Højere forbrug og mere CO2 fra energi i Danmark og verden i 2018

Såvel herhjemme som globalt steg energiforbruget i 2018, og det var langt fra kun de vedvarende kilder, der leverede varen. Derfor steg CO2-udslippet fra sektoren også, i Danmark med 1,3 procent, på verdensplan med 1,7 procent. IEA ser ingen tegn på, at olieefterspørgslen aftager.

Equinor er ved at udvide sine aktiviteter i det enorme Johan Sverdrup-felt, der ifølge selskabets egne beregninger indeholder op mod 3,1 mia. tønder olieækvivalenter, hvilket i Equinors øjne gør det til et af de vigtigste industriprojekter i Norge i de kommende 50 år. Foto: Equinor.

08.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

På verdensplan viser den nye udgave IEA’s årlige Global Energy & CO2 Status Report således, at det globale energiforbrug i 2018 voksede næsten dobbelt så hurtigt som gennemsnittet siden 2010. Det gjaldt for alle typer brændstof, med naturgas i spidsen, mens også vedvarende energi fra sol og vind steg.

Sammenlagt voksede verdens energiforbrug med 2,3 procent i 2018, først og fremmest på grund af en øget efterspørgsel på elektricitet fra klodens vækstøkonomier, og et større behov for både varme og køling rundt omkring.

Det øgede forbrug blev primært dækket af naturgas, der tegnede sig for næsten 45 procent af stigningen, der lød på 328 millioner ton olieækvivalenter (Mtoe). Generelt dækkede fossil energi næsten 70 procent af det forøgede behov, så selvom vedvarende energi også voksede med tocifrede procentsatser, så var det altså langtfra nok til at dække verdens voksende energiappetit.

Det betød selvsagt også, at de globale energirelaterede CO2-udledninger steg, og i 2018 satte ny rekord med 33,1 gigaton, en stigning på 1,7 procent sammenlignet med 2017. Kulkraft er fortsat den største synder, med en andel på 30 procent af udslippet.

Der er store regionale forskelle på, hvilke typer energi, der vokser hvorhenne. Kina og i særdeleshed USA er med afstand de største aftagere af det øgede forbrug af gas, mens forbruget af kul faldt i både USA – trods Trumps løfter på området – og i Europa.

Nordjyllandsværket ved Aalborg er et af de efterhånden få kulkraftværker, der er tilbage i Danmark. Efter planen skal det være slut med kulafbrænding i 2028. Foto: Vattenfall.

Mere kul i Danmark
Her er Danmark faktisk blandt undtagelserne. Ifølge tallene fra Energistyrelsen steg forbruget af kul herhjemme således med 1,9 procent i 2018, hvilket er lidt af et skifte i forhold til det fald på 25,5 procent, der skete i 2017. Efter planen skal det være slut med kul i det danske energimix senest i 2030.

Derimod steg forbruget af vedvarende energi kun med 0,3 procent, mens olieforbruget voksede 0,9 procent. Til gengæld brugte vi 4,9 procent mindre naturgas, dels på grund af mindre naturgasforbrug på Nordsøplatformene og dels på grund af mere bionaturgas.

Læs også: Verdens CO2-udslip stiger igen

Ligesom på verdensplan betyder det også, at de energirelaterede CO2-udledninger steg i Danmark. Stigningen i det faktiske udslip lyder på 0,3 procent, men efter korrektion for klima og brændselsforbrug knyttet til udenrigshandel lyder den reelle stigning på 1,3 procent.

Ifølge Energistyrelsen skal stigningen ses i lyset af, at 2017 var et år med stor vindenergiproduktion og følgelig lav energirelateret udledning. Ses udledningen af CO2 over perioden 1990 til 2018 er de faktiske udledninger faldet med 34,4 procent, og de korrigerede udledninger er reduceret med 37,5 procent.

Olieforbruget bliver ved med at vokse
IEA har tidligere givet udtryk for, at man ikke ser olieforbruget toppe lige med det samme, og det budskab gentager organisationen i sin nyligt publicerede Oil 2019-rapport. Selvom væksten i efterspørgslen fortsætter med at stilne af på verdensplan, så fortsætter den ikke desto mindre, primært på grund af øget eksport fra USA, med Indien og Kina som de største aftagere.

Ifølge rapporten vil efterspørgslen vokse med i gennemsnit 1,2 mio. tønder om dagen frem til 2024, stadig med flybrændstof og petrokemi som de store årsager, der helt overskygger et mindre behov for benzin og diesel på grund af effektiviseringer og en voksende global flåde af elbiler og -busser, ikke mindst i Kina.

Læs også: Olieselskab vil offentliggøre klimadata efter pres

Udviklingen giver panderynker i klimakredse, bl.a. i et andet af de lande, der skal fortsætte med at forsyne verden med olie, Norge.

”Det er ikke overraskende, at olieefterspørgslen vokser, men set med klimaøjne er der grund til at udtrykke stor bekymring. Det er en grundlæggende udfordring at ændringstakten i omstillingen til lavkarbonsamfundet er alt for lav samtidig med, at den økonomiske vækst er så stærk, at udslippene vokser uafhængig af alt det positive, der sker i klimapolitikken og på grund af den teknologiske udvikling”, siger Anders Bjartnes fra organisationen Energi og Klima til Dagens Næringsliv.

Mere effektiv olieudvinding er ikke godt nok
I energiselskabet Equinor – nok bedre kendt som Statoil indtil forrige år – synes man også, at den grønne omstilling går for langsomt, og informationsdirektør Bård Glad Pedersen forklarer over for DN, at man gerne ser, at olieefterspørgslen topper snarest muligt, og så reduceres.

Ikke desto mindre vil selskabet dog også fortsætte med at udvinde ’det sorte guld’, både på hjemmebanen i Nordsøen, og i Brasilien, hvor man er den største udenlandske operatør. Her er argumentet, at man kan gøre det mere effektivt og med mindre udslip end tidligere, men det giver Anders Bjartnes ikke meget for.

”Jeg mener, at de store olieselskaber har et ansvar for at omstillingen går hurtigere ved at investere mere i fornybar energi. Det at noget af produktionen giver lavere udslip, betyder marginalt i det store billede. Det er meget vigtigere at de skalerer investeringerne i nuludslipsløsninger”, siger han til DN.

Læs også: Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima

IEA’s rapport viser også, at de globale investeringer i olie og gas voksede for tredje året i træk i 2018. I år ser investeringerne i konventionelle olie- og gasressourcer ud til at blive større end skiferolieinvesteringerne.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)