29.05.2020 | Medarbejder
Medarbejderne skal inddrages i verdensmålene
Klima og bæredygtighed skal også have en plads på de statslige arbejdspladser. Medarbejdernes viden kan nemlig komme i spil når FN’s verdensmål skal realiseres og det gavner, mener ekspert. Det kan en arbejdsplads allerede bevise.
Medarbejderrepræsentanter i samarbejdsudvalg kan være vigtige aktører i at fremme verdensmål på arbejdspladserne.
Ifølge professor Christa Thomsen, der forsker i, hvordan medarbejderrepræsentanter i samarbejdsudvalg i arbejdet med at indføre bæredygtige tiltag på arbejdspladserne, er det ikke kun ledelsen, der skal gå forrest med at implementere FN’s 17 verdensmål i forretningen. Det skal i høj grad også være statslige medarbejders ansvar.
“Det er vigtigt, at medarbejderne reelt bliver inddraget i prioriteringen og udvælgelsen af de forskellige bæredygtige initiativer, aktiviteter og mål. For så vil de kunne være med til at vælge initiativer, hvor der også er noget i det for dem. Har en statslig institution f.eks. valgt verdensmålet, der handler om at sikre sundhed og trivsel, vil man som medarbejder kunne sige – ’Ok, det gælder også min sundhed og trivsel”, siger hun.
Læs også: Jobs skal være anstændige både ude og hjemme
På statslige arbejdspladser er graden af inddragelse og samarbejde forskelligt, mener Peter Raben, næstformand i HK Stat.
“Det er ikke altid, at vi synes, det sker i tilstrækkeligt omfang. Men det er vigtigt, at det ikke bliver overset, at medarbejderne har en vigtig rolle i det daglige med at få verdensmålene opfyldt. For de kan bedre se, hvordan tingene kan gøres mere klimavenligt og bæredygtigt. Det er ikke nødvendigvis ledelsen eller en konsulent udefra, der kan det”, siger han.
Bæredygtighed betaler sig
Da statslige virksomheder alle opererer inden for forskellige felter og ekspertområder, skal hvert enkel arbejdsplads prioritere verdensmålene herefter. Foruden at den bæredygtige udvikling, skal det også hænge sammen for medarbejderne.
I efterkommelsen af dette kan virksomheden med fordel oprette råd, projekt- og arbejdsgrupper på tværs af organisationen, arrangere workshops med fokus på fordybelse i verdensmålene samt sætte bæredygtighed på agendaen i samarbejdsudvalget.
Læs også: Amazon fyrer endnu en medarbejder, der har protesteret mod arbejdsforhold
Syddansk Universitetsbibliotek er et af de steder, der har taget verdensmålene til sig med medarbejdere, der aktivt kommer med bæredygtige forslag og initiativer. Arbejdsmiljø og medarbejderinddragelse er således områder, der er højnet fokus på.
Biblioteket har f.eks. etableret en bæredygtighedspostkasse, hvor medarbejderne kan skrive ind med konkrete forbedringer. Disse blive efterfølgende gennemgået af et bæredygtighedsudvalg, der er sammensat af både medarbejdere og ledere.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Fashion Revolution Week har dansk designer på programmet
I forbindelse med Fashion Revolution Week fremhæver verdens største aktivistiske bevægelse i modebranchen, Fashion Revolution, danske Maja Brix for hendes arbejde med transparens og ansvarlige produktionsformer.
Menneskerettigheder

Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma
Urolighederne i Myanmar har fået Bestseller til at sætte ordrer midlertidigt på standby i hele landet. Tøjgiganten ønsker dog ikke at opsige samarbejdet med de potentielt involverede fabrikker.
Samfund

Danmark skal handle langt mere strategisk, når det kommer til grønne investeringer i udlandet, mener ekspert
Den danske pensionssektor vil investere 350 milliarder kroner i grønne teknologier inden 2030. De skal investeres rigtigt, så det gavner dansk eksport og skaber danske arbejdspladser.
Klima, miljø og energi

Apple lancerer fond der skal støtte skovbrugsprojekter
Som et led i Apples egen klimastrategi lancerer koncernen nu en ny fond, der gennem blandt andet genoprettelse af ødelagte naturområder, skal opsamle store mængder CO2 fra atmosfæren.
Menneskerettigheder

Nemlig.com har ansvaret for chaufførerne, selvom de ikke er direkte ansat i virksomheden, viser en vurdering fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet vurderede allerede i 2019 at Nemlig.coms chauffører er at betragte som ansatte i virksomheden, til trods for at de er ansat af en selvstændig vognmand og ikke direkte af Nemlig.com.
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet
Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.