29.05.2020  |  Medarbejder

Medarbejderne skal inddrages i verdensmålene

Klima og bæredygtighed skal også have en plads på de statslige arbejdspladser. Medarbejdernes viden kan nemlig komme i spil når FN’s verdensmål skal realiseres og det gavner, mener ekspert. Det kan en arbejdsplads allerede bevise.

Ifølge professor Christa Thomsen, der forsker i, hvordan medarbejderrepræsentanter i samarbejdsudvalg i arbejdet med at indføre bæredygtige tiltag på arbejdspladserne, er det ikke kun ledelsen, der skal gå forrest med at implementere FN’s 17 verdensmål i forretningen. Det skal i høj grad også være statslige medarbejders ansvar. 

“Det er vigtigt, at medarbejderne reelt bliver inddraget i prioriteringen og udvælgelsen af de forskellige bæredygtige initiativer, aktiviteter og mål. For så vil de kunne være med til at vælge initiativer, hvor der også er noget i det for dem. Har en statslig institution f.eks. valgt verdensmålet, der handler om at sikre sundhed og trivsel, vil man som medarbejder kunne sige – ’Ok, det gælder også min sundhed og trivsel”, siger hun.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

På statslige arbejdspladser er graden af inddragelse og samarbejde forskelligt, mener Peter Raben, næstformand i HK Stat.

“Det er ikke altid, at vi synes, det sker i tilstrækkeligt omfang. Men det er vigtigt, at det ikke bliver overset, at medarbejderne har en vigtig rolle i det daglige med at få verdensmålene opfyldt. For de kan bedre se, hvordan tingene kan gøres mere klimavenligt og bæredygtigt. Det er ikke nødvendigvis ledelsen eller en konsulent udefra, der kan det”, siger han.

Bæredygtighed betaler sig 
Da statslige virksomheder alle opererer inden for forskellige felter og ekspertområder, skal hvert enkel arbejdsplads prioritere verdensmålene herefter. Foruden at den bæredygtige udvikling, skal det også hænge sammen for medarbejderne.

I efterkommelsen af dette kan virksomheden med fordel oprette råd, projekt- og arbejdsgrupper på tværs af organisationen, arrangere workshops med fokus på fordybelse i verdensmålene samt sætte bæredygtighed på agendaen i samarbejdsudvalget. 

Læs også: Amazon fyrer endnu en medarbejder, der har protesteret mod arbejdsforhold

Syddansk Universitetsbibliotek er et af de steder, der har taget verdensmålene til sig med medarbejdere, der aktivt kommer med bæredygtige forslag og initiativer. Arbejdsmiljø og medarbejderinddragelse er således områder, der er højnet fokus på. 

Biblioteket har f.eks. etableret en bæredygtighedspostkasse, hvor medarbejderne kan skrive ind med konkrete forbedringer. Disse blive efterfølgende gennemgået af et bæredygtighedsudvalg, der er sammensat af både medarbejdere og ledere. 

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere