13.08.2019  |  Klima, miljø og energi

Case: Miljøvenlige vandhaner giver kæmpebesparelse i Odense

Indhold fra partner Hvad er dette?

I Odenses jobcenter er nye armaturer med koldstartsfunktion blevet nøglen til lune tal på bundlinjen. En udskiftning af vandhaner kan spare centeret for 38,5 procent af dets nuværende vandregning.

En gammel talemåde siger, at der er løbet meget vand i åen, men det er ikke kun i åen, der er løbet vand. Hver dag fosser store mængder af vand ud gennem vores vandhaner, hvilket både er skidt for miljøet og for forbrugernes økonomi.

Det satte jobcenteret i Odense Kommune sig for at gøre noget ved, da de i fire måneder testede nye energirigtige vandhaner fra Damixa, og resultatet var ikke til at tage fejl af.

De nye armaturer gjorde nemlig, at der blev brugt 26 procent mindre vand i jobcenteret, mens 33 procent mindre varmt vand løb gennem gennem dets vandhaner.

Besparelse på 10.000 kr.

Jobcenteret i Odense har hvert år 88.000 besøgende og et vandforbrug, der svarer til 26.000 kr. om året. Hvis 17 vandhaner i centeret bliver skiftet ud med nye energirigtige, vil vandregningen dog blive betydeligt lavere, da centeret vil kunne spare 10.000 kr.

Det kan det, fordi de nye Damixa-vandhaner er udstyret med koldstart, hvilket betyder, at der kun kommer koldt vand ud af hanen, når man åbner for den i midterposition. Det kolde vand mindsker dog ikke komforten.

Andre byer kan spare endnu hurtigere

I ældre armaturer kommer der en lige mængde varmt og koldt vand ud i midterpositionen, men det føles koldt, da det varme vand ofte er langsomt om at komme frem.

En udskiftning af de 17 vandhaner vil være tilbagebetalt på under to år.

Hvis en lignende udskiftning bliver lavet i andre byer, vil de investerede penge formentlig være tilbagebetalt endnu hurtigere, da Odense har relativt lave priser på vand og energi.

Læs også: Spar på vandet - og undgå at pengene fosser ud af din vandhane

Mere fra FM Mattsson Mora Group Danmark

FM Mattsson Mora Group Danmark

http://damixa.dk

Damixa, FM Mattson og Mora er de kendte armaturbrands, der tilsammen udgør FM Mattsson Mora Group Danmark. Gruppen er Nordens førende producent af armaturer, og sælger, fremstiller og produktudvikler vandhaner og termostater af højeste kvalitet og med nordiske rødder. Den 150 år gamle svenske koncern købte i 2014 danske Damixa, der blev grundlagt i 1932 og fortsat producerer danskdesignede vandhan…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere