Minister utilfreds med dansk CO2-udvikling

Det stigende CO2-udslip fra den danske energisektor i 2018 er ”ikke tilfredsstillende”, lyder det fra klimaminister Lars Christian Lilleholt i Information. ”Decideret pinlig”, lyder skudsmålet fra Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel.

Fynsværket bruger stadig kul, men de seneste planer går på, at det skal være slut i 2025, fem år før regeringens målsætning for Danmark som helhed. Foto: Fjernvarme Fyn/Peter Kiaerbye.

09.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Lars Chr. Lilleholt er ikke tilfreds med det øgede CO2-udslip fra den danske energisektor i 2018, men peger på, at den grønne omstilling ”… ikke skal vurderes ved at se på et enkelt år, men ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat”. Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet.

I Information kalder energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udviklingen ”ikke tilfredsstillende”, og videre giver han udtryk for, at han vil fremrykke planen for, hvornår kullene skal være fortid i det danske energimix.

”Kullene kan ikke udfases hurtigt nok. Vi har sat en slutdato i 2030, men jeg ser det meget gerne før. Det arbejder jeg benhårdt for at finde en løsning på”, siger Lars Christian Lilleholt til Information, uden dog at sætte et årstal på det skærpede mål.

Derudover peger han på, at ”der vil være udsving fra år til år, når vi i stigende grad baserer energipolitikken på naturlige ressourcer som vind og sol”, som han siger og fortsætter:

”Den grønne omstilling kan ikke vurderes ved at se på et enkelt år. Den skal vurderes ud fra den overordnede politiske kurs, der er sat. Man skal se på det lange seje træk, hvor vi arbejder mod klimaneutralitet i 2050”, siger Lars Christian Lilleholt til Information.

”Det brænder virkelig på”
Den forklaring køber Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, imidlertid ikke. Han mener derimod, at den danske klimaindsats ”gået fra at være uambitiøs til at være decideret pinlig”.

”Det står jo sort på hvidt. Og når opgaven er at lave en markant omstilling, så er man jo dumpet, når man kommer tilbage med så ringe resultater. Det går faktisk tilbage på Lars Løkkes vagt”, siger Jens Joel til Information.

Nogenlunde samme toner lyder fra klimarådgiver John Nordbo fra organisationen CARE, der overfor avisen kalder de nye tal for ”et wake up call af dimensioner” til det politiske Danmark.

”Det brænder virkelig på. Vi er alvorligt på vej i den forkerte retning. Og det handler ikke bare om, hvad der skal gøres i 2030, 2045 eller 2050. Vi kan ikke som land lade os lulle i søvn af, at vi i nogle år har gjort en indsats, hvor det er lykkedes at reducere udslippet”, siger John Nordbo til Information.

Ifølge CARE’s beregninger skal CO2-reduktionstempoet syvdobles efter 2030, hvis det merudslip, som regeringens nuværende kurs vil medføre i 2020’erne, skal indhentes.

DTU: Partierne er på vej, men vigtige spørgsmål venter
Men hvor gode er regeringens og Folketingets andre partiers klimastrategier egentlig i det store billede? Det spørgsmål har DTU sat sig for at besvare, og derfor har universitet designet en beregningsmodel, som man har brugt til at give ’regeringens og seks partiers energi- og klimapolitiske målsætninger et realitetstjek’, som det hedder.

Mere specifikt har forskere fra DTU Management udviklet en teknisk/økonomisk model, som kan beregne, hvordan energisystemer og teknologier spiller sammen i forhold til at nå et bestemt mål for CO2-udledning, med de berømte 1,5 grader fra Parisaftalen som det naturlige fikspunkt.

Gennem sin energimodel har DTU vurderet de forskellige partier og regeringens klimaudspil og skitseret dem i forhold til hinanden og 1,5-graders målsætningen fra Parisaftalen. Frozen policy repræsenterer et scenarie, hvor der ikke bliver taget yderligere initiativer og beslutninger på området end de hidtidige efter 2030, jf. regeringens basisfremskrivning. Regeringen ligger i øvrigt i en klump sammen med Socialdemokratiet og Radikale. Grafik: DTU.

En af hovedkonklusionerne er, skriver DTU, at de seks partier og regeringen ikke ligger så langt fra hinanden frem til 2030, som man måske skulle tro, og at mange af dem generelt er ’godt på vej’. Men der er nogle spørgsmål, som partierne skal tage stilling til, for at Danmark kan nå klimamålene i Parisaftalen.

”Nogle af de udfordringer, politikerne skal tage stilling til ifølge modellen, er, om vi kan tillade os at importere biomasse i stor stil i fremtiden, hvordan vi sikrer plads til udbygning af sol og vind, hvor hurtigt vi kan få fossile brændsler ud af den tunge transport, og hvordan vi sikrer den nødvendige systemintegration, så ressourcerne udnyttes bedst muligt”, siger Kenneth Karlsson, der er gruppeleder på DTU Management og en af hovedkræfterne bag modellen.

På den baggrund peger DTU på, at det især er lovgivning og politiske beslutningsprocesser, der kan give udfordringer i forhold til at nå 1,5 graders-målet. Derfor opfordrer Kenneth Karlsson alle politikere til at anvende modellen og løbende give deres politiske målsætninger et realitetstjek.

”Det er komplekst at sætte realistiske klimamål, fordi der er så mange ting, der påvirker hinanden. Vi hjælper derfor gerne med at regne på specifikke scenarier, hvis politikere, NGO’er eller journalister har brug for hjælp til det. Skal vi regne et politisk partis energipolitik efter, vil det ikke tage mere end en halv dags tid”, forklarer han.

Læs også: Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Om modellen understreger DTU desuden, at de resultater, den præsenterer, ikke er en statisk størrelse, men at de udvikler sig som følge af opdateringer i antagelser, viden og fortolkning af de politiske virkemidler. ’Derfor kan det også ændre sig, hvilket parti, der ser mest klimavenligt ud. Jo mere konkrete handlingsplaner partierne har for deres klimapolitik, desto mere nøjagtigt kan modellen beregne scenarierne’ lyder det.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet