Medarbejderne skal inddrages i verdensmålene

Klima og bæredygtighed skal også have en plads på de statslige arbejdspladser. Medarbejdernes viden kan nemlig komme i spil når FN’s verdensmål skal realiseres og det gavner, mener ekspert. Det kan en arbejdsplads allerede bevise.

Medarbejderrepræsentanter i samarbejdsudvalg kan være vigtige aktører i at fremme verdensmål på arbejdspladserne. .

29.05.2020

CSR.dk

Ifølge professor Christa Thomsen, der forsker i, hvordan medarbejderrepræsentanter i samarbejdsudvalg i arbejdet med at indføre bæredygtige tiltag på arbejdspladserne, er det ikke kun ledelsen, der skal gå forrest med at implementere FN’s 17 verdensmål i forretningen. Det skal i høj grad også være statslige medarbejders ansvar. 

“Det er vigtigt, at medarbejderne reelt bliver inddraget i prioriteringen og udvælgelsen af de forskellige bæredygtige initiativer, aktiviteter og mål. For så vil de kunne være med til at vælge initiativer, hvor der også er noget i det for dem. Har en statslig institution f.eks. valgt verdensmålet, der handler om at sikre sundhed og trivsel, vil man som medarbejder kunne sige – ’Ok, det gælder også min sundhed og trivsel”, siger hun.

Læs også: Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

På statslige arbejdspladser er graden af inddragelse og samarbejde forskelligt, mener Peter Raben, næstformand i HK Stat.

“Det er ikke altid, at vi synes, det sker i tilstrækkeligt omfang. Men det er vigtigt, at det ikke bliver overset, at medarbejderne har en vigtig rolle i det daglige med at få verdensmålene opfyldt. For de kan bedre se, hvordan tingene kan gøres mere klimavenligt og bæredygtigt. Det er ikke nødvendigvis ledelsen eller en konsulent udefra, der kan det”, siger han.

Bæredygtighed betaler sig 
Da statslige virksomheder alle opererer inden for forskellige felter og ekspertområder, skal hvert enkel arbejdsplads prioritere verdensmålene herefter. Foruden at den bæredygtige udvikling, skal det også hænge sammen for medarbejderne.

I efterkommelsen af dette kan virksomheden med fordel oprette råd, projekt- og arbejdsgrupper på tværs af organisationen, arrangere workshops med fokus på fordybelse i verdensmålene samt sætte bæredygtighed på agendaen i samarbejdsudvalget. 

Læs også: Amazon fyrer endnu en medarbejder, der har protesteret mod arbejdsforhold

Syddansk Universitetsbibliotek er et af de steder, der har taget verdensmålene til sig med medarbejdere, der aktivt kommer med bæredygtige forslag og initiativer. Arbejdsmiljø og medarbejderinddragelse er således områder, der er højnet fokus på. 

Biblioteket har f.eks. etableret en bæredygtighedspostkasse, hvor medarbejderne kan skrive ind med konkrete forbedringer. Disse blive efterfølgende gennemgået af et bæredygtighedsudvalg, der er sammensat af både medarbejdere og ledere. 

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online