29.08.2011  |  Strategi & ledelse

CSR-profilen: Miljø og CSR er en integreret del af Maersk Line's forretning

Effektiv transport over lange distancer på tværs af kloden er hovednerven i en globaliseret verden, mener denne måneds CSR-profil Jacob Sterling, der er Klima- og miljøchef i Maersk Line. Han har lige fra barnsben været optaget af bæredygtighed og er stolt af at være med til at gøre en forskel for et af verdens største containerforretninger.

Hvordan kom du i gang med at arbejde med CSR?

Allerede i folkeskolen var jeg engageret i miljø, og jeg skrev mit første læserbrev i Fyns Stiftstidende som 14 årig. Det handlede om bæredygtighed. Jeg var aktiv i foreningen Nephentes, som nu hedder Verdens Skove, imens jeg læste på universitetet og her havde vi stor fokus på virksomheders miljøpåvirkning.

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?

Det er attraktivt at arbejde med CSR i en stor virksomhed som Maersk Line, fordi vi har gode muligheder for at lykkes med forretningsdrevet CSR – CSR, som er tænkt ind i virksomhedens forretningsstrategi. Miljø er en integreret del af Maersk Line’s forretning, og i kraft af vores størrelse og gode omdømme blandt kunder og konkurrenter kan vi påvirke den overordnede udvikling inden for shipping og bæredygtig transport. Effektiv langdistance-transport på tværs af kloden er hovednerven i en verden, hvor handlen er globaliseret.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?

Den største udfordring er at få skabt tilstrækkelig stor afstand mellem os og vores konkurrenter på miljøområdet, så vi på en troværdig og håndgribelig måde kan fortælle vores kunder, at det gør en forskel for deres miljøpåvirkning, om de vælger os eller en af vores konkurrenter. Vi er sikre på, at hvis vi tydeligt viser forskellen mellem os og konkurrenterne, så vil de vise ved at placere mere forretning hos os.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?

Det motiverer mig utrolig meget at være en del af en stærk global organisation, som arbejder ambitiøst med miljø og CSR. Det er meget motiverende, når vi når i mål med store projekter som vores seneste skibsordre på 10 store Triple-E containerskibe, som bliver verdens mest energieffektive. Også vores seneste beslutning om udelukkende at bruge bæredygtige gulve af bambus, miljøcertificeret træ og og genbrugsplastik til vores containere bekræfter mig i, at jeg arbejder med det rigtige.

Hvordan motiverer du medarbejdere og samarbejdspartnere?

Når noget er vigtigt og samtidig udfordrende, falder det mig relativt naturligt at gå til sagen med engagement og begejstring. Jeg håber, at det smitter af på medarbejdere og samarbejdspartnere. Især når det kombineres med klart definerede mål og handlingsplaner for vores arbejde.

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?

Bæredygtighedsafdelingen i Maersk Line er placeret lige under topledelsen, hvilket betyder at vi har en god adgang til beslutningstagerne i Maersk Line. Vi mødes jævnligt med topledelsen og diskuterer fremdriften i forhold til de mål, vi har sat op. Miljø har stor interesse for topledelsen, som selv har besluttet, at en stærk miljøindsats skal være en af de tre indsatser, som vores kunder kender os for.

Hvordan har CSR ændret sig i din tid i faget?

CSR generelt kom ret dårligt fra start og havde et dårligt ry i en del år. I starten så det ud, som om det blot handlede om at pensle grøn glasur på ”business as usual”.

I de senere år har man set langt flere eksempler på forretningsdrevet CSR, hvor miljø og social ansvarlighed integreres i forretningsstrategien. Man har for eksempel set flere store detail-kæder i Storbritannien – som fx Tesco og Marks & Spencer – som bygger hele deres brand op om, at her tager man et samfundsansvar og her kan kunderne stole på, at produkterne har lav miljøpåvirkning. Så fanger bordet og så skal der leveres! For ellers bliver kunderne skuffede og går deres vej.

Så er CSR blevet en del af deres forretningsstrategi. Det er positivt, at CSR ikke længere er en separat funktion, men derimod noget, der lever overalt i virksomhederne og tænkes ind i alle funktioner.
Og for Maersk Line betyder det, at vi har en klar forretningsmulighed, når vi kan tilbyde sådanne kunder nogle transportløsninger, som hjælper dem med at nå deres miljømål. Vi kan fx tage ansvar for en del af de miljømål, som de har sagt, de vil nå.

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?

Jeg tror, det er vigtigt at fastholde fokus på forretningsdrevet CSR og insistere på integration med kerneforretningen. For mig at se er det vejen til at gøre CSR til mainstream – noget som er ’need to have’ – ikke ’nice to have’.

Hvad er forskellen på at arbejde med CSR i en ngo og i en stor virksomhed?

Ngo’erne gør et stort og vigtigt stykke arbejde med at påpege problemer og definere nogle bud på løsninger, og jeg er rigtig glad for den erfaring, jeg har med fra WWF. Når man arbejder med CSR i en virksomhed, så er det min oplevelse, at man kommer tættere på de beslutninger, som reelt gør en forskel.
I en miljøorganisation skal man som oftest påvirke andre aktører til at gøre noget på en anden måde – ændre investeringer, ændre lovgivning og så videre for at gøre en forskel. Som virksomhed er det enklere: hvis vi beslutter, at nu skal vores containergulve være bæredygtige, så er det i princippet blot et spørgsmål om at føre det ud i livet. Det synes jeg er enormt motiverende og givende.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?

En tur på rulleskøjter – gerne inklusive lidt rampekørsel – så kan man ikke tænke på arbejde og så får jeg virkelig koblet af.

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere