21.10.2019  |  Klima, miljø og energi

Naturen er løsningen på klimaudfordringerne

Et forskerteam har undersøgt naturbaserede løsninger på klimaudfordringerne. Flere træer, begroning på bygninger og mangroveskove kan beskytte mod dødbringende naturkatastrofer som hedebølger og oversvømmelser.

Løsningerne på udfordringerne med klimaforandringer findes i naturen og har været der i flere milliarder år. Det gælder både for udledninger af drivhusgasser til atmosfæren og for beskyttelse mod konsekvenserne af klimaforandringer. Det viser ny forskning, fortæller Globalnyt.

Læs også: Med innovativ båndfiltermaskine forsøger Teknologisk Institut at opfange mikroplast fra industrivaskeri

På centret GCARE ved det engelske Surrey University har forskere undersøgt anvendelsen af naturbaserede løsninger (nature based solutions) som beskyttelse mod naturkatastrofer, der opstår som følge af klimaudfordringerne. De har nyt at sige, om naturens evne til at beskytte os mod katastrofer som storme, oversvømmelser og hedebølger. Man kan læse mere om forskningsresultaterne her. Arbejdet er en del af et EU-støttet projekt.

Forskerne i Surrey har bl.a. lavet en ny model for, hvad det betyder, at naturen er på tilbagegang i hele verden. De forudsiger at fem milliarder mennesker fortrinsvis i Afrika og Sydøstasien kan komme til at mangle rent vand. Samme regioner vil man få mindre udbytte at høste, fordi der bliver mindre bestøvning fra insekter. 

De forudser også, at flere hundrede millioner mennesker fordelt på hele kloden vil blive påvirket af, at naturområder som bl.a. mangroveskov og koralrev er på retur. De plejer at skærme af for de allerværste ødelæggelser fra oversvømmelser og orkaner.

Læs også: Hver niende i verden sulter på grund af klima og konflikt

For at forebygge de værste af disse konsekvenser, må bl.a. byggesektoren inddrage de naturbaserede løsninger i deres arbejde. Det sker da også allerede med tiltag som grønne tage på bygninger, og facader med græs eller andre planter på overfladen. Det kan give et mere køligt indeklima og renser samtidigt luften for partikler.

- MGC

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere