserede produkter og forberede dem til genbrug. Vi har samtidig udviklet en procesteknologi, som jeg synes sætter standarden for, hvordan vi bedst muligt får genbrugt eller genanvendt de kasserede produkter til gavn for miljøet, forbrugerne og markedet. De kasserede lyskilder kommer til at indgå i dette arbejde,” siger Morten Harboe-Jepsen.

Bydende nødvendigt at genbruge og genanvende

Officielle kilder forventer, at den samlede globale affaldsstrøm indenfor gammel elektronik og el-artikler globalt vil gå fra 53,6 millioner tons i 2019 til 74,7 millioner tons i 2030. En stigning på 39% og 9 kg per indbygger i hele verden. Derfor bliver det bydende nødvendigt at sikre så stor en genbrugs- og genanvendelsesprocent som muligt for at beskytte de knappe råstoffer og for at nedsætte CO2 udledningen ved udvindelse af råstoffer og ved produktion af nye elprodukter.

”Vi overdrager LWF’s aktiviteter til Elretur, fordi vi ved, at Elretur har kapaciteten, kvaliteten og innovationskraften til at sikre den højest mulige indsamlings- og genanvendelsesprocent af de kasserede lyskilder på en meget omkostningseffektiv facon. Så aftalen sikrer både LWF’s medlemsvirksomheder gode betingelser og styrker samtidig Elreturs muligheder for løfte genanvendelsesniveauet yderligere i Danmark. Lyskildeaffaldsmængderne er faldende, fordi LED lyskilder bliver stadig mere dominerende. Derfor giver det på sigt ikke økonomisk mening at videreføre foreningen, når vi har mulighed for at lægge aktiviteterne hos Elretur,” siger LWF’s direktør Jan Bielefeldt.

Aktuelt er de primære kasserede lyskilder lysstofrør og sparepærer. 89% af affaldet bliver genanvendt til produktion af metal, stål, aluminium, kobber og som erstatning for sand, 6% bliver brændt og anvendt som opvarmning, og de sidste 5% bliver deponeret.

Mere fra Elretur

Elretur

https://elretur.dk

Elretur er en privat non-profit organisation, hvis formål er at håndtere producentansvaret for udtjent elektronik og batterier på vegne af vores mere end 900 medlemmer. Elreturs medlemmer er producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere